c2c-customer-to-customer-pazarlama-nedir
E-Ticaret

C2C (Customer to Customer) Pazarlama Nedir?

C2C pazarlama; aracı bir e-ticaret sitesi üzerinden müşterileri buluşturan bir sistemdir. Burada müşteri, hem alıcı hem satıcı konumundadır. C2C iş modelinde; e-ticaret sitesi sahipleri aracı konumunda olduğu için alım ve satım işlemleri için herhangi bir içerik girmezler, bilgilendirme ya da reklam çalışmaları yapmazlar. Bu tür çalışmaları müşteriler yapmaktadır. Bunun yanı sıra Customer to Customer e-ticaret modelinde satıcı, sattığı ürünleri faturalandırmak zorunda değildir. Burada yalnızca satıcının ürün bilgilerini e-ticaret sitesinde ilan etmesi yeterlidir. Tüketici, ürünü satın almak istediğinde online olarak sipariş vermesi yeterlidir. E-ticaret sitesi bu tür satışlardan komisyon almaktadır. C2C örnekleri arasında en başarılı şirket dünyada e-bay’dir. Türkiye’de ise sahibinden.com ve gittigidiyor.com Customer to Customer hizmeti veren internet sitelerindendir.

C2C Pazarlama Nasıl Yapılır?

C2C e-ticaret modelinde birçok yöntemle para kazanmak mümkündür. Sanal mağaza üyelik ücretleri, reklam ve doping ücretleri ve ürün satışı komisyonları gibi kanallardan para kazanabilmek mümkündür. Customer to Customer pazarlama modelini uygulamak isteyen girişimciler, C2C e-ticaret paketi hizmeti alabilirler.

c2c-customer-to-customer

Sanal Mağaza Üyelik Ücretleri

C2C e-ticaret sitesi modelinde sanal mağaza oluşturabilirsiniz. Hatta bu sanal mağazaları aylık ya da yıllık olarak kiraya verme gibi bir olanağınız da bulunur. Bu modeli, bir dükkanınızı kiraya vermek gibi düşünebilirsiniz. Burada alıcı ile satıcı arasındaki alışverişe ve ticarete karışmazsınız. Alıcı ve satıcı kendi aralarında anlaşırlar ve e-ticaret faaliyetini gerçekleştirirler.

Ürün Satışlarından Elde Edilen Komisyon

C2C modelinde, binlerce kategoride, her ürün grubuna dair satışlar yapılabilir ve e-ticaret sitesi sahibi her yapılan satıştan belirli bir komisyon alarak para kazanır. Bu yeni iş modelinde işlem aslında şöyle gerçekleşmektedir. Alıcı, satın almak istediği ürünü sipariş verir ve satın alır. Ödeme belirlenen bir şekilde ödeme sistemi ile havuza düşer. Daha sonra tedarikçi firma yani e-ticaret sitesi sahibi, ürünü faturasıyla birlikte alıcı olan kişiye gönderir. Alıcı ürünü teslim aldıktan sonra ürünü teslim aldığına dair sanal mağaza sahibine işlem yaparak onay verir. Tedarikçinin komisyon ücreti kesildikten sonra satıcının para hesabına aktarılır. Yasal olarak tedarikçinin aldığı komisyon bedelinde tedarikçiye fatura kesilir.

Reklam ve Doping Ücretleri

C2C pazarlama sisteminde, e-ticaret sitenize reklam alanlarına reklam alarak da para kazanmanız mümkündür. Ana sayfada vitrin, kategori sayfalarına ise doping uygulamaları yapılabilir. Bunun yanı sıra e-ticaret sitesi Google Adwords reklamları entegre edilerek çok iyi bir gelir elde edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X