e-ticaretin-11-rengi
E-Ticaret

E-Ticaret’in 11 Rengi

Favori Renginiz Nedir?

Bir insanın en çok sevdiği renge bakarak çok fazla şey öğrenebilirsiniz ve aynı zamanda bir çevrimiçi mağaza için de kullandığı renklere bakarak çok şey söyleyebiliriz.

Renklerin İnsanlar Üzerindeki Psikolojisi

Seoul Uluslararası Renk Fuarı tarafından yapılan araştırmaya göre insanların %92’si alışveriş yaparken renklerin önemli bir rol oynadığını belirtmiştir. İster inanın ister inanmayın, kişisel tercihlerin önemli bir rol oynadığını söyleyen kesim %6’lık, koku ve işitmenin önemli bir rol oynadığını söyleyen kesim ise %1’lik gibi bir orana sahiptir. Tabii eğer bir oda kokusu ya da müzik CD’si satın almıyorlarsa.

Renk Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalara göre, alışveriş yapan kişiler ilk iki dakika içerisinde bilinçdışı olarak insanları, çevreyi ve ürünü yargılamaktadır. İnsanların %60 ila% 90’ı, yalnızca rengi temel alan bir değerlendirme yapar. Bu nedenle, akıllı bir renk düzeniyle müşterinin göz zevkine hitap edebilmek e-ticaret başarısının ayrılmaz bir parçasıdır.

E-ticaret dünyasında yaygın olarak kullanılan 11 renge ve çevrimiçi müşterilere olan etkisine kısaca bir göz atalım.

renklerin-etkileri

Kahverengi

Alışveriş yapmak için güvende ve güçlü hissettiren bir renktir. Bir güven aurası verir ve doğru miktarda kullanıldığında potansiyel bir müşteriyi, müşteriye dönüştürmeye yardımcı olabilir.

Turuncu

Turuncu hırs ve enerjik sıcaklık yayar. Tutku, orijinallik ve yeni başlangıçları da temsil eder. Turuncu, hafif mavi tonları ile birlikte kullanıldığında pozitif ve heyecan verici bir enerji ortaya çıkabilir. 

Sarı

Sarı, müşterilerinizin dikkatini çekebilecek neşeli ve eğlenceli bir renktir. Bununla birlikte, aşırı derecede sarı kullanılması müşterilere itici gelebileceği için uygun miktarlarda kullanılmalıdır. 

Yeşil

Yeşil, doğal ve organik bir auraya sahiptir, bu nedenle gözü pek yormayan bir renk olduğu düşünülmektedir. Alışveriş yapan kullanıcılar yeşil  rengi genellikle pozitiflik, gevşeme, güven ve uyum duyguları ile ilişkilendirirler.

Pembe

Pembe genellikle feminenlikle ilişkilendirilmiş olsa da, hoşnutluk, romantizm ve sevgiyi de yansıttığı için erkeklere de hitap edebilir. Pembe yatıştırıcı bir etkiye sahiptir, bu nedenle siyah, turuncu ve kırmızı gibi daha agresif renkleri dengelemek için kullanılabilir. 

Kırmızı

Kırmızı, alışveriş yapan kişilerin en derin, ilkel duygularına dokunur. Kırmızı genellikle sevgi, yaşam ve güven ile ilişkilendirildiğinden, doğru kullanıldığında potansiyel alıcıları hayat boyu uzun soluklu müşterilere dönüştürebilir ancak fazla kırmızı görsel olarak zorlayıcı olabilir. 

renklerin-etkileri-2

Beyaz

Beyaz saflık, bütünlük ve netlik algısını yaymaktadır ve çoğu web sayfası için önemlidir. Müşterilerinizin bir kutu içerisindeymiş gibi hissetmemeleri için içeriğinizin çevresinde boş beyaz boşluklar eklemeyi unutmayın.

Mor

Mor uzun zamandır asillik, güç ve zenginlik ile ilişkilendirilmiştir. Bu rengin akıllıca kullanılması, müşterilerin olumlu bir alışveriş yapmasına yardımcı olabilir.

Mavi

Mavi, güven duygusu, barış ve üretkenlik duygularını taşır. Mavi her ne kadar internetteki en yaygın renklerden biri olsa da, web siteniz hizmet endüstrisinde yer alıyorsa, özellikle de restoranları içeriyorsa,  iştahsızlığı düşürdüğü için kaçınılmalıdır. 

Gri

Gri genellikle ciddi ve tutucu bir zihin yapısı ile ilişkilendirilmektedir. Grinin doğru tonlarını kullanmak turuncu, kırmızı ve kraliyet mavisi gibi renklere çok iyi bir arka olur. 

Siyah

Siyah dayanıklılık, güç ve dominantlıkla ilişkilendirilmektedir. E-ticarette kullanıldığında ise potansiyel müşterilere kendinden emin bir mesaj göndermektedir. Siyahın fazla kullanılması yavan ve kasvetli bir hava verebilir; bu sebeple diğer durgun renklerle birlikte ılımlı bir şekilde kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X