affiliate-marketing-sistemi
Dijital Pazarlama

Affiliate Marketing (İş Ortaklığı) Sistemi

İnternetin önemli hale gelmesiyle birlikte internet üzerinden para kazandıran sistemler de gelişim göstermeye başlamıştır. Böylece e-ticarette, affiliate marketing (pazarlama) gibi ticari satış sistemleri ortaya çıkmıştır. İnternet üzerinde iletişim ağı sistemi kuvvetli olduğu için ve daha fazla kişiye ulaşılabildiğinden dolayı son yıllarda elektronik ortamda yapılan reklamcılık faaliyetleri de önem kazanmıştır. Bir tıkla dünyanın dört bir yanından satış ve reklamcılık faaliyetleri yürütülmektedir. İnternet platformlarında gerçekleşen bu faaliyetler hem firmalar hem de kişiler açısından karlı ve etkili bir yöntem haline gelmiştir.

Son zamanlarda İnternet reklamcılığında affiliate marketing sistemi büyük bir ivme kazanmıştır. Bu sistem satış ortaklığı veya iş ortaklığı olarak da tanımlanabilir. Bu iş ortaklığı hem ürün sahiplerine hem de ortak olanlara reklam ve tanıtım faaliyetlerini yürüten kişilere büyük oranda karlılık sağlamaktadır. Win-win stratejisiyle çalışan bu yöntem iki tarafında kazanç elde etmesine olanak sağlar. Bu satış ortaklığı alıcıyı ve satıcı buluşturan ve aracılık eden kuruluş veya kişilerden oluşur. İsteyen herkese internet üzerinden para kazanma imkanı sunar. Ürün sahiplerine de düşük maliyetle reklam yapabilmelerini sağlar.

Bu sistemde tanıtımı yapılan ürünün bütün sorumluluğu aracıya değil ürün sahibine aittir. Çünkü reklamını yapacağı kişilere ve yayınlanacağı sitelere ürün sahipleri karar verir. Özel reklam linkleriyle yapılan satışlar ürün sahibi firmalar tarafından takip edilebilir. Ürünün yapıldığı tanıtım sayfalarını da ürün sahipleri hazırlayabilir. Bu ürünlerin tanıtımını yapmak için belli bir web sitesine gerek yoktur herhangi internet ortamında gerçekleştirebilirler. Ancak satış ortaklarının kendilerine özel web sitesi kurmaları satışları daha çok arttırır.

Bu sistemde üç tane rol oynayan kişi veya kuruluş vardır. Birincisi ürün sahibi (reklam veren), ikincisi yayıncı (satış ortağı) üçüncüsü ise aracı firmadır. Ürün tanıtımını yapmak isteyen firmalar veya kişiler aracıya ulaşarak ürün veya hizmetlerini bildirir. Hangi yöntemle, hangi ürüne ne kadar komisyon vereceklerini açıklar. Diğer yandan satış ortakları da aracıya ulaşmak için sitelerine ücretsiz olarak üye olur. Ürünün ne kadar kazanç getirdiğini öğrenebilir ve istediği ürünü seçebilir. Seçtikleri ürünleri facebook, instagram gibi sosyal medya hesaplarından ya da bazı sitelerde blog yazarlığı yaparak tanıtırlar.

affiliate-marketing

Bu sistemde birkaç tane para kazanma yöntemi vardır. Getirisine ve işleyişine göre size uygun olanı seçebilirsiniz.

Satış Başına Ödeme (Cost Per Sale)

Ürün sahibinin belirlediği kazanç yüzdesi ile tanıtımını yaptığınız ürünün satışından para kazanırsınız. Bu komisyonlar firmalara göre değişkenlik gösterir. Dijital ve fiziksel ürünlerin satışı yapılabilir. Depolama veya nakliye masrafı olmadığı için en fazla komisyon veren ürünler bilgisayar programları, e-kitaplar gibi kaynaklardır. Fiziksel ürünlerde ise üretim giderleri, depolama alanı ve kargolama gibi masraflar nedeniyle, çok küçük komisyonlar sunulmaktadır. Teknosa, çiceksepeti gibi bilindik firmaları örnek verebiliriz.

Tıklama Başına Ödeme (Cost Per Click)

Ürün tanıtımı yaptığınız linke tıklayan ziyaretçiyi, ürün sahibinin sitesine yönlendirir. Ziyaretçiler linke her tıkladığında para kazanmış olursunuz. Diğer satış yöntemlerine göre; Türkiye’de reklam veren ve satış ortağı arayan şirketlerin ürün başına verdiği komisyonu düşüktür ancak çok fazla tıklanma sayısına ulaştırsanız kazanacağınız para artar. Eğer kurallara aykırı bir şey yapmazsanız iyi para kazanabilirsiniz. Kanalınıza reklam koyarak ya da bloğunuza linki ekleyerek yönlendirme yapabilirsiniz.

cost-per-lead

Üyelik Başına Ödeme (Cost Per Lead)

Satış ortaklığı yaptığınız ürünün sitesine gelen ziyaretçilerin üye olması üzerine para kazandıran sistemdir. Bu sistemi kullanan firmalar trendyol gibi alışveriş sitesi veya metin2 gibi oyun siteleridir. Üyelik başına alınan komisyon ülkelere göre farklılık gösterir. Bu sistemde satış yapmak zorunda değilsiniz. Müşteri ürünü almasa bile üye olduğu taktirde komisyonunuzu alabilirsiniz. Ttnet ve mynet firması örnek olarak gösterilebilir.

Affiliate Marketing sistemi para kazanmanız konusunda kolaylık sağlayan bir yöntemdir. Size bireysel girişim fırsatlarından birini sunar. Neden bu sistemi tercih etmelisiniz? Bu sorunun cevaplarını birkaç başlık altında inceleyelim.

Affiliate Marketing Neden Tercih Edilmeli?

  • Ürün satışı veya reklamı yapabilmeniz için illa bir ürün sahibi olmaza gerek yoktur. Bunun için aracıya veya doğrudan firmaya başvurmanız yeterlidir.
  • Yurt içinden veya yurtdışından istediğiniz firma veya kişilerle çalışabilirsiniz.
  • Ürün linklerini oturduğunuz yerden sosyal medyadan, bloğunuzdan ve maillerinizden takipçilerinizle rahatlıkla paylaşabilirsiniz.
  • Ürün hakkında bilgi sahibi olmanız yeterlidir. Uzman olma ya da bir meslek sahibi olma şartı aranmaz.
  • Herhangi bir yatırım yapmanız gerekmez.
  • Güvendiğiniz ve inandığınız ürünlere referans olup satışını yapmak size olan güveni arttıracağı için hedef kitlenizi de arttırır.
  • Bütün vaktinizi ayırmanıza gerek yok yarı zamanlı olarak da çalışabilirsiniz.
  • Kira ve ulaşım giderleri gibi masraflar yapmanıza gerek yoktur. Evinizde ya da bulunduğunuz yerden internet başında olmanız yeterlidir.

İyi bir gelir elde edebilmeniz için hangi yöntemi seçerseniz seçin sizi takip eden bir kitleye sahip olmanız gerekir. Bunu elde edebilmek için sabırla bekleyip, insanların güvenini kazanmalı ve bunu boşa çıkarmamalısınız. Blog açarak veya sosyal medya hesaplarından en az birini açarak ve güncel kalarak bunu başarabilirsiniz.

Son olarak satış ortaklığı işine giriyorsanız; araştırmalarınızı iyi yapın. Başarılı olmanız için yaptığınız tercihler çok önemlidir. Amacınız para kazanmak olduğu için hangi yöntemi belirleyeceğinize, hangi firmaları seçeceğinize ve hangi ürünlerin satışını veya reklamını yapacağınızı iyice araştırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X