search-engine-optimization
SEO

Görsel Optimizasyonu İçin Neler Yapmalısınız?

Eğer e-ticaretle uğraşıyorsanız, online bir satış siteniz varsa ya da açmayı düşünüyorsanız er ya da geç görsel optimizasyonu gerekliliği ile karşılaşacaksınız. Web sitenizin onlarca aynı ürünü satan rakiplerin arasında kaybolmaması için görsel optimizasyonu sağlamanız çok önemlidir. Mağaza görsellerinizin görsel arama sonuçlarında çıkması ya da ürün sayfalarının yüklenme hızı gibi sorun yaratabilecek ayrıntıların hepsi görsel optimizasyonu ile çözülebilir.

Peki görsel optimizasyonu nedir diye soracak olursanız önce onu açıklayalım.

Görsel optimizasyonu sattığınız ürünün görsellerinin görüntü kalitesinden bir şey kaybetmeden ürün sayfasının daha hızlı yüklenmesi için sıkıştırılarak küçültülmesi ile alakalıdır. Bunun yanında görsel SEO ile de alakalıdır. Google gibi arama motorlarındaki görsel aramalarında satış sitenizin olabilecek en üst sonuçlarda çıkmasına yardımcı olur. Bu gibi yöntemlerle rakiplerinize fark atmak istiyorsanız  gelin neler yapabileceğinize beraber bakalım:

1. Görsellerinizi isimlendirirken açıklayıcı ve basit bir dil kullanın

Kullandığınız görselin başlığını kaydederken görseli açıklayan ancak gereksiz ayrıntılardan ve kısaltmalardan uzak bir tanım seçmelisiniz. Örneğin porselen fincan için prslnfn3.jpeg gibi bir isim yerine beyaz-porselen-fincan.jpeg olarak kaydeder ve yüklerseniz beyaz porselen bir fincanı görsel arama motorlarından arayacak kişiler sonuçlarda sizin görselinizle karşılaşacaktır. Kullandığınız kelimeleri SEO aramalarına uygun bir şekilde anahtar kelimeler arasından seçerseniz işiniz daha da kolaylaşır.

Bu işlemler sırasında satış sitenizin istatistiklerini iyice okuyup analiz etmeniz ve en çok gelen arama sonuçlarına göre seçeceğiniz kelimelere karar vermeniz oldukça isabetli olacaktır.

2. Alt tag’lerin kullanımını geliştirin

Alt tag’ler ürününüzün fotoğrafı görsel aramalarında yüklenemediği zaman yerine çıkan açıklama yazısına verilen addır. Browser ayarlarına uygun görsel yüklendiği zaman da üzerine fareyi gezdirdiğinizde bu açıklama gözükür. Bu sitenizin SEO gelişimi için çok güzel bir fırsattır. Site istatistiklerinizi göz önüne alarak hem açıklayıcı ve bilgilendirici hem de anahtar kelimeleri organik bir şekilde kullanan bir metin hazırlamalısınız. Gereğinden fazla kelime kullanarak açıklamayı kalabalıklaştırmayın. Ürününüzün model veya seri numarası varsa açıklamaya eklemeniz akıllıca olacaktır. Sitenizdeki dekoratif görseller için alt tag’ler kullanmayın, bu arama motorları tarafından cezalandırılabilir.

3. Görsel büyüklüğü ve fotoğrafların açılarını dikkatli seçin

Online alışverişte müşteriler ürünü fiziken inceleyemedikleri için mümkün olduğunca çok açıdan fotoğraf eklemek gönül rahatlığıyla alışveriş yapmalarını sağlayacaktır. Giyim ürünleri satıyorsanız arkadan nasıl durduğunu görmek isteyeceklerdir örneğin. Bunun yanında görselin büyüklüğü de özenle seçilmesi gereken bir meseledir. Görselin ürünün ayrıntılarını gösterecek kadar büyük olmasını tercih edeceksinizdir, fakat görsel ne kadar büyük olursa ürününüzün sayfasının yüklenmesi bir o kadar geç olacaktır. En iyi çözüm ürün sayfasına küçük bir görsel koyup ayrı bir sayfada açılan büyük görsel kullanmaktır.

4. Görselinizin büyüklüğünü azaltmak

Her şeyin kusursuz bir hıza sahip olduğu zamanlarda yavaşlık sizi rakiplerinizin gerisinde bırakacaktır. Online alışverişlerde müşterilerin 3 saniyeden fazla süren sayfa yüklenmesinden bile rahatsız olduğu gözlemlenmiştir. Yavaş yüklenen görseller müşterinizi tamamen kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden kalitesinden ödün vermeden görsellerinizi olabildiğince küçük dosya büyüklüğünde kullanmanız gerekecektir.

Bu sorunu çözümlemek için alabileceğiniz birkaç basit önlem bulunuyor. Adobe Photoshop kullanıyorsanız “web için kaydet” opsiyonunu seçmelisiniz. Bu seçenek görselinizin kalitesini olabildiğince yüksek tutarken hızlı bir şekilde yüklenmesi için olabildiğince küçültür. Photoshop’ta aynı zamanda görselinizi küçültmek, netleştirmek, başka formatlarda kaydetmek ve renklerini ayarlamak mümkündür.

5. Doğru dosya formatını tercih etmek

Yaygın olanı kullanmakta sorun yoktur. .JPEG, dosyaların kalitesini çok kaybetmeden hatırı sayılır miktarda sıkıştırılabilirler. .GIF dosyaları daha düşük kalitelidir, sıkıştırıldığında görseliniz netliğinden ve renklerinden kaybedebilir, önemsiz dekoratif görselleriniz ya da az renkli ürün görselleri için uygun olabilir. Son olarak son zamanlarda popülerleşmiş .PNG formatı .GIF aksine renklerinden kaybetmeden sıkıştırılma özelliğine sahiptir. Önemli olan sizin doğru görseller için uygun formatı seçmenizdir.

6. Görsellerinizi test edin

Web sitenizi satışa açmadan önce müşterileri en çok nasıl memnun edeceğinizi görmek için görselleri farklı şekillerde kullanarak test etmelisiniz. Örneğin bazı sayfalarda gereğinden çok görsel kullanmış olabilirsiniz. Bu sayfanızın geç yüklenmesine sebep oluyor olabilir. Deneyerek görebilir gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.

Son olarak müşteri memnuniyetini ön planda tutun. Müşterilerin ürün görsellerinin hangi açılardan olanlarını tercih ettiğini, tek sayfada kaç ürün görmek istediğini dikkate alın. Sitenizi beğenmesi gereken kişini müşteri olduğunu unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X