eticaret-cesitleri-nelerdir
E-Ticaret

E-Ticaret Çeşitleri Nelerdir?

E ticaret çeşitleri farklı kategorilere ayrılır. Satıcı ile tedarikçi, üretici ile tüketici arasındaki faaliyetler e ticaret çeşitlerini oluşturur. Gelişen teknoloji sayesinde bugün ticaret elektronik ortama neredeyse tamamen taşınmıştır. Yeni oluşan iş modellerinden en önemlisi kuşkusuz e ticaret sitesi kavramıdır. Mağazaların, e ticaret sitesi yapılarına evrildiği günümüzde yeni iş modellerine bireyler, şirketler ve zaman zaman kamu kuruluşları dahil olmaktadır.

Kamu kuruluşları bile vergi ödemeleri sayesinde e-ticaret faaliyetlerinde rol almaktadır. Yani e-ticaret faaliyetleri küçük çaplı olarak düşünülmemelidir. Birey, işletme, orta ölçekli firmalar, büyük şirketler, uluslararası şirketler, kamu kuruluşları ve devlet kurumları e-ticaret faaliyetinin baş aktörleridir.

E ticaret çeşitleri genellikle, e ticaret sitelerinin doğrudan ve dolaylı faaliyet göstermesine bağlı olarak gelişir. E ticaret nasıl yapılır diye soranlar için cevaplayalım. E ticaret yapmak için öncelikle hangi tür sistemi kullanmanız gerektiğine karar vermelisiniz. E ticaret hedef ve amaçlarınızı belirlemek size ekstra motivasyon sağlayacaktır. Farklı stratejiler izleyerek, reklam kampanyaları düzenleyerek, içerik pazarlaması uygulamaları yaparak, indirim ve promosyon çalışmaları yaparak, kullanıcı deneyimine uygun e-ticaret tasarımı yaparak hedeflerinizi gerçekleştirmeniz mümkündür. Peki e ticaret sistemleri kaç türdür?

b2b

B2B (Business To Business)

Şirketler arası elektronik ticaret modeli, aslında dünyada sürekli uygulanan sistemdir. Bu sistemde, e ticaret faaliyetini yürüten her iki taraf da şirketlerdir. Firmaların elektronik ortamda tedarikçi şirkete sipariş vermesi, faturalandırması ve tutarları ödemesi B2B sistemi kapsamındadır. Bu sistemi en başarılı şekilde yürüten şirket Alibaba.com e ticaret sitesidir. Bu site, dünyanın en büyük üretici gücü olan Çin’in dünyaya açılmasına yardımcı olmuştur.

b2c

B2C (Business To Consumer)

Şirket ile müşteri arasında yapılan e-ticaret faaliyeti B2C biçiminde ifade edilir. En yaygın kullanılan bu sistemde sanal mağazada ürün ve hizmetlerini sergileyen işletmeler, tüketicilere seslenir. Teknolojik cihazlar, sağlık sistemleri, eğitim hizmetleri, moda, giyim, yiyecek, hediyelik eşya ve cep telefonu gibi birçok sektörde faaliyet gösteren bu sistemin en iyi örneği Amazon.com e ticaret sitesidir.

c2c

C2C (Consumer To Consumer)

Tüketici ile yine tüketici arasında gerçekleştirilen e-ticaret faaliyetine C2C modeli denir. Bu sistemde müşteriler, belirli internet siteleri üzerinden bir araya gelir ve farklı ödeme seçenekleri aracılığı ile ürün ve hizmet satışı yaparlar. C2C modelinin en başarılı örneği ebay.com e-ticaret sitesidir. Türkiye’de ise gittigidiyor.com ve sahibinden.com adlı internet siteleri örnek gösterilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X