5-adimda-urun-gorsel-cekiminde-dikkat-edilmesi-gerekenler
E-Ticaret

5 Adımda Ürün Görsel Çekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dünyada teknoloji ve bilimde görülen hızlı gelişme pazarlama stratejilerini de değişikliğe uğrattı. Sosyal medya platform kullanıcılarının artması ile birlikte markalar da internet sitelerini geliştirmeye ve içeriklerini daha özenli oluşturmaya başladılar. İnternet alışverişlerindeki güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesiyle birlikte de markaların geniş kitlelere ulaşması kolaylaştı. Fakat bu durum hiçbir zaman yeterli olmadı. Rekabetin çok güçlü hissedildiği internette ürünler için çarpıcı cümleler kurmak yetersiz kalmaya başladı. Herkes, her zaman bir adım önde olmayı istediği için farklı yollar denedi. Bunlardan biri de ürünlerini net olarak tanıtma isteği.

Alıcı, internetten alışveriş yapacağı zaman alacağı ürünü ayrıntılı olarak görmek ve bilmek ister. Bunun yolu da ürünleri profesyonel olarak fotoğraflamaktan geçiyor. Profesyonel çekime sahip ürünlerin satışı daha kolay oluyor. Marka sahipleri ürünlerini her ayrıntısı ile daha iyi tanıtmak için ürün fotoğrafçılığına başvuruyor. Ürünlerin profesyonel fotoğraflanması satışını kolaylaştırmanın ötesinde markanın kalitesini de ortaya koymuş oluyor.

Ürün Görsel Çekimi Nasıl Yapılır?

Kaliteli ürün fotoğrafları elde etmek istiyorsanız dikkat edilmesi gerekilen bazı konular var. Püf noktalarını kaçırmayarak ürün çekimlerinden mükemmel sonuçlar sağlanabilir. Sizin için 5 adımda ürün görsel çekiminde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık.

1) Fotoğraflarda Netliği Yakalayın

Belli olmasını istediğiniz objenizin net olmasına her zaman dikkat etmelisiniz. Unutmamalısınız ki bir ürünü internet üzerinden tanıtacaksanız her yönüyle sergilemeye özen göstermelisiniz. Bu sayede müşterilerinizin aklında oluşacak soru işaretlerini önleyebilirsiniz. Çekeceğiniz ürünün arkasında başka nesneler varsa bokeh tekniğini kullanmanız gerekir. Bokeh tekniğini kullanarak arkadaki nesneleri bulanıklaştırıp, derinlik katarsınız.

Fotoğraf çekimlerinizi RAW formatında yaptığınızda beyaz ayarı yapmak ile fazla vakit harcamazsınız. Bu formattaki fotoğraflarınızın beyaz ayarını düzenleme programlarında oynayarak dengeleyebilirsiniz. Ayrıca çekimlerinizde ışığa ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Geniş alan aydınlatma ihtiyaçlarınızda da paraflaş kullanmanız gerekmektedir.

urun-görsel-cekiminde-kompozisyon

2) Kompozisyonunuzu Oluşturun

Kadraj, kişisel bir görme biçimidir. Göstermek istediğiniz ürününüzün belli sınırlar içerisinde sizin gözünüzden görünmesidir.  Çekimini yaptığınız ürünleri mümkün olduğunca yakın kadrajdan göstermeye özen göstermelisiniz. İnsanlar bu sayede ürünlerinizi yakından inceleme fırsatı bulmuş olacaklar.

Çekeceğiniz ürüne göre açınızı belirlemeniz gerekmektedir. Can alıcı önemli yönlerini ön tarafta tutmanız gerekiyor. Ürün yanına farklı ve bütünleyici nesneler koyarak kullanım aşamasında nasıl görüneceğine dair insanlara ipucu verebilirsiniz. Özellikle dekoratif ev ürünlerinde kullanacağınız yan ürünler büyük önem taşımaktadır. Doğru teknik kullanmanız her zaman yeterli olmaz. Her kadrajın farklı bir anlam taşıdığını unutmamanız gerekiyor. Bütünlüğü yakalayıp vurgulamak istediğiniz mesajın kadrajınızda yer almasını sağlamanız gerekmektedir.

3) Ayrıntıları Yakalayın

Ürünlerinize bakan insanların yakından incelemek isteyeceklerini unutmamanız gerekiyor. Fotoğraflayacağınız objenin tek bir noktasının belli olmasını istiyor olabilirsiniz ya da küçük bir objeyi fotoğraflayacaksınızdır.  Büyük boyutta ürünlere verdiğiniz netliği küçük boyutlu ürünlerde de yakalamanız lazım. Bu işlemden en kaliteli sonuçları yakalamak için kullandığınız makinenin makro ayarlarına olabildiğince hâkim olmalısınız. Böylece daha net ayrıntıları yakalayabilir ve ürün hakkında daha çok bilgi verebilirsiniz.

4) Karmaşadan Uzak Durun

Fotoğrafladığınız ürünlerinizi görenler bu görseli beğendiklerinde bir yazı ile sosyal medya ve blog hesaplarında paylaşacaklardır. Bu tarz paylaşımlar adınızın duyulması için size faydalı iletilerdir. Çünkü paylaşan kişi ister istemez iyi ya da kötü sizin reklamınızı yapmış olur. Fotoğraf düzenleme programlarında uygulayacağınız efektler ve yazılar bazen gereksiz olabilir. Özellikle fazla renkli ürünlerde kullanılan efektler, ürünün görünürlüğünü azaltır, kolaylıkla inceleme fırsatı ortadan kalkar. Bu da işin amatör bir elden çıktığını gösterir. Hem de ürün ön planda olacakken arka plana düşer. Sosyal medya kullanıcıları da ürünü beğenseler bile bu tarz bir görüntü ile paylaşmak istemezler. Paylaşsalar bile yererler. Sonucunda da sizin profilinize gölge düşer.

urun-gorsel-cekimi

5) Canlı Model Çekimlerini Nasıl Yapabilirsiniz?

Tekstil ve takı ürünleri fotoğraflayacağınız zaman bir model üzerinde fotoğraflamanız ürün görseli açısından daha faydalı olacaktır. Bu işi canlı modellerle yapacağınız için ayrı bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Canlı modele ayıracak bütçeniz yoksa cansız mankenlerle de istediğinize yakın sonuçlar yakalayabilmeniz mümkün. Günlük hayatı yansıtan fotoğraflarınız sayesinde insanlar üzerlerinde nasıl duracaklarını hayal edebilir. Hem yaptığınız işin hem de ürünün başarısında gözle görülür artışlar yakalanır.

Siz de bu küçük tüyolarla denemeler yapabilir, kadrajınızda oluşturacağınız hikayeleri kurgulamaya başlayabilirsiniz. Her üründe uygulayacağınız farklı çekim açılarını birçok deneme ile kavradıktan sonra çekimlerinizden daha hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X