marka-bilinirligini-arttirmaya-yardimci-10-madde
E-Ticaret

Marka Bilinirliğini Arttırmaya Yardımcı 10 Madde

İnternet ağının gelişmesi ve sosyal medya araçlarının hayatımıza bu denli girmesi ile markaların stratejilerinde farklı bir yol izlemesine sebep oldu. Online alışverişe güvenmeyen kişilere güven aşılayarak Türkiye Dünya genelinde 11. sıraya yükseldi. Hâl böyle olunca da arama motorlarında markaların reklamları daha sık görünür oldu ve rakiplerin önüne geçmek için yeni pazarlama taktikleri uyguladılar. Kendilerini tekrar etmeden, müşteri odaklı ve yeni akımlar oluşturdular. Peki siz marka bilinirliğinizi nasıl arttıracaksınız? Sizin için Marka Bilinirliğini Arttırmaya Yardımcı 10 Madde‘yi listeledik.

1) SEO Uyumlu İnternet Sitesi

Yeni ya da eski, küçük ya da büyük bir marka olun internet sitesi her zaman hayat kurtarıcıdır. SEO, yani arama motoru optimizasyonu ile Google’ın gönlünü kazanmanız gerekiyor. Bu işlerde kendini kanıtlamış profesyoneller ile çalışarak Google aramalarında üst sıralarda yer almak sizin elinizde. Bu sayede hedef kitlenize karşı görünürlüğünüzü de çoğaltarak size bağlı kalmalarını sağlayabilirsiniz.

2) Sosyal Medyada Aktif Olun

Sitenizi oluşturduktan sonra müşterilerinize sesleneceğiniz sosyal medya kanalı açmalısınız. Öncelikle hedef kitlenizi iyi tanıyarak onların en çok vakit geçirdiği platformda kendinizi göstermelisiniz. Aksi halde attığınız adımlar kafa karışıklığına yol açarak geri tepebilir. Örnek verecek olursak ürününüz genç kadınlara yönelik takılarsa buna uygun hashtagler oluşturarak görsellerinizi rahat kullanabileceğiniz bir platformda yer almanız gerekmektedir.

3) Müşterilerinizle İletişime Geçin

Müşterileriniz ile sık sık iletişim halinde bulunarak aranızda organik bir bağ oluşturun. Müşterilerinizin sorularını sanal ortamlarda, mümkünse canlı yayın oluşturarak cevaplayın. Canlı yayın oluşturduğunuzda sizi tanımayanlarla da etkileşimde bulunabilir ve markanızı daha iyi tanıtma fırsatını yakalayabilirsiniz.

geleneksel-reklam-kanallari

4) Geleneksel Reklam Kanallarını Kullanın

Reklamlarınızı sadece internet üzerinden oluşturursanız, interneti az kullanan ya da hiç kullanmayan kişilerden uzaklaşmış olursunuz. Ayrıca internet üzerinde görünen şeylerin anında yok olduğunu da unutmamanız gerekiyor. Gündemi bu kadar hızlı değişen bir yerde her dakika aktif olmaktansa televizyon reklamları ve billboardlara da bütçe ayırarak zamanın daha hızlı ilerlediği bölgede kendinizi göstermelisiniz. Çünkü sosyal medya algı hatırlatması yaratır. Ama televizyon ve billboard ile herkese hitap edilir.

5) Sponsorluk Çalışmaları Oluşturun

Tüketicilerin algısına yerleşmek için her noktada var olun. Hedef kitlenizi baz alarak markanıza uygun etkinliklere sponsor olursanız etkinlikle özdeşleşirsiniz. Bu sayede daha geniş kitle tarafından tanınarak ulaştığınız kişi sayısında artış sağlayabilir ve iletişiminizi güçlendirebilirsiniz.

6) Ürün Yerleştirmesi Uygulayın

Hedef kitlenizin en çok izlediği ve sizin markanıza uygun televizyon programlarına satışa sunduğunuz hizmet ya da ürününüzü yerleştirmek insanların bilinçaltlarında yer almanızı sağlayacaktır. Bu durum da tanınmanızı ve var olmanızın kabullenişini kolaylaştırır. Bebek bezi satıyorsanız ve televizyon programında yeni bir bebek dünyaya gelecekse, ürün yerleştirme yapmanız için en uygun ortam olacaktır. Böylece insanlar sizi merak eder ve denemek isterler. Memnun kaldıklarında yeni doğum yapmış annelere de bahsederek reklamınızı yapmış olurlar.

7) Geleneksel Medya Dışında Reklamlar Oluşturun

Online reklamlar sayesinde daha az maliyetle marka imajına olumlu dönütler alabilirsiniz. Viral kampanyalar oluşturarak oluşturduğunuz hikayenizi insanlar arasında yayabilirsiniz. Özellikle komedi ögeleri insanlar arasında daha hızlı yayılır ve ağızlarda pelesenk olur. Tahmininizden daha hızlı bir şekilde tüketicilere ulaşarak satış oranlarınızda artış sağlayabilir ve marka imajınızı zihinlere kazıyabilirsiniz.

8) Yerel Etkinlikleri Destekleyin

Bulunduğunuz bölgeye ait etkinlilere ev sahipliği yapın. Yerel etkinlikler genelde ücretsiz ve halka açık olduğu için, biletli etkinliklere göre daha kalabalık olur. Bu sayede yeni insanlarla tanışma fırsatını yakalayabilir ve kendinizi tanıtabilirsiniz. Oluşturduğunuz yerel etkinlik sayesinde insanların kalbini kazanarak duygusal bağ oluşturabilirsiniz.

e-mailing

9) E-Mailing Yapın

Markanızı tanıtmak ve her güncellemenizi müşterilerinize ulaştırmak için haftalık ya da aylık e-mailinglerde bulunun. Bu sayede müşterileriniz kampanyalarınızı ve yeni çıkan ürünlerinizi yakından takip edebilme fırsatı bulacaktır. Haftada iki – üç kere olacak şekilde yaparsanız belli bir noktadan sonra müşterileriniz sıkılabilir ve gönderilerinizi okumamaya başlar. Bu istenmeyen durumun oluşmasını engellemelisiniz.

10) Hizmette Her Zaman Önde Olun

Bunun için hizmet sektöründe olmanıza gerek yok. Müşterilerinize karşı oluşturduğunuz hizmetin her gün daha iyi olması için uğraşmalısınız. Müşteri hizmetlerinize gelen çağrılara kulak verin ve olumsuz dönütleri değerlendirin. Her zaman daha kaliteli hizmet verebilmek için ne yapmanız gerektiğini düşünün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X