ab-testi-nedir
E-Ticaret

A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

A/B Testi, reklam kampanyaları, indirim ve promosyon çalışmalarının hedef kitle üzerindeki etkisini gösterir. E ticaret konusunda yeni olan girişimciler bu kavrama yabancı olabilir. Fakat split test de denilen A/B testi hedef kitlenizin neler düşündüğünü öğrenmenin aslında en kolay yoludur. E ticaret sitesi sahipleri; bir reklam kampanyası ya da indirim çalışması düzenlediğinde bu testi kullanarak hedef kitlenin neler düşündüğünü öğrenebilir. Bunun yanı sıra e ticaret sitesi sahipleri web sitesi tasarımında değişiklik yaptıkları zaman kullanıcılar için test sürümlerini deneyerek, kullanıcıların en çok beğendiği tasarımı tercih edebilirler.1

A/B Testi Nedir?

A/B testleri, e ticaret siteleri için yapılan çalışmalardan daha iyi geri dönüşümler alınabilmesi için farklı seçenekleri aynı ya da farklı hedef kitleler üzerinde test edilerek, en iyi sonucu ortaya koyan çalışmayı tespit etmek için yapılan testlerdir.

Bu testleri yapabilmek için herhangi bir yazılım ya da programa ihtiyaç yoktur. Fakat A/B testini uyguladıktan sonra çıkan sonuçları ölçümlemek için bazı programlar kullanmalısınız. WordPress Plugin, Unbounce, Optimizely, Webtrends, Vertster ve Adobe Test&Target gibi programları kullanarak ölçümleme yapabilirsiniz.

ab-testi

A/B Testleri Ne İçin Yapılır?

A/B testi farklı alanlar için uygulanabilir. E ticaret sitenizin sosyal medya performansını bu test yöntemi ile ölçümleyebilirsiniz. Google reklamlarının geri dönüşünü analiz edebilirsiniz. E-posta ve e-bültenlerinizin okunma oranlarını görebilirsiniz. E ticaret sitenizin landing page etkinliğinin ne kadar verimli olduğunu görebilirsiniz. E ticaret siteniz için yaptığınız tüm reklam kampanyaları ve tanıtım çalışmalarının geri dönüşünü analiz edebilirsiniz. İçerik çalışmalarının hedef kitle üzerindeki etkisini ve hangi tür içeriklerin daha yüksek etkileşimli olduğunu analiz edebilirsiniz.

A/B Testi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir plan hazırlamanız gerekir. Hangi çalışmanızı sınamak istiyorsanız bunu tespit etmek gerekir. Örneğin reklam kampanyanızı test etmek ve geri dönüşümlerini öğrenmek istiyorsunuz.

İlk olarak reklam kampanyanızın içeriklerini planlamanız önemlidir. Farklı içeriklerin nasıl dönüşüm getirdiğini ve etkileşim aldığını analiz etmek için bir içerik takvimi hazırlanmalıdır. Burada farklı zaman dilimlerinde farklı içerikleri giriş yaparak ölçümleme gerçekleştirebilirsiniz.

İçerik paylaşmak için en doğru zaman dilimini bu şekilde ölçebilirsiniz. Hangi zaman diliminde hangi tür içeriklerin daha çok etkileşim aldığını belirleyerek yeni bir içerik stratejisi belirlemeniz mümkündür.

Bunun dışında A/B testinde farklı başlık metinlerini, renkleri ve fontları ölçümleyebilirsiniz. Web sitesinde bulunan görselleri ve ürün fotoğraflarını analiz edebilirsiniz. Görsel, video, infografik ve metin gibi farklı içerik dönüşümlerini, reklam türlerini ve zaman dilimlerini ölçümleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X