ürün-iadeleri-nasil-azaltilir
E-Ticaret

E-Ticaret Sitesinde Ürün İadeleri Nasıl Azaltılır?

Ürün iadeleri e-ticaret sitelerinin en büyük sorunlarından biridir. Özel günlerde gönderilen ürün sayısındaki artıştan dolayı iade sayısı da birbirine doğru orantılı şekilde yükselişe geçiyor. Siparişi alan kişi ürünü beğenmediği ve hayallerindeki ürünle karşılaşmadığı zaman iade etme gereği duyuyor. Bu durum da e-ticaret sitenizden sağlayacağınız kazançta ciddi düşüşler meydana getiriyor. Ayrıca ürünün hazırlanması, paketlenip kargoya verilmesi de büyük zaman kaybı yaşanmasına sebep oluyor. Ancak birkaç değişim göstererek bu sorunu ortadan kaldırmak sizin elinizde. Gelin birlikte e-ticaret sitelerinde ürün iadeleri nasıl azaltılır okuyalım.

Ürün Bilgilerini Detaylandırın

Ürün sayfasına ya da satın alma işlemlerinin yapıldığı bölüme ürün bilgileri eksiksiz girilmelidir. Bu sayede alıcı ne almak istediğini ayrıntılı şekilde bilir ve ürünü geldiği zaman şaşkınlık yaşamaz. Ürün iade koşullarının da alıcıların rahatlıkla ulaşabileceği yerde belirtilmesi gerekilmektedir. Siparişi tamamlamadan önce ürün iade koşullarını bilmeleri e-ticaret sitesine karşı bağlılık ve güven duygusunu arttırır. Bu durum müşterinin ürün bilgilerini ayrıntılı bilmesine nazaran iade sayısında azalmaya götürmese bile ne ile karşılaşacağının bilincinde olması alışverişini kaliteli bir şekilde tamamlamasına yardımcı olur.

ürün-görsellerine-özen-gösterilmeli

Ürünleriniz Görsellerine Özen Gösterin

E-ticaret sitesine yüklediğiniz ürün fotoğrafları satışı etkileyen büyük faktörlerden biridir. Eğer bir ürünü gerçekten satmak istiyorsanız alıcıya o ürünün ne olduğunu net bir şekilde göstermeniz gerekiyor. Ürünü belli etmeyecek bir görsel kullanmak satışı sağlasa da alıcının eline ulaştığında onu memnun etmediği sürece bütün önemini kaybeder. Memnun olunmayan ve “bu benim istediğim gibi bir ürün değil” dedirten o ürünün size geri döneceğini de kabullenmiş olursunuz. Bu nedenle site içerisine yükleyeceğiniz fotoğraflar yüksek çözünürlükte olması ve her açının ayrıntılı bir şekilde görünüyor olması gerekmektedir. Profesyonel bir fotoğrafçı ile anlaşıp ürün görselleri için vakit harcamak belki de gereksiz görünecektir size. Fakat bilmelisiniz ki bu adımlar gelecekte uğrayacağınız zararların önüne geçmek için en iyi yollardan sadece biri.

Ürün Defolarını Kontrol Edin

Ürünler satışa sunulmadan ve stoklara alınmadan önce kalite kontrolü yapılmalıdır. Hatalı bir ürün ile karşılaşan alıcı hiç düşünmeden iade işlemlerini başlatır. Fakat siz sorunsuz ürün gönderimi yaparsanız iadeye sebep olan asıl gerekçe ortadan kalkmış olur. Defosuz ürün gönderimi gerçekleştirildiğinde alıcıların e-ticaret sitenize karşı güveni de tam olacaktır. Bu sayede gelecek dönemlerde yapacağı alışverişlerde aklında soru işareti olmadan, büyük bir güven duygusu ile işlemlerini gerçekleştirebilecektir. Dostlarına sizden bahsedip onların da alışveriş yapmalarını sağlayacaktır.

ürün-paketleme

Ürünleri Özenle Paketleyin

Kalite kontrollerini yaptığınız ürünlerinizin hasar görmeden alıcıya ulaşması gerekmektedir. Bunun en güzel yolu da doğru paketlemekten geçer. Ürün taşıma esnasında ezilme, çarpma ve kırılma gibi sorunlar başına gelirse alıcı anında iade etmek isteyecektir. İki tarafın da üzülmemesi için ürün her ayrıntısı düşünülerek paketlenmeli ve koruma altına alınmalıdır.

Teslimatları Zamanında Yapın

İnternet üzerinden alışveriş gerçekleştirildiği zaman alıcı hemen ürününe kavuşmak ister. Bu isteği yerine getirmek alıcı üzerinde olumlu bir etki yaratır ve hızlı gönderim sayesinde ihtiyacı olan şeyleri yine aynı e-ticaret sitesi üzerinden almak ister. Bundan dolayı ürünler belirtilen tarihte ve mümkünse daha öncesinde gönderilmelidir. Belirtilen tarihte gönderilmemiş ürünlerin alıcı tarafından iade edilme ihtimali yüksektir. O siteye karşı da güveninde eksilmeler meydana gelir. Ürün içerisine koyulacak iade koşulları belgesi de kişinin haklarını öğrenmesi açısından olumlu etki bırakacaktır.

Müşterilerle İletişim Halinde Olun

Eğer müşteriler ile daima iletişim halinde olursanız aranızdaki samimiyet ve sıcaklık artar. Hem de size karşı duygusal bağ kurulabilir. Sorularını hızlı ve detaylı, akıllarda hiç soru işareti kalmayacak şekilde cevaplandırdığınızda ne ile karşılaşacaklarını ve firmanızın çalışma prensibini öğrenebilecekler. Tüm detayları bilmek de iade edilen ürün sayısında azalma sağlayacaktır.

Ürün İade İşlemlerini Ücretlendirmeyin

Müşterilerinizin sizden kaçmasını ve daha alışveriş yapmadan sitenizden vaz geçmesini istiyorsanız iade işlemlerinizi ücretlendirebilirsiniz. Ürün iadelerinde ücretlendirilmeye gidildiği zaman alıcılar firmadan direkt soğumaya başlar. Ürün hem istediği gibi gelmeyip hem de üzerine para ödeyerek ondan kurtulmanın saçma olacağını düşünür. Bu riski almamak için en kısa yol da alışverişi o yerden yapmamaktır. Burada sizin izleyeceğiniz yol müşterilerinize tüm kolaylıkları sunmak. Müşterilerinize sağlayacağınız kolaylıklar sayesinde kendinize bağlayabilir ve geri dönüşler alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X