e-ticaret-sitemde-sattigim-urunleri-nasil-alabilirim
E-Ticaret

E-ticaret Sitemde Sattığım Ürünleri Nasıl Alabilirim?

Hangi ürünlerin e-ticaret sitesinde satılacağını belirleyen bir sonraki adım, ürünleri satmak ve müşterilerinize gönderebilmek için ürünlere ulaşmanızı içerir. Sizin tercihlerinize bağlı olsa da, çoğunlukla sattığınız ürünlere dokunamaz veya onları göremezsiniz. Öte yandan, stoklarınızı bir depoda (Hatta garajınızda bile) saklayarak tam anlamıyla yönetebilirsiniz.

Seçiminiz ne olursa olsun, üreticiniz veya ürün sağlayıcınızla açık ve devamlı bir iletişim kurmaya dikkat edin. Daha da önemlisi, işiniz büyüdükçe bu iletişimi nasıl sürdüreceğiniz üzerine düşünün.

E-ticaret sitesi sahipleri ürünlerini satın almak için üç yaygın yolu kullanırlar. İhtiyaçlarınıza en uygun seçeneği bulmak için aşağıdaki açıklamalara göz atın.

urunlerinizi-kendiniz-yapin

Ürünlerinizi Kendiniz Yapın

Bu, en temel formunda girişimciliktir. Örneğin bir ürün hazırlamak için bir yeteneğiniz vardır ve işinize benzer bir beğeniye sahip müşterilere satarsınız. Bu fikir gıda yetiştiricileri, demirci, zanaatkarlar ve daha pek çok farklı ürün için yüzyıllardır uygulanmaktadır. Neyse ki, dijital devrim sayesinde, artık elinizde bulunan ürünlerinizi, oturma odanızda rahatça otururken bile satabilirsiniz.

Kendi imajınız doğrultusunda ürünler oluştururken raflarınızdaki ürünlerin miktarına ve fiyatlarına ilişkin tam kontrole ve esnekliğe sahipsiniz. Öte yandan, stoğunuzu saklama ve ürünlerin doğru bir şekilde gönderilmesini sağlamakla da yükümlüsünüz. Bu kategorideki genel öğeler, zanaat, mücevher, sanat ve kişiselleştirilebilir ürünlerdir.

Ürünlerinizi kendiniz yapıyor olsanız bile, dikkate alınması gereken bazı önemli ticari faktörler vardır:

• Tedarikçilerim kimlerdir ve ihtiyacım olan ürünleri nasıl satın alabilirim?
• Bu materyallerin maliyeti ne kadardır ve bu fiyatlamamı nasıl etkiler?
• Her ürünü yapmak ne kadar zaman alır? Bu süreci talebi karşılayacak kadar hızlı hale getirebilir miyim?
• Ürünlerimi göndermek için hangi iş ortaklarını kullanacağım? Bunun maliyeti ne kadar ve hangi süreçleri kapsayacak?
• Sipariş üzerine üretilen ürünler sunuyorsanız, müşterilerimle iletişim kurma sürecim nasıl işleyecek?

Kendi ürünlerinizi yapmayla ilgili iyi haber, birden fazla satıcının bulunduğu çoklu ilişkileri yönetmek gibi endişelerin olmayacağıdır. Elektronik ticaret kaderiniz üzerinde tam kontrole sahipsiniz. Bununla birlikte, unutulmaması gereken en önemli şey çok önemli iki göreviniz olmasıdır.

Zanaatkârlık ve bir işletme sahipliği. Bu roller çoğunlukla iki farklı zihniyetten geçiyor. Bu nedenle her ikisinde de mücadele etmek çok heyecanlı olacaktır!

dropshipping

Dropshipping Yapmak (Stoksuz Satış)

Unutmayın, e-ticaret sitesinde satış yapmak için doğru ürünleri seçmek, satın alabileceğiniz, satabileceğiniz ve kolayca gönderebileceğiniz ürünlerin doğru karışımını bulmaktır. Ürünlerinizi oluşturma kabiliyetiniz yoksa veya envanter elde etmek için doğrudan bir üreticiyle çalışmayı tercih etmiyorsanız, stoksuz satışı kullanmayı düşünebilirsiniz.

Öncelikle dropshipping ile, ürünler listelenir, sipariş alınır ve bu siparişleri dropshipping firmasına iletilir. Bu noktada, dropshipping firması satılan ürünü paketler ve sipariş eden müşteriye gönderir. Çoğu durumda, müşteri ürünün doğrudan mağazanızdan geldiğini düşünür ve dropshipping firmasının sürece karıştığını fark etmez.

Dropshipping yani stoksuz satış, e-ticarette yaygın bir uygulamadır, çünkü birkaç sağlam avantaja sahiptir:

Düşük Risk: Bir ürünün bedelini sadece sattıktan sonra ödersiniz, bu nedenle yalnızca satılık ürünün listelenmesi için yaptığınız harcamayı riske atarsınız.
Depolama Masrafının Olmaması: Dropshipping ile ürüne dokunmak zorunda kalmazsınız, yani depolama masraflarını kurtulursunuz ve de her yerde ürün bulundurmanıza gerek kalmaz.
Paketleme ve Kargolama İş Yükünden Kurtulma: Nakliye işlerinizi sizin yerinize de işletebilecek bir tedarikçiye dışarıda yaptırmanızı sağlar.
Daha Fazla Seçenek: Online mağazanızda bir dropshipper kullanmak size sınırsız raf alanı sağlar, bu da büyüklük ve ağırlığa göre değişebilen daha geniş bir ürün yelpazesi sunma fırsatı verir.

Bir dropshipping kullanmaya karar verirseniz, göz önünde bulundurmanız gereken iki ana seçenek vardır. Bireysel dropshipping ile çalışmak veya çok sayıda dropshipping ile ilişkiler kuran bir dropshipping toplayıcısı kullanmak.

Günümüzde e-ticaret satıcıları daha çok, bu avantajları sunan dropshipper toplayıcılarına yönelmektedir.

Daha Geniş Ürün Kataloğu: Bir toplayıcı kullanmak, yüzlerce bireysel dropshipper’dan gelen bir milyondan fazla ürünü içeren bir ürün kataloğuna erişmenizi sağlar.
Sadelik: Çok sayıda dropshipper ile ayrı hesapları yönetmek yerine, bir dropshipper toplayıcısı ile uğraşırsınız.
Daha Az Maliyet: Bir dropshipper toplayıcı, fiyatları genellikle bireysel dropshipper ile görüşmekten daha fazla etkiye sahiptir. Bu güç, genellikle bir toplayıcının aldığı ücretlerden daha fazla kazanç getirebilir.

toptan-satis

Ürünleri Doğrudan Üretici veya Toptancıdan Satın Alın

Bir dropshipper’dan çok daha fazla kontrole sahip olmak isterseniz, ancak e-ticaret sitesinde satmak istediklerinizi üretebilme arzusuna veya seçeneğine sahip değilseniz, doğrudan bir üretici veya toptancıdan ürünü satın almanız sizin için en iyi sonucu verebilir. Bu durumda, ürünleri toplu olarak yapan bir üreticiyle veya e-ticaret siteniz üzerinde satış yapmanız için bir indirimle ürün satan bir toptancı ile bir ilişki kurmanız gerekir.

Bir üreticiyle veya toptancıyla çalışsanız da, başlamanıza yardımcı olacak bazı temel ipuçlarını burada bulabilirsiniz:

Ürününüzü sunan bir üretici veya toptancı bulun: İlk adım oldukça basittir. Satmak istediğiniz ürünü sunan bir üretici / toptancı bulun. Bunun en kolay yolu, seçenekler listenizde görmek için bir web araması yapmaktır.
Bilgi almak için firmalarla iletişime geçin: Ardından, işlemin nasıl yürüdüğüyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için ilk seçimlerinizi arayın. Belirlenmesi gereken temel hususlar şunlardır; fiyatlandırma (Bir toplu fiyatlandırma seçeneği mevcutluğu), ödeme tercihi (Fatura veya kredi kartı), nakliye kabiliyetleri (Ürünleri size veya müşterilere göndereceklerse) ve sözleşmeler.(Uzunluğu, şartlar, iptal, vb.)
Seçeneklerinizi düşünün ve en iyi kararı verin: Gerekli tüm bilgilere sahip olduktan sonra hangisinin sizin için en iyi seçenek olduğunu anlamak için notları karşılaştırın. Maliyetlerin ötesinde, müşteri desteğini ve üreticiniz veya toptancınızla kolay iletişim imkanını da seçebilirsiniz.

İmalatçı ya da toptancıyla sağlam bir ilişki kurduktan sonra, belirli bir ürünün seçeneklerden kaldırılması, potansiyel indirimler gibi herhangi bir ürün değişikliğinden haberdar olmak için onlarla sürekli iletişimde kalın. Her ne kadar ürünlerinizi üçüncü bir partiden tedarik ediyor olsanız da, iş kararlarınızdan hâlâ siz sorumlusunuz!

Bu noktada, kapsamlı piyasa araştırması yaparak ve stoğunuz için en iyi kaynakları bularak e-ticarette satış yapmak için ürünlerimizi stratejik olarak seçtiğimizi varsayıyoruz. Artık eğlence kısım geliyoruz.  E-ticaret sitenizi rekabetçi ve karlı tutan bir fiyatlandırma stratejisi oluşturun.

Ürünlerim İçin Fiyatları Nasıl Belirlerim?

E-ticaret sitesine başlarken yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri, ürünlerinizin fiyatlamasını görmezden gelmektir. Çok sıklıkla, e-ticaret satıcıları keyfi olarak ürün fiyatlarını değiştirirler veya daha da kötüsü kararlarını sadece rakiplerinin ne talep ettiğine dayandırırlar. Bu yaklaşımdaki sorun, işletmenize özgü çeşitli maliyetleri ve diğer teklifleri göz önüne almamanızdır. En kötü senaryoda bu, operasyonel maliyetlerinizi karşılayacak kadar bile para kazanmamanıza neden olabilir.

Bu yüzden üzerine çok düşünmek ve fiyatlama kararlarının ardında bir matematik hesabı kurgulamak çok önemli. Hesap makinelerinizi çıkarın, çünkü şimdi bu hesabın nasıl çalıştığına ilişkin dört adımlı süreci öğrenmenin vakti geldi!

Adım 1: Toplam ürün maliyetinizi belirleyin. Bir fiyat vermeden önce ürün maliyetleri, nakliye ücretleri ve daha fazlası gibi ürününüzle ilişkili tüm maliyetleri ekleyerek genel kar veya zarar etmeyeceğiniz ürün maliyetini hesaplayın.

Sunduğunuz bir ürün için bir örnek:

Ürün maliyeti: 5,00 TL
Kargo ücreti: 1.00 TL
Kredi kartı işleme ücretleri: 0,25 TL
Listeleme ücretleri: 1.25 TL
İşçi: + 0.25 TL
Genel ürün maliyeti: 7.75 TL

Adım 2: Gelir hedeflerinizi hesaplayın. Bir ürünün ne kar ne zarar getireceği maliyetini belirledikten sonraki adım, genel gelir hedeflerinizi karşılamak için o üründe kazanmanız gereken kar miktarına karar vermektir. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları uygulayın:

1. Tüm ürünlerin satışı için aylık net kar hedeflerinizi belirleyin. Örneğin, ürün grubunuzun tamamında ayda 10.000 TL kazanç elde etmek istiyorsunuz.
2. Aylık net kar hedefinizi, her bir ürün için aylık net kar hedeflerine bölün. Bu örneğe devam ederek, toplam dört ürün satıyorsanız, her bir üründe genel hedefinize katkıda bulunmak için ayda 2,500 TL kar hedefiniz olmalıdır.
3. Aylık satmayı planladığınız her bir ürünün toplam sayısını tahmin edin 250, 500 veya 1000 adet satmayı mı düşünüyorsunuz?
4. Her bir ürün için aylık net kar hedefinizi, ayda satmayı umduğunuz toplam ürün öğesi sayısına bölün. Örneğin; 500 öğenin satışında 2,500 TL kazanmak istiyorsanız, 2,500 ÷ 500 = 5 TL / ürün
5.  4’te bulduğunuz ürün başına karı, önceden hesapladığınız genel ürün maliyetine ekleyin. Bir ürünün toplam maliyetinin 7,75 dolar olduğunu ve gelir hedefinizi karşılamak için öğe başına 5 TL kazanmanız gerektiğini varsayalım. Bu, bu belirli ürün için net kâr hedefinizi karşılamak için en az 12,75 TL’den (7,75 TL + 5,00 TL = 12,75 TL) satmanız gerektiği anlamına gelir.

fiyat

Adım 3: Fiyatlarınızı rekabet ettiğiniz firmalar ile karşılaştırın. Stratejik olarak ürünleriniz için fiyatları belirledikten sonra, iş gereksinimleriniz açısından iyi bir seviyede olduğunuz söylenebilir. Bununla birlikte, alışveriş yapanların sıklıkla çevrimiçi istedikleri ürünü bulup daha sonra en iyi fiyat için başka yerde arama yaptıklarını da bilmeniz gerekir. Bu rakiplerinizin fiyatlandırmasını da aşağıdaki kaynaklardan bazılarına bakarak incelemeniz gerektiği anlamına gelir.

Benzer Web Siteleri: Benzer ürünleri satan web sitelerini araştırın ve fiyat mertebelerini not alın. Onlarla eşit seviyede misiniz yoksa onlardan yukarıda veya aşağıda mısınız?Karşılaştırmalı Alışveriş Motorları (CSE’ler): CSE’ler arama motorları gibidir, ancak ürünler için dizayn edilmişlerdir. Bu sitelerden birine baktığınızda, çok çeşitli rakip fiyat noktalarını görmek için sattığınız ürünü arayabilirsiniz.
Açık Artırma Siteleri: Açık artırmalarda ürünlerinize benzer öğelerin ne kadara satıldığına bakmak için bu sitelere biraz zaman ayırın.
Amazon Gibi Büyük Perakendeciler: Bu e-ticaret devlerinden çok daha küçük bir iş olmanıza karşın, karşı karşıya olduğunuz fiyatların genel bir göstergesine sahip olacaklar.

Fiyatlarınızın rekabetçi anlayışla nasıl değerlendirildiğini daha iyi anladıktan sonra, ürünlerinizi daha iyi konumlandırabilir veya gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Adım 4: İşinizin değerini ve müşteri tabanınızı düşünün. Bir alışveriş yapmak için fiyat beklentisinden çok daha fazla kriter de vardır. Sonuç olarak, tüm satın alıcılar aynı değil, tüm işletmeler de aynı düzeyde uzmanlık ve hizmet sunmuyor. Bu nedenle, ürün fiyatlarını ayarlarken şu ek faktörleri de göz önünde bulundurmanızı öneririz:

• Müşteri Motivasyonu: Müşterilerinizi bir satın alma işlemi yapmaya motive eden şey nedir? Onlar fiyat hakkında mı daha fazla endişe duyuyorlar yoksa saygın bir iş ile mi uğraşmak istiyorlar? “Nesne Para Değildir” fikrini mi benimsiyorlar? Yoksa satış sonrasında daha iyi hizmet almak için mi daha fazla para ödemeye istekliler?
• Sizin Katma-Değeriniz: Müşteriler yalnızca bir üründen daha fazlasını satın alır. Onlar tüm bir deneyimi satın almak ister. İşletmenizin ürünün kendisine ne gibi değerler katabileceğini düşünür. Örneğin, mükemmel müşteri hizmetleri, ücretsiz iadeler veya diğer eğitim / öğretim kaynakları sunabilirsiniz. Rakiplerinizin sunamadığı fazladan bir şeyi sağlıyorsanız, ücretini eklemekten çekinmeyin.
•Fiyatlandırma: Fiyatlandırma, kuşkusuz bir sanattır ve ilk başta yorucu gibi görünebilen bir bilimdir, ancak göründüğü kadar karmaşık değildir. Unutmayın ki fiyatlarınızı özenle ayarlamak için harcanan zaman ve emek, tüm süreçlerinizde size çok büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki iki önemli fiyatlandırma hatasından kaçınmanızı öneririz;

fiyat

Fazla Fiyatlandırma

Fazla pahalı fiyatlarla satış, güven kaybına neden olur. E-ticaret dünyasında, rakiplerinizin siteleri sadece birkaç tık uzaklıktadır ve internette alışveriş yapan kullanıcılar kesinlikle fiyatları karşılaştırmaktadır. Bu nedenle, açgözlü davranmayın. “Bu fiyat, bir müşteri olsam bana makul gelir miydi?” sorusunu sorun.

Düşük Fiyatlandırma

Ürünleriniz rekabet eden fiyatlardan daha düşük fiyatlandırmak, siz de dahil olmak üzere herkes için kar marjlarını düşürür. Müşteriler düşük fiyatlandırmayı ucuz bir ürünle, hatta bir aldatmaca ile karıştırabilirler.

Sonuç

E-ticaret sitenizde satmak için seçtiğiniz ürünler e-ticaret mağazanız için nihai bir temel oluşturmaktadır. Web sitesi tasarımı, pazarlama iletişimi ve operasyonel maliyetler de dahil olmak üzere yaptığınız her işin karı, ürün grubunuzdan büyük ölçüde etkilenir. Bu, mallarınızın özenle seçilmesini, e-ticaret sitenizin oluşum aşamalarında son derece önemli hale getirir.
Başka bir deyişle, ilginç bulduğunuz ürünler üzerine fazla düşünmeden seçmek yerine, bu yazıda tartıştığımız faktörleri göz önünde bulundurun. Hedef pazarınız kimdir? Bu ürünler için bir talep var mı? İlgili maliyetleriniz ve fiyatlarınız nedir?

Yeni e-ticaret girişiminize hemen başlamak çekici görünse de, arkanıza yaslanıp ne sattığınızı stratejik olarak düşünmek için biraz zaman ayırmanız gerekmektedir. Bu sadece yapılmış olsun diye yaratılan bir işletme ile elde ettiği kar oranı ile pazardaki dengeleri zorlayan bir işletme arasındaki büyük farkı meydana getiren stratejidir.

İyi Satışlar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X