b2b-pazarlama-nedir
E-Ticaret

B2B (Business to Business) Pazarlama Nedir?

B2B pazarlama; bir şirketin, tedarikçi şirketten ürünleri elektronik ortamdan sipariş vermesi ve satın alması faaliyetini ifade eder.  Açılımı Business to Business olan B2B pazarlama, tedarikçi firmalar ile şirketler arasında yapılır. Çok büyük rakamlar ile yapılan bu e-ticaret faaliyeti, Türkiye’de yeni yeni gelişmeye başlıyor. E-ticaret sistemleri içinde dünya çapında en yaygın sistemdir.

B2B Neden Önemlidir?

B2B pazarlama örnekleri içinden en önemlisi Alibaba.com internet sitesidir. 25 farklı şirkete bölünen Alibaba Group; Alibaba.com, 1688.com ve AliExpress.com adında üç farklı şirketi vardır. Sitenin şu anda 200 ülkeden yaklaşık olarak 15.000.000 üyesi bulunmaktadır.

B2B’nin ne kadar önemli bir sistem olduğu Alibaba.com internet sitesinden somut olarak anlaşılabilir. Business to Business pazarlama, internet üzerinden çok geniş kitlelere ulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra çok farklı ürün seçeneklerini bünyesinde toplayabilmektedir. Ürün skalası fevkalade geniş olan bu e-ticaret siteleri, birçok avantaja sahiptir. B2B tüm bu avantajlarına rağmen henüz gölgede kalmış bir iş modelidir. Bu yüzden e-ticaret girişimcileri için eşsiz bir vahadır. Sektörde öncü olmak adına B2B gibi yeni iş modellerine yönelinmesi tavsiye edilir.

b2b-modeli-nasil-uygulanir

B2B Modeli Nasıl Uygulanır?

B2B modelini uygulamak isteyen girişimcilerin mutlaka e-ticaret sistemlerinde ürün stoklarını ve ürün hakkında açıklamalarını net bir şekilde belirtmeleri gerekir. Ürün stoklarının sürekli olarak güncel tutulması prestij ve satış açısından çok büyük önem taşır.

Bunun yanı sıra Business to Business pazarlama sisteminde ödeme ve finans kısımları da önem taşıyor. Çek, senet ve nakit ödeme gibi geleneksel seçeneklerin yanı sıra internet üzerinden sanal POS sistemleri ve hatta mikro krediler ile ödeme seçeneklerinin sunulması müşteri portföyünüzü genişletecektir.

B2B pazarlamanın başka bir kilit noktası da lojistik sistemdir. Ürün sevkiyatları sağlam kontrollerden geçilerek yapılmalıdır. Müşteriye, ürün sevkiyat aşamaları hakkında bilgi verilerek güven kazanılabilir.

B2B pazarlama; geleneksel anlayışların yerine modern stratejilerin uygulanması ile yapılabilir. Ürünler yerine çözümler (solution), dağıtım yerine erişim (access), fiyat yerine değer (value), promosyon yerine eğitim (education) konulmalıdır. Yani 4P kuralı artık eskide kaldı. B2B pazarlama yapmak için SAVE kuralı geçerlidir.

B2B sistemini uygulayan tedarikçi firma aslında şirketlere ürün ve hizmet satmaktan ziyade, müşterileri için çözüm üretir. Yani bu sistemde herşey basit bir satma ve satın alma işleminden ibaret değildir. Bu yüzden tedarikçi firmalar, müşterilerin şimdiki ve gelecekteki sorunlarına çözüm bulmalı ve onların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik stratejiler geliştirmelidir.

Tedarikçi firmanın müşterileri ile yani şirketlerle olan iletişimi çok önemlidir. Şeffaf, güven üzerine kurulu, kesintisiz ve açık ilişki kurulması, erişim sağlar. Business to Business pazarlama sisteminin başarıya ulaşması için erişim altın anahtardır.

Eğer yalnızca ürün ve hizmet tedarik ederseniz sıradan bir tedarik firması olarak kalır ve paranızı alırsınız. Eğer bir değer üretirseniz o zaman başarı kaçınılmaz olacaktır. Lojistik çalışmalar, inovasyon, teknoloji ve gelişmiş hizmet anlayışı ürünün bedelini yükseltecektir.

Tedarikçi firma, müşteriye sattığı ürünü tanıtmak ve ürünler konusunda onları eğitmek zorundadır. Yani tedarikçi firma mutlaka ürünler konusunda önce kendi yapılanmasını eğitmeli daha sonra da müşterilerini eğitmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X