kapida-ödeme-sisteminin-avantajlari-dezavantajlari
E-Ticaret

Kapıda Ödeme Sisteminin Avantaj ve Dezavantajları

E-ticarette çeşitli güven sorunları yaşanabildiği için bu sorunların önüne bir şekilde geçilmesi gerekiyordu. Çeşitli çözümlerin geliştirilmesi ile birlikte ödeme sistemleri arasında en güveniliri kapıda ödeme sistemi oldu. Fakat güvenilir olsa da kendi içerisinde de farklı avantaj ve dezavantajları bünyesinde barındırıyor. Peki kapıda ödeme sisteminin avantaj ve dezavantajları nelerdir? Gelin birlikte göz atalım.

Kapıda Ödeme Sisteminin Satıcı İçin Avantajları

Eğer bir alıcı, firmanızı tanımıyorsa satıcıya karşı güven duygusu da aşağılarda olacaktır. Bundan dolayı satıcı ile alıcı arasında ilk önce güven yapı taşlarının kurulması gerekir. Güvenlik ve ödeme sorunlarından dolayı da birçok kişi internet alışverişlerinden çekiniyor. Aradığı bir ürünü sırf aklındaki soru işaretlerinden dolayı almaktan vazgeçebiliyor.

Kapıda ödeme sisteminin satıcı için avantajlarından bir diğerine gelecek olursak da bazı alıcılar kredi kartı ve banka kartı kullanmayabiliyor. Kullanmadıkları için de internet üzerinden alabilecekleri ürünler kısıtlı oluyor. Sadece kapıda ödeme sisteminin olduğu internet sitelerini tercih ediyorlar. Satıcı kazandırdığı güven sonucunda daha çok alıcıya ulaşarak işlerini genişletebiliyor.

Kapıda Ödeme Sisteminin Tüketici İçin Avantajları

Kapıda ödeme sisteminin tüketici için avantajları konusuna gelecek olursak yukarıda belirtildiği gibi alıcılar internet üzerinden alışveriş yapma konusunda birçok tereddütlere sahip. Bunlar;

  • Ürünün görseldeki gibi gelmeme ve beğenmeme korkusu
  • Banka hesap ve kredi kartı bilgilerinin kötü amaçlı kullanımı
  • Ürünün hiç gelmemesi
  • Kandırma amaçlı farklı ürün gönderimi

Kapıda ödeme sistemi ile müşteriler ürünleri kapıya geldiğinde görebiliyorlar. Ödeme işlemi gerçekleştirilmeden gelen ürünü inceleyebiliyorlar. Bu sayede akıllarındaki rahatsız edici soru işaretlerinden de kurtulmuş oluyorlar. Bir sorun ile karşılaştıklarında ödeme de gerçekleşmediği için kolaylıkla siparişi iptal etmiş oluyorlar. Banka hesap ve kredi kartı bilgileri de satıcının elinde olmadığı için sıkıntı yaşamaktan kendilerini uzak tutabiliyorlar.

kapida-ödemenin-dezavantajlari

Kapıda Ödeme Sisteminin Satıcı İçin Dezavantajları

Kapıda ödeme sisteminin satıcı için dezavantajları alıcıların sahip olduğu dezavantajlardan daha fazla. Yaygın olarak yaşanılan sorunlara göz atacak olursak;

  • Alıcı hiçbir aksi durum olmadığı halde siparişini iptal edebiliyor.
  • Teslimat sırasında kargoyu alması gereken kişi dışında kapıyı açan olabiliyor. Bu esnada haberi olmayan kişi böyle bir sipariş vermediğini belirterek gelen ürünün geri dönmesine sebep olabiliyor.
  • Sipariş veren kişi reşit olmadan, sadece eğlence amaçlı ürün isteyebiliyor.
  • Alıcı ürün geldiğinde kontrol esnasında beklentilerinin altında bir ürünle karşılaştığında siparişi teslim almayabiliyor.
  • Teslimat sırasında alıcının ürün ücretini ödememesi sonucunda sipariş iptal olabiliyor.
  • Alıcının yanlış adres ve iletişim bilgileri beyan etmesinden dolayı sipariş alıcıya iletilemiyor.

Belirtilen sorunlar satıcıların sık sık karşılaştığı sorunlar arasında yer almaktadır ve satıcılar için ciddi tehlikeler oluşturmaktadır.  Bu sorunlar karşısında satıcılar elde etmeleri gereken kara ulaşamadıkları gibi sipariş hazırlayarak da büyük bir zaman kaybına uğruyorlar. Üzerine iptal edilen siparişlerin kargo ücretlerini de ödedikleri için ekstra zarara uğruyorlar.

Kapıda Ödeme Sisteminin Tüketici İçin Dezavantajları

Tüketiciler satıcılara göre daha az dezavantaja sahip olsalar da bunlar göz ardı edilemeyecek konulardır. Bu sorunların başında da ekstra ücret ödemek geliyor. Kapıda ödeme sisteminden kaynaklı olarak kargo şirketleri, sundukları tahsilat hizmeti için ek ücret talep ediyorlar. E-ticaret siteleri oluşacak ek ücreti satış aşamasında alıcıya yansıtıyorlar. Tüketici de ürün, kargo ve tahsilat hizmeti ücretini bir arada ödemek zorunda kalıyor.

kapida-ödeme-ücretlendirme

Ücretlendirme ve Ürün Teslim Süresi

E-ticaret sitelerinde ücretlendirme birbirlerinden farklı olsa da mantığı aynı ilerlemektedir. Bazı firmalar kapıda ödeme sistemi için belirli fiyat aralığı belirlerken bazıları da ürün boyutu ile doğru orantılı ücretlendirme yapmaktadır.

İster kapıda ödeme olsun ister kredi kartı her ödeme şeklinde ürün teslim süreleri aynı işler ve bir farklılıkla karşılaşılmaz. Kargo şirketini siparişi teslim etmesi gereken adreste alıcıya ulaşamadığında en yakın şubeye bırakır. Alıcı da ödemesini, siparişini alacağı sırada şubede gerçekleştirir.

Kapıda ödeme sistemi hem alıcı hem de satıcı için avantajlara ve dezavantajlara sahip. Satıcılar için dezavantajların fazla olması, kapıda ödeme seçeneğini ziyaretçilerine sunup sunmama konusunda ayrıntılı düşünerek karar vermesini gerektiriyor. Satışı yapılan ürünler yüksek kar getirisi olan ve kırılmayacak ürünler ise kapıda ödeme sistemi her iki taraf için en iyi seçenek olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X