E Ticaret Nasıl Yapılır?
E-Ticaret

E-Ticaret Nasıl Yapılır? En Yaygın Çeşitleri Nelerdir?

E-ticaret yapmak için vizyonu geniş tutmak, araştırmacı olmak ve yeni dijital trendleri sürekli takip etmek gerekir. 1990 yıllarda ortaya çıkan e ticaret kavramı, 2000’li yıllarda girişimcilere ilham vermiştir. Milyonlarca girişimci e-ticaret siteleri açarak, ekonomiye farklı bir boyut getirmiştir. E-ticaret sitesi sahipleri, çeşitli proje ve çalışmalarla satışlarını arttırmaya yönelik hamleler yapmaktadır. E-ticaret hedefleri bu yüzden çok iyi ve net bir biçimde belirlenmelidir. E-ticaret sistemi yaygın kullanımlarda B2B, B2C ve C2C olmak üzere üç kategoride incelenir.

B2B (Business to Business)

Şirketlerin kendi aralarında yaptığı e-ticaret faaliyetine B2B denir. Bu sistemde asıl amaç, satıcı ile tedarikçi şirket arasındaki alışverişin internet üzerinden kolay ve kısa sürede yapılmasıdır. Bu faaliyette şirketler, tedarikçi şirketlere ürün siparişi verir ve faturalandırılarak ödeme yapılır. Örneğin Erzurum’da bulunan bir şirket, Ankara’da bulunan tedarikçi şirkete elektronik ortamda ürün siparişi verebilir. Üretici firmanın bayilerine web sitesi üstünden bayi giriş ekranı oluşturması B2B sisteminin bir göstergesidir.

E Ticaret Nasıl Yapılır?

B2C (Business to Customer)

Üretici ile tüketici arasındaki e-ticaret faaliyeti ise B2C olarak ifade edilir. Bu sistemde ürünlerin fiyatları nettir ve önceden belirlenmiştir. Burada tüketici, bir ürün satın alırken fiyatını bilerek alışveriş yapmaktadır.

B2C sistemi de kendi içinde ikiye ayrılır. Birincisi; sanal mağazacılık hizmetidir. Bu hizmette, üretici ve tüketici doğrudan bir etkileşim halindedir. İkinci sistemde; üretici ile tüketici arasında bir aracı bulunur. Bu sistemde aracı, üreticiden malı tedarik eder ve üzerine kar marjı ilave ederek tüketiciye satar.

E Ticaret Nasıl Yapılır?

C2C (Customer to Customer)

Tüketiciden tüketiciye yapılan e-ticaret modeline C2C yani Customer to Customer diye ifade edilir. Bu modelde bir tüketici başka bir tüketiciye online yoldan ürün satmaktadır. Ülkemizdeki gitti gidiyor, dolap, gardrops, letgo gibi siteler bu modele örnektir.

E-Ticaret Yapanlara Öneriler

E ticaret yapmaya yeni başlayacaksanız bu sistemlerden kendinize en uygun olan seçeneğe karar verip işe başlayabilirsiniz. Bir sistem üzerinde karar kıldıktan sonra müşterilere sunacağınız ürün ve hizmetlerin arz talep dengesini çok iyi bir şekilde araştırmalısınız. Daha sonra rakip firmaların nasıl stratejiler izledikleri ve nasıl başarılı oldukları araştırılmalıdır. E-ticaret yaparken bencmarking her zaman önemlidir. Yani bu işi çok iyi bir şekilde yapan e-ticaret işletmelerini iyice inceleyerek, onların stratejilerini benimseyebilirsiniz.

Daha sonra kendinize uygun reklam ve pazarlama stratejileri oluşturabilirsiniz. Ürün tanıtımı için içerikler girmeli, kaliteli ürün görselleri ile birlikte müşterilere sunmalısınız. Bunun yanı sıra SEO uyumlu içerikler ile web sitenizi donatarak arama motorlarında üst sıralarda yer almanız mümkündür. Bunun dışında işleriniz ilerledikçe Google Adwords aracılığı ile paralı reklam alabilir ve belirli bütçeler ile reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz. Son olarak müşterilerin size güven duyabilmesi için mutlaka SSL güvenlik sertifikası almalısınız. Bu sertifika müşterilerin güvenli alışveriş yapabileceklerinin garantisi anlamına gelir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X