E-Ticaret

E-Ticaret Nedir? E-Ticaret Yararları Nelerdir?

E-ticaret; elektronik ticaretin kısaltmasıdır yani e-ticarette mal ve hizmetler internet üzerinden satılır. 

İktisadi İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ise e-ticaret kavramını şöyle açıklar:

Ticaret öncesi firmaların elektronik ortamda bilgilenmesi ve araştırma yürütmesi, firmaların elektronik ortamda buluşması, ödeme sürecinin yerine getirilmesi, taahhüdün yerine getirilmesi, mal veya hizmetin müşteriye teslimi, satış sonrası bakım, destek, vb. hizmetlerin temin edilmesi.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret yapmak için öncelikle bir e-ticaret sitesi kurmalısınız. Hiç e-ticaret yapmamış ve bu konuda deneyimi olmayan firmalar veya girişimciler için mümkünse maliyeti az olan hazır altyapıları kiralamaları önerilir. Böylece hazır e-ticaret paketleri sayesinde kurulum, bakım, onarım, elektronik ödeme sistemi gibi işlemler ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

e-ticaret sitesi kurmak için hazır paketler

Daha sonra müşterilere sunulacak ürünlerin görsellerini siteye yüklemelisiniz. Ürün görsellerinin yanında ürün tanıtım metinlerini, açıklama ve fiyat bilgisini de eklemelisiniz. Ayrıca e-ticaret siteniz için sosyal medya hesapları açarak, web sitenize sosyal medya mecralarına direk bağlanılabilecek ikonlar yerleştirmelisiniz. Daha sonra içerik pazarlaması yapmak için blog açarak sunduğunuz ürünler ile ilgili kullanım kılavuzları, ürün bilgileri ve sektörel haberleri buraya ekleyebilirsiniz.

E-Ticaret Sitesine Müşteriler Nasıl Gelir?

Eğer bilinen bir marka değilseniz, sitenizi arama motoru optimizasyonu (SEO), dijital reklamlar, Facebook, Instagram, Google+ gibi sosyal mecralar ile görünür kılmanız gereklidir. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz. Bir mağaza açtınız ancak ana caddede ve insanların sıklıkla önünden geçtikleri bir yerde değil de arka sokaklarda. İnsanlara ne sattığınızı ve nerede sattığınızı duyurabilmek için ana caddeye gidip bunun duyurusunu yapmanız gerekir ki insanları dükkanınıza çekebilesiniz ve satış yapabilesiniz.

Burqu.com E-ticaret sitesi

E-Ticaretin Yararları Nelerdir?

Satıcı iseniz;

  1. Her şeyden önce müşterileriniz size 7/24 ulaşabiliyor olur, eğer hali hazırda bir dükkan varsa ikinci bir şube gibi olur, hem de sabahın ikisinde bile açık bir şube.
  2. Müşterileriniz için belli bir dükkan alanında sunabileceğinizden çok daha fazla seçenek sunabilirsiniz.
  3. Sanal mağazalar, pek çok açıdan maddi yükü azaltır.
  4. Stok verisini tutabildiğiniz için ayrı bir stok yapmak zorunda kalmazsınız.
  5. Herhangi bir ofise ya da dükkana ihtiyaç duymadan satış yapabilirsiniz, ürün alıp satacaksanız depoya bile ihtiyaç duyulmaz.
  6. Aynı yerde bulunmadığınız insanlara, hatta dünyanın her yerinden insanlara ulaşılabilir olursunuz. Özellikle sosyal medyada veya SEO çalışmaları ile sattığınız ürünlerle ilgili bir yer edinebildiyseniz, mağazanızın en işlek caddede olduğunu bile hayal edebilirsiniz.
  7. Site istatistikleri, sitenize kaç kişi girdi, kaç kişi sepete ekledi, kaç kişi ürün almadan çıktı, kaç kişi hangi ürüne girdi takip edilebilir olduğu için çok daha iyi stratejiler belirleyerek satışlarınızı artırabilme imkanı sunar.
  8. Her şey ölçülebilir olduğu için pazarlama faaliyetlerinizin büyük ölçüde dönüşlerini sayısal olarak bilebilme imkanı sunar.  Örneğin 1.000 TL’lik reklam harcaması yaptım ve bu reklam sayesinde yaptığım ciro 10.000TL gibi…

Giyim Mağazası için E-Ticaret

Alıcı iseniz;

  1. İstediğiniz ürünleri almak için evden çıkmanıza gerek kalmaz, mobil bir cihaz veya bilgisayarla alışverişinizi tamamlayabilirsiniz, hatta artık market alışverişleri bile online yapılabiliyor.
  2. Alacağınız üründe en uygun fiyatı bulmak için mağaza mağaza gezmeniz gerekmez.
  3. İhtiyacınız olan ürünle ilgili daha fazla seçenek arasından seçim yapma fırsatı bulursunuz.
  4. Almak istediğiniz ürünler ilgili eğer yapılmışsa yorumları inceleme fırsatı bulursunuz.
  5. Elektronik ortamda güvenlik ve bankacılık sistemleri entegre ve denetlenebilir hale geldiği için güvenle alışveriş yapabilirsiniz.

E-Ticaret Hangi Sektörlerde Yapılabilir?

Aslında bütün alanlarda e-ticaret yapılabilir. Gıda, giyim, moda, çiçekçilik, hediyelik eşya, inşaat, dijital sistemler, elektronik ve teknolojik cihazlar, eğitim, sağlık, sanat ve kültür gibi birçok alanda ürün ve hizmetler e-ticaret kapsamında satılabilir. Önemli olan sektörünüzde ne kadar iyi olduğunuz ve sektöre ne kadar hakim olduğunuz konusudur. Amazon.com gibi web sitelerinde hemen hemen her şeyin satıldığını görebilirsiniz.

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

E-ticaret genel olarak dört kategoriye ayrılmaktadır.

  • Şirketler Arası (B2B- Business To Business) Elektronik Ticaret
  • Şirket-Tüketici Arası Elektronik Ticaret
  • Şirket-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret
  • Tüketici-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret

E-Ticaret Hangi Kurumlara Para Kazanır?

Bir ürün ya da hizmetin satıcıdan alıcıya ulaşması sürecinde birçok kurum ve işletme devreye girer. Bu kurum ve işletmeler, e ticaret sürecinin aktörleri arasında yer alırlar. Öncelikle üretici, ürün ve hizmetleri ortaya koyar ya da tedarikçiden satın alır. Daha sonra bankalar aracılığı ile EFT/HAVALE ya da sanal POS gibi elektronik ödeme işlemi yapılır. Burada bankalar, komisyon alarak e-ticaret faaliyetinden gelir sağlar. Sigorta şirketleri, gönderilen ürünleri sigortalayarak yine e ticaret faaliyetinden gelir sağlar. Bunun yanı sıra ürünün alıcıya teslim edilmesi için kullanılan kargo şirketleri e ticaret faaliyetlerinden pay alırlar. Yazılım şirketleri ise e ticaret sitelerinin kurulumu, onarım ve bakım gibi işlemleri için destek sağlayarak gelir elde ederler. İçerik pazarlaması ve reklam çalışmaları için dijital ajanslar ve reklam ajansları da bu pastadan pay sahibidir. Son olarak devlet, e-ticaret faaliyetlerinden vergi geliri elde eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X