Dijital Pazarlama E-Ticaret

Değişen Dünyada Dijital Pazarlamanın E Ticaret Sitelerindeki Önemi

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle paralel olarak dijital pazarlama ve e-ticaret kavramları hayatımızda yer edinmeye başladı. Günümüzde yapılan alışverişlerin büyük bir kısmı artık internetteki e-ticaret sitelerinden yapılmaya başlandı. Reel olarak belirli bir lokasyonda iş yapan kişiler dahi internetteki büyümenin ve daha geniş kitlelere ulaşmanın satışlara olumlu yansıyacağı düşüncesiyle e-ticaret dünyasında yavaş yavaş yerlerini almaya başladılar. E-ticaret platformu olarak hizmet vermeseler bile özellikle Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında ürünlerini pazarlayan küçük markaları görmeye başladık.

E-Ticaret Nedir?

E-Ticaret kavramı, belirli bir yöntemle tedarik edilen veya üretilen ürünlerin internet aracılığıyla satışının yapılmasına denmektedir. E-ticaret internet siteleri üzerinden yapılabileceği gibi çeşitli sosyal medya platformlarından veya ürün pazarlamak adına geliştirilen uygulamalardan da yapılabilmektedir. Kısacası E-Ticaret kavramı internet üzerinden yapılan satışların büyük bir kısmını kapsamaktadır.

E-Ticaret, ülkemizdeki lojistik imkanlarının gelişmesi ve kişilerin internet kullanımının artmasıyla birlikte bir lüksten ziyade gereklilik haline gelmiştir. Yerel marketlerde veya alışveriş mağazalarında daha az ürünü daha yüksek fiyattan almak yerine Türkiye’deki pek çok markayı inceleyerek en uygun fiyatlı ürünü almak hem kazançlı, hem de pratik olacaktır.

Dijital Pazarlamanın E-Ticaret Sitelerindeki Önemi

Dijital pazarlama, çağımızın en büyük gerekliliklerinden biridir. Zira elinizde olan bir ürünü tanıtmak ve pazarlamak için mutlaka çeşitli dijital pazarlama tekniklerini kullanmanız gerekecektir. Bu durumu örneklendirme ile anlatalım;

A kişisi elinde kaliteli ürünlere sahip ve bu ürünleri internet üzerinden pazarlamak adına bir internet sitesi açıyor. Siteye ürünlerini ekliyor ancak uzun zaman boyunca ya sipariş alamıyor ya da site maliyetini kurtarmayacak siparişler alıyor. B kişisi de elindeki orta düzey ürünleri iyi bir pazarlama ve reklam yöntemiyle hem sosyal medya platformlarında hem de arama motorlarında tanıtıyor. Tanıtım ve reklam hizmetlerine X TL ücret ödeyen B kişisi, reklam çalışmalarının sonunda XXX TL kazanıyor ve küçük çaplı da olsa bir müşteri kitlesi edinmiş oluyor.

Yani demek istediğimiz şu ki elinizdeki ürün ne kadar kaliteli olursa olsun, eğer sitenizdeki ürünleri ve internet sitenizi sosyal medya platformlarında ve arama motorlarında yeterince tanıtamıyor ve dolayısıyla birçok kişiye ürünlerinizi sunamıyorsanız ürünlerinizin kalitesinin hiçbir anlamı kalmayacaktır. Buna rağmen orta düzey ürünlere sahip olsanız bile bu ürünleri doğru pazarlama yöntemleriyle değerlendirerek hem iyi bir gelir elde edebilir hem de marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz.

E-Ticaret’te Dijital Pazarlama Olmazsa Olmaz Mıdır?

E-Ticaret’te olmazsa olmaz diye bir şey yoktur. Eğer bulunduğunuz konumda e-ticaret sitenizde satışını yaptığınız ürünleri pazarlıyorsanız mevcut kitlenizi e-ticaret platformunuza yönlendirerek zamandan tasarruf edebilir, aynı zamanda işlerinizi daha kontrollü bir şekilde yürütebilirsiniz. Ancak eğer hali hazırda satış yapmakta olduğunuz bir müşteri kitlesi yoksa ürünlerinizi satabilmek adına dijital pazarlama şarttır. Gerek sitenizin tanıtım çalışmaları, gerek reklam çalışmaları, gerek içerik çalışmaları olsun bunların hepsi dijital pazarlama yöntemlerine dahildir. Dolayısıyla küçük çaplı da olsa bir satış yakalayabilmek için dijital pazarlama yöntemlerini uygulamanız gerekir.

Eğer dijital pazarlama tekniklerinden anlayan birisi değilseniz mutlaka profesyonel ellerden yardım almalısınız. Çünkü dijital pazarlama ile ilgili bilgisi olmayan kişilerin yapacağı çalışmalar hem daha yüksek maliyetli olacak hem de beklenen geri dönüşü yakalayamayacaktır. Hatta dijital pazarlama çalışmaları yaparak zarara bile girebilirsiniz. Dijital pazarlama uzmanları, ürününüz ile ilgili kitlelere ulaşabilmek için çalışmalar yapacak, ürününüzü ilgi odağı olarak belirleyen kişilere pazarlama yöntemleri aracılığıyla ulaşacaktır. Bu sayede düşük maliyet ile kazancınız daha yüksek olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X