E-Ticaret

E-ticaret Satış Stratejisi Belirlemenize Yardımcı Araçlar – 1

Müşterileriniz Sitenize Hangi Kanallar Aracılığıyla Ulaşıyor? Ziyaretçi Profilinizi Biliyor Musunuz?

E-ticaret Satış Stratejilerinizi Belirlemenize Yardımcı Ücretsiz Araçlar yazı dizimizin ilki olan bu yazımızda Yandex Metrica ve Google Analytics uygulamalarını ele alacağız.

E-ticaret yaparken satışlarınızı arttırmanız için doğru strateji belirlemeniz gerekmektedir. Bu noktada düzenleyeceğiniz kampanyaların ziyaretçi profilinize uyması, sitenizi gelen ziyaretçilerin birer müşteriye dönüşmesi için çok önemlidir. Yapacağınız kampanyalar kadar bu kampanyaları duyuracağınız kanallar da sitenize yeni ziyaretçilerin gelmesini sağlamak için oldukça önemlidir. Bu yazımızda sitenize gelen ziyaretçi profilini belirlemeniz ve bu kullanıcıların hangi trafik kanalları ile sitenizi ziyaret ettiğini analiz etmeniz adına ücretsiz 2 uygulamadan bahsedeceğiz. Yazımızın devamında anlatacağımız Yandex Metrica ve Google Analytics uygulamalarını kullanarak siteniz için belirleyeceğiniz satış stratejileri hedeflerinize ulaşmanızda oldukça etkili olacaktır.

1. Yandex Metrica

Yandex kullanıcılarına sadece arama motoru olarak hizmet vermemektedir. Navigasyon, mail, çeviri, haritalar gibi birçok alanda hizmet veren Yandex’in sitenize gelen trafiği analiz ederken kullanabileceğiniz bir diğer hizmeti de Yandex Metrica servisidir.

Yandex Metrica, e-ticaret yaptığınız sitenizin ziyaretçi davranışlarını ve web sitenize gelen trafik kaynaklarını ölçmenizi ve takip etmenizi sağlayan ücretsiz bir araçtır. Bu sayede veri trafiği ölçümü, hedef kitle ve performans analizi yapabiliyorsunuz.

Bir ziyaretçi sayacı olarak da tanımlanan Yandex Metrica ile sadece ziyaretçi sayısını ölçmekle kalmazsınız. Aynı zamanda Metrica üzerinden ziyaretçilerinizin hangi şehirden, hangi zaman dilimlerinde, ne sıklıkla, hangi sayfaları, ne kadar süreyle gezdiğini görebilirsiniz. Hangi tarayıcıyı kullandığını ve giriş yaptığı ip adresleri bilgisine de erişebiliyorsunuz.

Ziyaretçilerinizin kullandığı arama motorunda hangi sorgulamayı yapıp sitenize ulaştığını da gösteren Yandex Metrica kullanıcı profillerini bölge, yaş, cinsiyet vb. gibi kullanıcı profilinizi oluşturmaya yarayacak verileri de size sunmuş oluyor.

Aynı zamanda Yandex Metrica, kullanıcıların sayfanızdaki hareketlerinin de bilgisini tutmaktadır. Örneğin ziyaretçilerinizin sitenizde tıkladığı bağlantılar, video izlemeleri, anket doldurma davranışları gibi bilgileri elde edebilirsiniz. Tüm bu bilgiler size reklam ve kampanya çalışmalarında hedeflemeniz gereken kitle ve kullanmanız gereken anahtar kelimeler ile müşterilerinize duyuru yapmanız gereken iletim kanalları hakkında da bir harita çizmiş oluyor.

Daha ayrıntılı bilgi için aşağıda eklediğimiz linke tıklayarak Yandex Metrica’nın sitesine erişebilirsiniz.

Yandex Metrica için bu bağlantıya tıklayınız.

2) Google Analytics

Bir Google ürünü olan Google Analytics, web siteleri ve mobil uygulamaların periyodik olarak ( günlük, haftalık, aylık veya yıllık ) ziyaretçi sayılarını, etkileşimlerini, trafik ve trafik kaynaklarına ait istatistikleri sunan gelişmiş raporlama ve analiz aracıdır. Web sitenize ve mobil uygulamalarınıza ait anlık istatistiksel bilgiler sunan Analytics, aynı zamanda geçmiş verileri de arşivleme hizmeti vermektedir.

Raporlarında ziyaretçi sayı ve trafiğinin dışında coğrafi konum, kullanılan tarayıcı ve kullanıcıların sitenize hangi kaynak üzerinden ziyaret gerçekleştirdikleri gibi pek çok alanda bilgi sunan Google Analytics’in temel servisi ücretsiz bir uygulamadır. Uygulamanın ücretli olarak premium versiyonu da sunulmaktadır. Ücretsiz versiyonu olan temel servisi, öğrenmek istediğiniz birçok bilgiyi sunmakta ve istatistiksel bağlamda yeterli olmaktadır.

Kampanya ve reklam verilerinizin tutulduğu Google Adwords hesabınızı Google Analytics hesabınıza bağlayarak hem kampanyanızın performansını takip edebilir hem de reklamlarınızın yatırım getirisini ölçebilir, dönüşümleri izleyebilirsiniz.

E-ticaret sitenizin Google Analytics hesabı ayarlarını yapılandırdığınızda sitenizin ürün ve gelir durumlarını net olarak görebiliyorsunuz. Böylece oluşturduğunuz kampanyalar ve verdiğiniz reklamların yani izlediğiniz stratejilerin doğru olup olmadığı ölçümünü yapabilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için aşağıda eklediğimiz linke tıklayarak Google Analytics’in sitesine erişebilirsiniz.

Google Analytics için bu bağlantıya tıklayınız.

E-ticaret sitenizin ziyaretçi profilini oluşturmak ve sitenize gelen trafiği analiz etmek için mutlaka Google Analytics veya Yandex Metrica hizmetlerini kullanmalısınız. Bu uygulamaların sunduğu istatistiksel bilgilerden faydalanarak belirleyeceğiniz hedef kullanıcı kitlesine yönelik düzenleyeceğiniz reklam ve kampanyalar için doğru stratejiler belirlemeniz çok daha kolay olacaktır. Böylece yapacağınız her nokta atışı hamle ziyaretçilerinizin birer sadık müşterilere dönüşmesinde önemli rol oynayacak. Sitenizin satış rakamlarınızı arttırarak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Kobisi panel üzerinden e-ticaret sitenize ait Google Analytics hesaplarınızı kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi ve destek için bizimle kobisiteknik@imovasyon.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X