sosyal-medya-paylasimlari-nasil-etkili-bir-sekilde-tasarlanir
Sosyal Medya

Sosyal Medya Paylaşımları Nasıl Etkili Bir Şekilde Tasarlanır?

Bir e-ticaret mağazası işletmek, sosyal medya yönetimi hakkında endişe etmeseniz bile zaten oldukça zordur. Bu yazı, mağazanızın sosyal medya paylaşımlarını hazırlamak için kullanabileceğiniz somut ve uygulanabilir ipuçlarını içeriyor. Gelin birlikte E-ticaret siteniz için sosyal medya paylaşımları nasıl etkili bir şekilde tasarlanır göz atalım.

Görsellere Dayanan Paylaşımlar Yapmak

Mağazanızın, görsel açıdan çekici, ilham verici veya fotojenik özelliklere sahip ürünler sattığını varsayarsak, görsel tabanlı paylaşımlar yaparak tüketicilerin dikkatini çekmek mükemmel bir yol olabilir.

Her ne kadar bunlar bilinen gerçekler olarak görülse de, görsel paylaşımların nasıl tasarlanması gerektiği çoğu mağaza sahibi tarafından üzerine çok düşünülen bir alan değildir. Ve bu büyük bir hata olabilir. Her ne kadar akıllı telefonunuz ile bir fotoğraf çekip kolayca bir paylaşım yapabilmek mümkün olsa da, bu her zaman en iyi seçim olmayabilir.

Müşteri dönüşümü elde etmek için görsellerinizi en iyi şekilde nasıl hazırlamalısınız?

Eğer mümkünse görselinizi kendi markanızı yaratacak şekilde kişiselleştirin.

Birçok mağaza ürünün tepeden bir fotoğrafını paylaşıp sonrasında kendi paylaşımlarının neden diğer rakip firmalar kadar ilgi çekmediğini merak eder. Aslında bunun muhtemel sebebi, rakibinizin paylaşımının tasarımı ilgi çekecek, karşı taraftan cevap alacak veya bir sosyal medya performans metriğine uygun şekilde tasarlamış olmasıdır.

sosyal-medya-paylasimi

Müşterileriniz ile aranızdaki iletişimi birçok farklı yolla artırabilirsiniz. Bunlardan en kolayı farklı iki ürünü / görseli / fikri ikiye ayrılmış bir şekilde paylaşarak insanlara hangisini daha çok beğendiklerini sormaktır. Bu sadece iletişimi artırmak için iyi bir yöntem değil aynı zamanda müşterilerinizin belli marka ya da ürüne dair bakış açılarını öğrenmek için de oldukça iyi bir yoldur.

Diyelim ki özel tasarım kaykay tahtaları satıyorsunuz. Her ne kadar sosyal medyada zaten kendiliğinden ilgi çekici bir ürün olsa da, müşterileriniz ile iletişimi daha da artırmak için birkaç ipucu bulunmaktadır.

Kendi tasarımlarınızı 2×2 lik bir grid ile 4 farklı görsel olarak paylaşın ve izleyicilerinize hangisini daha çok beğendiklerini sorun. Eğer paylaştığınız görsellerdeki kaykay tasarımları birbirine rakip spor takımlarını ya da film isimlerini içeriyorsa daha da fazla etki yaratabilirsiniz.

Bir diğer seçenek ise tasarımlarınızı hazırlarken yaptıklarınızı kamera arkası görüntüleri olarak öncesi / sonrası konsepti ile paylaşmaktır.

Sahne arkası fotoğrafları bir paylaşım veya paylaşımlar serisi olarak yapılabilir. Resmin önemli kısmını ya da gösterilen süreci vurgulayan bir metin eklemek de bir seçenektir.

Başkalarının ürünlerini satıyorsanız, kampanyalarınız için kullanabileceğiniz ürün görsellerine sahip olup olmadıklarına bakın. Bu, sayfanıza özel bir görünüm sağlayan yüksek kaliteli yayınlar elde etmek ve muhtemel sahte görüntü paylaşımlarından kaçınmak için iyi bir yoldur.

Pek çok şirketin stil rehberleri, sosyal medyada kullanılacak görselleri çok ayrıntılı bir şekilde kapsamaz; bu nedenle, bu görselleri sizlerin ayrıca tasarlamanız gerekebilir. Temel bir renk sayfası ve bazı logo kullanım kuralları size verilen bilgilerin tamamı olabilir.

Eğer firmanız sosyal medyada yapılacak görsel paylaşımlara dair detaylı bir rehbere sahipse onu mutlaka dikkatli bir şekilde uygulayın. Aynı zamanda yukarıda belirtilen ipuçlarından da yararlanabilirsiniz.

 

sosyal-medya-grafik-dizayn

Grafik Tasarımlı Paylaşımlar Kullanmak

Genel olarak bakarsak, grafik içeren paylaşımlar yarışmalar, alıntılar ya da bir görsele destek olarak veya video ağırlıklı bir içerikte daha iyi işlemektedir.

Mağazanız dijital ürünler satıyorsa, tasarlanan görseller, siparişe dönüşüm elde etmek için en iyi kozunuz olacaktır. Dijital ürünlerle ilgili en müthiş şey, fiziksel bir ürünün normal sınırlamalarına bağlı olmamanızdır – yani ürününüzü akla gelebilecek herhangi bir senaryoya Photoshop ile ekleyebilirsiniz.

Bir paylaşım hazırlarken en büyük ipucu, tasarlandığı ağın farkında olmaktır. Aynı şekilde, paylaşım birden fazla ağda kullanılacaksa, her bir ağın farklı boyut ve çözünürlük gereksinimlerine sahip olduğunu unutmayın. Canlı yayına başlamadan önce bir sosyal medya karar verme kılavuzu kullanın veya yayınınızı tüm ağlarda test edin.

Birkaç iyi uygulama örneklerine bakalım.

Örneğin, beyzbol ekipmanı ve sarf malzemeleri satan bir e-ticaret mağazasının sahibisiniz. Satışların yavaş olduğu kış aylarında, beyzbol sezonu gelince satışlarda bir artış görmek için sosyal medya profillerinizde etkileşim yaratmak istiyorsunuz.

Bu amaca ulaşmak için, “Bu gün beyzbol tarihinde şu oldu…” temalı bir dizi yayın tasarlamaya karar verdiniz.

Peki bu yazıları nasıl tasarlarsınız?

Öncelikle, en sevdiğiniz grafik tasarım aplikasyonunda bir şablon tasarımı üzerinde çalışın. Bu şablon, tüm paylaşımlarınızın yayın dizinizde tutarlı görünmesini sağlamanın standart bir yoludur. İkinci olarak, paylaşımınızın nasıl görünmesini istediğinize karar verin. 

Bu durumda büyük olasılıkla her paylaşımda arka plan olarak beyzbolla ilgili bir resim kullanacağız ve bu resim üzerine bir metin yerleşimi yapacağız. Metin kısmında, asıl bilgi, kısa bir ek bilgi ve olabildiğince küçük bir logo bulunmalıdır.

Son adımda, grafik tasarımınızı yüklemek ve sonuçları test etmek olacaktır. Eğer iyi giderse, harika! Olmazsa da nedenini anlamaya çalışın. Belki de kullandığınız gerçek bilgi o kadar ilginç değildi. Belki bir resim yerine düz renkli bir arka plan kullanmalısınız. Bu değişkenlerin tümü test edilebilir, bu nedenle gerekli olduğunu düşündüğünüz değişiklikleri yapın ve tekrar deneyin.

Genel olarak, grafikli paylaşımlarda, görsel paylaşımlardan daha fazla bir metin kullanımı olacaktır. Bu sebeple bilgileri tasarımcınıza sunmanız gerekmektedir.

Instagram, Twitter veya Facebook gibi platformlarda sosyal medya mesajlarındaki en önemli taktik, kalın, büyük ve okunması kolay metin kullanmaktır.

 Bu muhtemelen görüntüyü izleyenlerin birkaç saniye içinde sindirilebildiği sans-serif yazı tipi anlamına gelir.

sosyal-medya-paylasim

Instagram sayfası @Foundr’a göz atın. Onlar sürekli olarak paylaşımlarında aynı basit temayı, yazı tipi seçimini, tasarımı ve stili kullanmaktadır. Ancak sayfa hiç de sıkıcı değildir.

Neden? Çünkü onlar birçok farklı renk kullanıyorlar. Genellikle beyaz arka planda ve koyu renkli bir yazı ile paylaşım yapmaktadırlar ancak her dört ya da beş paylaşımda bir parlak ve cesur bir renk kullanmaktadırlar. Bu onları 1 milyon takipçiye ulaştırmış başarılı bir taktiktir.

Özet- şimdi ne yapmalıyım?

Mağazanız için sosyal medya paylaşımları oluşturmak zor olabilir. Pek çok seçeneğin olduğunu görmek biraz paniğe neden olabilir. Burada hatırlamanız gereken en önemli şey markanız için işe yarayan şeyleri denemektir. Verdiğimiz taktik örnekleri, onları kullanan şirketler için işe yarıyor ise sizin şirketinize de uygun olabilir. Tek yapmanız gereken bu önerilere bir şans verin ve ardından seçimlerinizi kişiselleştirin. Yukarıdaki fikirleri kullanarak birkaç paylaşım oluşturun ve markanıza nasıl etki ettiklerini gözlemleyin!

1 Comment

  • furkan 4 Ekim 2019

    teşekkürler kaliteli ve temiz paylaşım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X