SEO

Yapısal Veri Nedir? SEO İçin Neden Önemlidir?

Yapısal veri, arama motorlarının sitenizi yalnızca taramakla kalmayıp gerçekten anlamasını sağlar. Evet, arama motorları bile web sayfası içeriğini şifrelerini çözme konusunda zorlanıyor olabilir.

İnsanlar için çok bariz bir şekilde görünen bazı öğeler web tarayıcıları için oldukça anlamsız olabilir. Yapısal verilerin önem kazanmaya başladığı yer burasıdır. Yapılandırılmış veriler doğrudan sayfanın HTML biçimlendirmesine eklenir. Arama motorları, daha sonra arama sonuçlarında görünecek küçük bilgi parçaları olan zengin snippet’ler oluşturmak için yapılandırılmış verileri kullanır.

Peki, yapısal veriler arama motoru listelerinde tam olarak nasıl görünür?

Yapısal veriler, bir web sitesinin ve meta açıklamasının yanında gördüğünüz “ekstra” bilgilerdir. Örneğin, bir restoran arıyorsanız, sadece restoranın adını değil, aynı zamanda olumlu yorumları belirtmek için çalışma saatleri, fiyatlandırma ve yıldızlar gibi ek bilgiler de görürsünüz.

yapisal-veri-ornek

Web siteniz SEO stratejinizin bir parçası olarak yapılandırılmış verileri kullanmıyorsa, işletmeniz SERP(arama sonuç sayfasın)’de daha üst sırada listelenebilmek için gereken önemli bir fırsatı kaçırmaktadır. Yapısal verileri kullanmaya işletmeniz için nasıl başlayabileceğinizi mi merak ediyor musunuz? Aşağıda yapısal verilerle ilgili en sık sorulan dört soruyu yanıtladık:

Yapısal Veri Nedir?

Birçok web sitesi depolanan veritabanlarından elde edilen verilerden oluşturulmuştur; bu veriler HTML kodunda biçimlendirildiğinde, web tarayıcılarının bu bilgileri etkin bir şekilde yorumlamaları zorlaşabilir.

Yapısal veriler, arama motorlarının işletmenizin web sayfasında bulunan bilgileri daha iyi anlamasına ve daha sonrasında işletmenizin arama sonuçlarında listelenmesini iyileştirmek için bu bilgiyi kullanmasına olanak tanıyan sayfa içi işaretlemelerdir.

Örneğin yapısal veriler web tarayıcılarının web sitenizdeki NAP (ad, adres, yer) verileri gibi şirket temel bilgilerini ve ayrıca daha karmaşık bilgileri, ürünleri, hizmetleri, yemek tariflerini vb. belirlemelerini kolaylaştırır.

Kendi İşimde Yapısal Verileri Kullanmaya ve SEO’ya Nasıl Başlarım?

Google’ın Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı, işletmenizin yapısal verilerle işe başlamasına yardımcı olan en kullanışlı ve ücretsiz araçlardan biridir. Bu işaretleme aracı, Google’ın web sitenizdeki içeriği anlamasını sağlar. 

Yapısal verileri doğrudan web sitenize yerleştirdiğinizde, bu bilginin herkese açık olmasını sağlar. Bunu Google’ın Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı ile yapmak için yardımcı(helper) web sayfasına yönlendirin ve farklı sayfa öğelerini “etiketlemek” için farenizi kullanın. Etiketlemeyi tamamladığınızda, Veri İşaretleme Yardımcısı, mikro verilerle işaretlenmiş örnek HTML kodu oluşturacaktır. Daha sonra bu kodu indirebilir, kodun sorunsuz çalışıp çalışmadığını Yapısal Veri Test Aracı ile kontrol edebilir ve sonrasında web sitenize dahil edebilirsiniz.

yapisal-veri-isaretleme-yardimcisi

Yapısal Verileri ve SEO’yu Yönetmek İçin Bir Yazılım Geliştiricisine İhtiyacım Var Mı?

İlk olarak, kötü haberi söyleyelim: yapısal veriler HTML kodunu kullanır, bu nedenle kodlama ile ilgili biraz bilgiye sahip olmak faydalı olabilir. Şimdi, iyi haberi verirsek: schema.org gibi üçüncü taraf hizmetlerin yanı sıra Bing ve Google web yöneticisi araçları (yukarıda bahsettiğimiz Google’ın Yapısal Veri Yardımcısı gibi) sayesinde bir kodlama uzmanı olmanıza gerek yok hatta  yapılandırılmış veriyi web sitenize dahil etmek için bir yazılım geliştiricisine bağlı olmanıza da gerek yok.

Schema.org, web yöneticilerinin, kolay bir şekilde arama motoruna tanınmasını sağlamak amacıyla sayfaları işaretlemek için kullanabilecekleri html etiketleri koleksiyonu sunar. Google’ın Yapısal Veri Yardımcısı, web sitenize kolayca dahil edebilirlik için mikro veri biçimlendirmesi de sağlar.

Ancak, sınırlı düzeyde bir back-end web deneyiminiz varsa, işletmeniz uzman bir yazılım geliştiricinin yardımından faydalanabilir. Mikro verilerinizin karmaşıklıklarını anlamaya çalışmaktan çok, işinizi büyütmek için zaman harcamanız sizin için daha iyi olacaktır.

Peki Ya Anahtar Kelimelerin Hala Önemi Var Mı?

Google ve diğer arama motorları, arama sonuçlarına giderek karmaşık katmanlarla kurguladığından, anahtar kelimeler önemini kaybetmektedir. Örneğin, otomatik olarak aşağıdaki gibi bilgileri dizgileyen Google’ın yeni “konuşmalı arama” özelliğini düşünün:

  1. Neredesiniz,
  2. Geçmişte ne aradınız,
  3. Kimlerin arama sorgusuna girdiniz?

Arama sonuçlarının yerelleştirilmesi ve kişiselleştirilmesi, anlamsal SEO’yu ve yapısal veriyi giderek daha önemli hale getirmektedir. Aynı zamanda, mobil alan anlamsal devrimi de yönlendirmektedir. Kullanıcılar, PC tabanlı aramalardan mobil aramalara geçtikçe, anahtar kelimeler yerine yapısal veriler ve SEO, nihai olarak arama motoru sonuçları üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olmaya başlamıştır. Anahtar kelimeler hiçbir zaman tamamen yok olmayacaktır, ancak pazarlama analitiği firması Moz’a göre, anahtar kelimelerin hakimiyet günleri bitmiştir.

 

Sonuç

Yapısal veriler, arama motoru pazarlamasının geleceğidir. Büyülü anahtar kelime sayımlarının veya backlinklerin arama motoru sıralamasının başarısını garantilediği günler artık geride kalmış bulunmaktadır.

1 Comment

  • şizofren 21 Haziran 2020

    Harika bir bilgilendirme olmuş tek seferde bütün sorularıma cevap aldığım bir yazı teşekkürü buraya bırakıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X