e-ticaret-siteleri-yilbasi-alisveris-sezonu-icin-sitelerini-nasil-tasarliyorlar
E-Ticaret

E-Ticaret Siteleri Yılbaşı Alışveriş Sezonu için Sitelerini Nasıl Tasarlıyorlar?

Yılın yine o zamanı geldi. E-ticaret siteleri, satış, indirimler ve bolca özel teklifleri sunarken, daha iyi bir pazarlama yapmak amacıyla ilginç web tasarımları oluşturmaktadırlar. Yılbaşı alışveriş sezonu, çevrimiçi satıcıların kutlama tasarım temaları ile sitelerini en çok doldukları dönemdir.  Ziyaretçilerin müşteriye dönüşümlerini, satışlarını ve nihai olarak kazançlarını arttırmak için çoğu zaman denenmiş, test edilmiş ve gerçek satış taktikleri kullanırlar; aciliyet duygusu yaratma ve tükenmek üzere algısı gibi. Gelin birlikte e-ticaret dünyasının en önemli sitelerinden bazılarının 2017 yılbaşı için nasıl bir tasarım hazırladıklarına bir göz atalım.

macys-e-ticaret-yilbasi-tasarimi

Macy’s

Macy’s, sitenin ziyaretçilerinin yeni yıllarını kutlayarak onları selamladığı bir başlangıç sayfası tasarlamış. Bu giriş sayfası (splash page) akıllıca bir dokunuş çünkü ziyaretçinin dikkatini çekebiliyor ve en iyi satış yapan ürünleri gözler önüne serebiliyor.

Macy’nin ziyaretçilerinin müşteriye dönüşüm oranını artırmak için yardımcı olacak bazı akıllı pazarlama ve görsel tasarım taktikleri kullanmış. Onlardan bazıları:

1) Kırmızı Renk Kullanımı

Evet, kırmızı Yılbaşı için oldukça geleneksel bir renk ancak online pazarlama ve iletişimi düşünürsek, kırmızı renginin kullanımı özellikle etkili. Kissmetrics’e göre kırmızı aciliyet, enerji ve kalp atışını artırmanın rengidir. Macy’s markasının da uyguladığı gibi kırmızı renk kullanımı özellikle büyük hacimli satışlar için idealdir.

2) Büyük Başlıklar

Bir açılış sayfasına ilk girdiğinizde dikkatinizi çeken ifade nedir? Muhtemelen “Bitiriyoruz” başlığı ile birlikte “Ekstra% 20 İndirim” başlığıdır! Bunun nedeni, başlıkların büyük bir renk kontrastı ile kırmızı arka planda, kolay ve hızlı bir şekilde anlaşılacak büyük ve okunabilir bir yazı puntosu ile ön plana çıkmasıdır.

macys-yilbasi-tasarim

3) İndirimlerin Bolca Kullanımı

Bu uzun sayfayı aşağı kaydırdığınızda % 50 indirim,% 60 indirim,% 75 indirim gibi rakamların ve yüzdelerin belirdiğini görürsünüz. İndirimlerin belirli rakamlarını sayfanın tasarımına dahil etmek, alışveriş yapanları bir tık daha öteye gidip satın alma işlemi yapmasına ya da bir sonraki sayfaya geçmesine teşvik eder.

nordstrom-e-ticaret-yilbasi-tasarimi

Nordstrom

Nordstrom tamamen farklı bir tasarım anlayışı kullanmış. Öncelikle, bir giriş sayfası yok. Bunun yerine, alışveriş yapan kişiler ilk önce Nordstrom’un ana sayfasına yönlendirilmiş. Ana sayfanın kendisini ilginç kılan birçok unsur kullanılmış. İlk olarak, çok, çok uzun bir sayfa! Bu şekilde, ana sayfa etkili bir şekilde tüm harika fırsatları ve siteden alabileceğiniz hediyeleri bir kerede anlatabilmiş..

Ek olarak, yeni sayfa öğeleri aşağı doğru kaydırdıkça kademeli olarak yeni fırsatlar, hediye fikirleri ve alışveriş kategorileri gösterilmiş ve neredeyse ürünlerin hediye paketinin açılışından itibaren karşılaştırma yapabilme imkanı sunulmuş. Yılbaşı için daha fazla satış sağlamak adına şu detaylara da göz atmakta fayda var:

1) Fotoğraflarda Kadın Görselleri Kullanımı

Sitenin ana sayfasında kadın modellerin fotoğrafları kullanılmış. Ve bir araştırmaya göre, doğrudan e-mail pazarlaması kampanyalarında kadın imajları dahil edildiği takdirde yüzde 4,5 oranında geri dönüşün arttığı gözlenmiş. Genel olarak, çalışmalar daha çekici insanların da daha iyi sonuç verdiğini göstermektedir. Bu faktörü web tasarımına uygulayan websitesi, daha fazla satmak için güzellik unsurunu kullanmış.

2) Alışverişe Teşvik Eden Unsurlar

Adres çubuğunun hemen altındaki Nordstrom kart sahibi teklifinde yeni kart sahipleri kaydolurken 100 dolar ödemek zorunda bırakılmış ancak  bu miktar mağazadan satın alınabilecek her şeyi göz önüne alındığında oldukça iyi bir miktar.

3) Kırmızı Renk (Yine)

Ana sayfanın en üstünde, kırmızı renkte olan ve ekran boyunca uzanan ince, yatay bir çubuk kullanılmış. Buradaki yazı sizi erkekler, kadınlar ve çocuklar için hediyeler almaya davet etmiş. Arka plandaki kırmızı renkten dolayı bu yazıyı gözden kaçırmak zor, çünkü alışveriş yapanların dikkatini mutlaka çekmektedir.

nordstrom-yilbasi-tasarimi

 

4) Aşırı Beyaz Alan Kullanımı

Ana sayfayada aşağı doğru ilerlendiğinde çeşitli kategorilerde hediyeleri anlatan bir içerik bloğu kullanılmış. Bu içerik bloğununun her yerinde beyaz alan kullanımı, hediye kategorisi içeriği dışında ise kırmızı şeritle görsellik daha da etkili hale getirilmiş. Anasayfa bölümünde bu kadar beyaz alan kullanılması bir şekilde müşterinin gözünü içeriği okumaya itmektedir.

nordstrom-yilbasi-2017

5) Yılbaşına Özel Bloglara Linkle Erişim

Ana sayfanın alt kısımlarında bulunan bir link ise Nordstrom bloğuna bağlantı için kullanılmış. Bu kutuyu çekici yapan şey ise blog yazılarının ne hakkında olduğunu vurgulamak için resimler ve kısa açıklamalar ile kart benzeri bir tasarımla sunulmasıdır. Blog içeriği tatil merkezli olduğu için yalnızca ana sayfanın mesajını güçlendirmeye yardımcı olmaktadır; mesajda Yılbaşı için heyecanlanmak ve bu nedenle alışveriş yapmak fikrini taşımaktadır.

jcpenny-e-ticaret-sitesi-yilbasi-tasarimi

JCPenney

Bu tanınmış perakendeci, mağazasının e-ticaret sitesi tasarımında karmaşıklık stilinden yararlanmış ve bu taktikle müşterilerini alışveriş yapmaya itmiş. Açılış sayfasında gözlemlenilen ilk şey, sayfanın tam ortasında göze çarpan aşağı doğru inen tek bir sütun. Her iki tarafın da beyaz alan olması, müşterileri ana sütundaki içeriği okumaya yönlendirmiş.

JCPenney websayfasının iyi bir şekilde kullandığı tasarım öğeleri şunlardır:

1) Aciliyet Duygusu Yaratma

Aciliyet, çevrimiçi ve çevrimdışı alanlarda denenmiş, test edilmiş işe yarayan gerçek pazarlama stratejilerinden biridir. Neil Patel’in belirttiği gibi aciliyet, bir satış veya indirimden yararlanmak için çabucak davranmanıza neden olan kaçınılmaz bir duygudur. Çünkü yaratılan algıda çok limitli bir süre içerisinde çok önemli şeyler olacaktır. Menünün hemen altındaki kırmızı arka planda “Müşterilere Değer Veren İndirim – 12/6 Bitiş” alt başlığı, bu alışverişi yapanların mağazanın fırsatlarından yararlanmak için hızlı bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini, geriye sadece birkaç gün kaldığını söylemektedir.

2) Ücretsiz Kargo Hizmeti

Pazarlama dünyasında ücretsiz kargo hizmeti sunan herhangi bir e-ticaret mağazasında tasarımının en ikna edici bölümlerinden biridir. Çeşitli araştırmalara göre çevrimiçi mağaza müşteri edinme oranlarını yüzde 50 den yaklaşık yüzde 90 oranında artırabilir. Bu nedenle, JCPenney’nin ana sayfasında, menünün  hemen altında büyük harflerle siyah beyaz renkte “Ücretsiz Kargo” uyarısı kullanmış.

3) Kırmızı Renk (Evet, bir kez daha!)

Burada bir tekrar mı görmeye başlıyorsunuz? Evet, kırmızı kesinlikle geleneksel bir Yılbaşı rengi, ancak aynı zamanda bu seçimler sadece bir rastlantı değil. Kırmızı rengin tutku ve enerjiyi temsil ettiği kanıtlanmıştır, bu da büyük indirimli satışlar için idealdir ( bkz. Kissmetrics). Yılbaşı geldiğinde ise tüm satıcılar bu durumdan memnundur çünkü sadece tasarımlarında kırmızı renk ile atmosfere uyum sağlamakla kalmayıp aynı zamanda bu renk daha fazla sipariş elde etmeye de yardımcı olur.

bestbuy-e-ticaret-sitesi-yilbasi-tasarimi

Best Buy

Best Buy ana sayfası, bu listede yer alan diğer sitelere göre biraz daha farklı bir tasarım kullanmış. Bu nedenle, Best Buy’ın tatil sezonu temalı tasarımının incelemekte fayda var. Böylece web tasarımcıları, e-ticaret pazarlaması için optimize edilmiş bir site veya sayfa tasarlamak için birden fazla yol olduğunu görebilirler. Bu tasarım öğelerinden en çok şunlar öne çıkmaktadır:

1) Mavi Renk Kullanımı

Sonunda! Çevrimiçi perakendicilerin vazgeçilmez rengi kırmızıdan sonra daha yumuşak bir renk olan mavinin kullanımı görülmektedir. Kırmızı renkte olmadığı için alışveriş yapanların pek Yılbaşına ait olmayan bu tema ile dikkatleri dağılacaktır ancak bu tasarım rengini seçmenin de kendine has e-ticaret avantajları bulunmaktadır.

Kissmetrics’in renk psikolojisine dair sunduğu bilgilere göre, mavi güvenilirlik ve güvende hissetme duygularını sağlamaktır. Best Buy’ın çoğu ürünü fiyat mertebesi olarak yüksektir; pahalı Tvler, bilgisayarlar ve ev eşyaları gibi. Bu ürünlerin e-ticareti için de karşı tarafa güven duygusu verebilmek elzemdir.

2) Renk Kontrastı

Renk konstrastı sağlamak satış ya da büyük indirim sayfaları için oldukça büyük öneme sahiptir çünkü alışveriş yapanların dikkatlerini yakalamayı ve kritik olan bilginin direkt olarak seçilmesini sağlamaktadır. “Şok İndirim” duyurularında sarı yuvarlaklar kullanmayı ve aynı zamanda girişteki başlığın hemen altına bir satınalma sayfasına yönlendirme butonu koymayı da düşünebilirsiniz.

3) Fazla Simge Kullanımı

Best Buy anasayfasını diğerlerinden farklı olarak oldukça kısa kullanılmış. Burada diğer sitelerdeki gibi aşağı doğru çok fazla kaydırma yapamıyorsunuz. Nordstrom’un uzunca aşağıya kaydırma gerektiren sayfasına kıyasla görseller de daha az oranda kullanılmış.

Best Buy ise şok indirim duyurularında birçok simge kullanmış ve böylece alışveriş yapanların istedikleri ürünleri kolayca ve hızlı bir şekilde bulmasına olanak sağlamaktadır. Hatta, sayfada kullanılan simgeler, site ziyaretçileri için tanıdık geliyorsa ve açıkça belirtilmişse kullanışlılık artmaktadır.

Yılbaşı… Alışveriş Sezonu!

Çeşitli e-ticaret perakendecilerinin sitelerini inceleyerek tatil dönemlerinde oldukça kapsamlı web tasarımı gözlemleri üretebilirsiniz. Yılın bu önemli zamanında tüm çevrimiçi mağazalar ellerinden geldiğince para kazanmaya çalışıyor ve Yılbaşının başkalarına hediye verme geleneği satışları artırmaya çalışmak için ise uygun bir ortam hazırlıyor.

Daha fazla sipariş dönüşümü ve mağaza geliri için, web tasarımı da yerinde olmalıdır. Bu sebeple en büyük perakendecilerin 2016 Aralık ayı boyunca satış, indirim ve özel teklifler için özel olarak yaptığı tasarım değişikliklerini sizlere anlattık.

Kendi e-ticaret mağazanızda bu alışveriş sezonunda daha fazla kazanmak istiyorsanız, şunları unutmayın:

  • Kırmızı veya mavi renkli kullanın,
  • Büyük başlıklar kullanın,
  • İndirimlerden bahsedin,
  • Kadın görselleri kullanın,
  • Alışveriş teşviklerinden bahsedin,
  • Mağazanızın blog içeriğine linkler yerleştirin,
  • Tasarımda aciliyet duygusu yaratmaya önem verin,
  • Ücretsiz kargo hizmetinden bahsedin,
  • Renk kontrastını kullanın,
  • Bilinen ve iyi etiketlere sahip simgeleri kullanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X