temel-user-experlence
E-Ticaret

8 Temel Kullanıcı Deneyimi (UX) Yöntemi

User Experience (Kullanıcı Deneyim, UX), kullanıcılara üstün performans sunulma yöntemidir. Kullanıcı deneyimini arttırır ve memnuniyetlerinin sürdürülebilirliğini kapsar. Bir hizmet ya da ürün satışındaysanız müşterilerin beklentilerin karşılamak yapmanız gerekenlerin en başında yer alır. Beklentilerini karşıladığınız sürece yeni müşteriler kazanmanız ve uzun sürede sizde kalıcı olmalarını yakalamanız kolaylaşır. Rekabetin yoğun olduğu bu sektörde markaları ön plana çıkarmak için geliştirilen stratejilere ayak uydurduğunuz ve yeniliğin kendisi olduğunuz sürece başarı kapınıza gelir.

8-Temel-User-Experience-Yöntemi

User Experience kullanıcılara üstün performans sunarken hazırlanan projenin de uzun vadeli maliyetini azaltır. En iyi sonuç için ilk önce aşağıda belirttiğimiz üç durumu test etmeniz gerekmektedir.

 

  • Arıza riskini azaltarak ürünün başarı şansını yükseltin.
  • Maliyeti azaltmak için kullanıcılar ile olan sorunları çabuk yakalayın. İyi fikirlerin daha hızlı ortaya çıkmasını ve gereksiz ürün tasarımı ve geliştirme çabalarının oluşmamasını sağlar.
  • Ürünü daha iyi hale getirmek için her zaman kullanıcı merkezli düşünün.

Kullanıcı Araştırmaya İhtiyaç Duyar

Sistem tasarlanmadan önce değil, tasarım sırasında ve dağıtım sonrasında kullanıcı araştırması önemlidir. Bundan dolayı sistemin potansiyel kullanıcıları tanımlamanız gerekir. Kimin örnek alınacağına karar vermeniz dahil olmak üzere son kullanıcıların site ziyaretlerini planlayın. Kullanıcıların ne istediğini hedef haline dönüştürün ve yüzeysel fikirler üretmek yerine kullanıcıların ne istediğini ayrıntılı öğrenebileceğiniz anketler oluşturun. Her bir çıkan sonucun verilerini saklayın ve bu verileri analiz ederek karşınıza anlaşılır bir tablo çıkartın. Site ziyaretlerinden gelen verileri, tasarımı yönlendirmek için kullanılabilecek şekillerde sunun.

Kullanılabilirlik Değerlendirmesi

En uygun değerlendirme yöntemini seçin. Örneğin kullanılabilirlik testi ve uzman incelemesi, kullanılabilirlik testi ve A / B testi, kullanılabilirlik testi v anketi gibi. Kullanılabilirlik ilkelerini ve yönergelerini yorumlayın ve bunları kullanıcı arabirimlerindeki olası sorunları tanımlamak için kullanın. Bir deneyi nasıl tasarlayacağınızı ve değişkenleri nasıl kontrol edip ölçeceğinizi öğrenin. Farklı kullanılabilirlik değerlendirme türlerini planlayın ve yönetin. Verileri kullanılabilirlik değerlendirmelerinden kaydedin. Verilerin kullanılabilirlik değerlendirmelerinden analiz ederek kullanılabilirliğini ölçün. Kullanılabilirlik sorunlarını her zaman önceliğiniz olsun. Bulguları ve önerileri paylaşmak için en uygun biçimi seçin: örneğin, bir rapor, bir sunum veya önemli bir video yayınlayabilirsiniz. Tasarım ekibini sonuçlara göre harekete geçmeye ikna edin.

Bilgi Mimarisi

Bir kişi ile ürün, servis veya çevre arasındaki akışı yani hizmet tasarımını oluşturun. Kullanıcıların çalışma alanının modellerini açığa çıkarın ve açıklayın. İçerik, işlev ve özellikleri düzenleyin. İçeriği düzenlemek için farklı tasarım desenleri arasından seçim yapın. Örneğin yönlü gezinme, etiketleme, merkeze koyma ve konuşma gibi. Kontrollü bir kelime hazinesi geliştirin. Kullanıcıların anahtar kelime günlük aramalarını analiz edin. Çevrimiçi ve çevrimdışı kart sıralama oturumlarını çalıştırın.

8-Temel-User-Experience-Yöntemi

Etkileşim Dizaynı

Farklı kullanıcı ara yüzü kalıpları arasında seçim yapın. Doğru kullanıcı ara yüzü olan ‘dilbilgisini’ kullanın. Örneğin onay kutusu gibi. Bir ara yüzde doğru kontrolü seçerek kullanıcılarınız ile iletişim kurmayı sağlayabilirsiniz. Belirli bir kullanıcı arabirimi etkileşiminin nasıl davranacağını tanımlayın. Kullanıcı ara yüzü animasyonları oluşturarak sıkılmamalarını sağlayın. Bir kullanıcı ara yüzünde alımlar oluşturun. Bir çözüm için tasarım fikirleri oluşturarak kalitenizi gösterin. Bir etkileşimin çalışması için kullanıcı merkezli hikayeleri çizin ve anlatın.

Görsel Tasarım

Kullanıcı ara yüzlerini dağıtmak için görsel tasarımın temel ilkelerini (kontrast, hizalama, tekrarlama ve yakınlık gibi) kullanın. Uygun tipografi seçin. Tasarımı oluşturulan sayfaları markanızı yansıtacak şekilde renklendirin. Yerleştirdiğiniz simgelerin markanızı yansıtmasına izin verin.

Teknik Yazı

İçeriklerinizde sade bir dil kullanın. Kolay okunabilirliği ve akışkan olmasına dikkat edin. Kullanıcının baktığı açıdan içeriklerinizi oluşturun. Kullanıcılarınız site içerisinde hareket etmesini kolaylaştırıcı ve öğretici metinlere yer verin. Karmaşık olan adımları anlayabilecekleri seviyede açık bir şekilde ifade edin. Makro ve mikro kopya oluşturun ve düzenleyin. İçeriği, kuruluşun kimliğine veya markasına uyan ses tonunda yazın.

Kullanıcı Ara Yüzü Prototip Oluşturma

Prototipler ve simülasyonlar geliştirerek fikirleri etkileşimlere dönüştürün. Tasarım aşaması için uygun prototip seçimini yapın. Hızlı yinelemenin yararlarını dile getirin. Bir çözüm üzerinde karar vermeden önce tasarım alanını doğru bir şekilde araştırın. Hem kâğıt üzerinde hem de etkileşimli elektronik prototipler oluşturun.

Kullanıcı Deneyimi Liderliği

Proje için topladığınız ekip üyelerinin disiplin sahibi ve takım çalışmasına uygun olmasına dikkat edin. Takım üyelerinin çalışmalarını yıkıcı değil yapıcı olarak eleştirin. Yapıcı eleştirmeleriniz her zaman sizin kazanmanızı sağlar. Kullanıcı deneyimi çalışmalarını planlayın ve yapılan etkinliklerin maliyet faydalarını takımınızla beraber tartışın. Takım üyelerinin alanlarında daha çok gelişmeleri için onları teşvik edin. Paydaşlar ile iş birliği içerisinde olun ve müşteri beklentilerini yöneterek onlara beklentilerinden daha fazlasını verin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X