seo
E-Ticaret

Yeni İşletme Sahipleri ve Girişimciler için 8 Ücretsiz Basit SEO Aracı

İyi bir Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) bilgisi, sadece arama reklamları ve ilgili anahtar kelimelerde sitenizin bulunmasından daha fazlası için faydalıdır. Arama hacimlerini kullanmadan etkin metin yazarlığı için ürün fikri veya içerik talebini değerlendirmeye kadar en temel SEO uygulamalarını ve kullanacağınız araçları bilmek, etkili bir girişimci haline gelmenize yardımcı olacaktır. Çünkü arama motorları, toplu istek, soru, endişe ve meraklarımızı gidermek için bir kapı aralar. 

Maalesef piyasadaki en iyi SEO aracının birçoğu (SEMrush ve Ahrefs gibi) size aylık 100 dolara mal olabilir. Bu harcamalar ise yeni girişimciler veya hala SEO ile yeni yeni tanışanlar için ideal bir durum olmayabilir. Bu nedenle, anahtar kelime aramadan backlink analizine kadar kullanabileceğiniz ücretsiz SEO araçlarının listesini hazırladık.

seo

Keywords Everywhere Chrome Uzantısı

İlk olarak bu listedeki diğer araçları daha iyi hale getiren bir araçla başlayalım. Keywords Everywhere Chrome Uzantısı. Google kendi Anahtar Kelime Planlayıcı’sı aracına erişimi kısıtladığından beri bu araç daha da yararlı bir hale geldi. Yalnızca Google, Amazon, YouTube ve diğer kanallarda yapılan aramalardan Anahtar Kelime Planlayı’cısının elde ettiği verileri göstermekle kalmaz.  Aynı zamanda Answer the Public, Soovle ve listede yer alan diğer araçlardan da veri sağlar. Size aylık arama, tıklama başına maliyet ve rekabet gibi temel istatistikleri sunarak önemli çıkarımlar yapmanızı sağlar.

İster yeni anahtar kelime fırsatları üzerinde düşünün ister sadece meraktan Google araması yapın, “Acaba kaç kişi bunu aradı?” sorusuna en hızlı cevabı bu araçla alabilirsiniz. Ama her zaman bu iki uyarıyı dikkate alın: Amazon gibi diğer sitelerdeki Google AdWords verisini gösterir ve ortalama aylık hacim için arama okuması “0/ay” olarak gösterilmesi insanların bu terimleri aramadığı anlamına gelmez

Ubersuggest (Anahtar Kelime Araması)

Uzun uçlu anahtar kelime fikirleri oluşturun.

Google, arama sorgunuzu tamamlamanıza yardımcı olmak adına oldukça iyi öneriler sunmaktadır. Bunlar hedef anahtar kelimenizle ilgili olabilecek diğer aramalar konusunda fikir yürütürken faydalı olabileceği gibi Google size bir kerede kısıtlı öneri sunar. Bu noktada, girdiğiniz ana anahtar kelimeye göre uzun bir anahtar kelime listesi sunan Ubersuggest gibi bir araç devreye girer. Bu aracı ürün fikirleri, pazarlama açıları, bir sonraki gönderinizi ve daha fazlasını üretmek için kullanabilirsiniz.

MozBar

Arama sonuçlarına metrikleri bağlayın.

Moz, (Eğer Chrome uzantısı olarak kullanabileceğiniz ücretsiz Moz hesabı oluşturursanız) MozBar şeklinde birkaç farklı ücretsiz SEO aracı sunar. Ama bu listenin hatırına özellikle Link Metrics (Metrikler Bağla) özelliğini vurgulayacağız.

Bu özellik, Sayfa Yetkisi, Alan Adı Yetkisi ve sayfayı işaret eden backlink sayısına göre anahtar kelimelerin arama motor sonuçlarının ne kadar rekabetçi olduğunu ölçer. Bu şekilde, iyi bir sıralama elde etmenin ne kadar zor olduğu ve kaç tane kaliteli backlink oluşturmanız gerektiği hakkında karar vermenize yardımcı olur.

MozBar aynı zamanda sayfadaki SEO analizini uygun olarak yapmanıza ve belirli sayfalardan gelen backlinklerin ne kadar faydalı olduğunu değerlendirmenize izin veren diğer araçları da sağlar.

Soovle

Ubersuggest gibi Soovle size otomatik tamamlama önerileri sayesinde anahtar kelime fikirleri sunar. Ama farklı olarak uzun bir liste oluşturmak yerine Google’ın ötesine geçerek Bing, Yahoo, Amazon, YouTube, Answers.com ve diğer sitelerden de öneriler sunar. Beklediğiniz üzere tüm platformlar farklı çıkarımlar sunabilir.

Örneğin Answers.com, size insanların ana anahtar kelimeniz hakkında sorduğu ortak soruları verirken, YouTube önerileri size insanların konuyla ilgili hangi videoları izlemek istediğini söyler. Bu öneriler genellikle, faydalanabileceğiniz daha az rekabetçi olan uzun anahtar kelime fikirlerini size sunar.

Screaming Frog

Sitenizi hatalardan temizleyin.

Bir internet sitesini, özellikle de bir blogu sürdürmek, elle takip edebileceğiniz ve yönetebileceğinizden daha fazla sayfayla sonuçlanır. Bazı durumlarda bağlantılar kırılır ve hatayla sayfaları kopyalarsınız ve durum Google’ın (veya ziyaretçinizin) görüşüne göre yanlıştır. Şanslısınız ki Screaming Frog gibi bir ücretsiz site denetleme aracı var (ücretsiz sürümde 500 URL’ye kadar denetim yapılabiliyor).

Bu araç size, güncelleme veya optimize edilmesi gereken bir yer olup olmadığını ve sorunların nereden kaynaklandığını söyleyecektir. Bu bilgiyi farklı şekillerde kullanmak üzere Excel tablosu olarak dışa aktarabilirsiniz.

Answer The Public

İnternettekilerin ne sorduğunu öğrenin.

Answer The Public, odak anahtar kelimenizden ortaya çıkan uzun anahtar kelimelerin görsel olarak temsil edilmesi için Google otomatik önermesini kullanan yetenekli bir araçtır.

Bu araç anahtar kelimeleri sorular (kim, ne, ne zaman, nerede, neden) ve karşılaştırmalara göre düzenliyor, önerileri bu şekilde yapıyor. İyi bir sıralaması olan içerik oluşturmak, insanların odak anahtar kelimenin ötesinde sorular sormasını beklemek anlamına gelir.

Answer The Public, insanların konu hakkında ne düşündüğünü görmek, satın alma kararlarında ne gibi zorluklar veya seçimlerle karşılaştıklarını anlamak adına iyi bir yöntemdir.

seo

Backlink Tool

Sayfayla hangi sitelerin bağlantı kurduğunu görün.

İsminden de anlaşılacağı üzere backlink, başka bir internet sitesinden sizin sayfanıza bağlantı kurulması anlamına gelir. Genellikle (kaynağın kalitesine bağlı olarak) internet üzerinde ilgili içerik işareti olarak ele alınır.

Google’dan Matt Cutts, backlinklerin sıralamanızı belirlerken daha az önemli hale geleceğini söylese de birçok SEO uzmanına göre 2017 yılına etkilerini korumaya devam ediyorlar.

İyi bir backlink kontrol etme aracı, blog yazanlara veya yazarlara ulaşmak için sizin ve rakiplerinizin sitelerine bağlantı sağlayan siteleri anlamak gibi birçok nedenden dolayı kullanışlı olabilir. (Farklı ücretsiz SEO aracı sunan) SEO Review Tool tarafından sunulan Backlink Kontrol Etme Aracı, bu açıdan oldukça kullanışlıdır. Aracın tek sınırı, alan adı başına sadece en iyi backlinkleri almanız ve günlük 18 arama yapmanız.

Bu araç, bağlantı kuran sitenin alana adı yetkisini, size kaç bağlantı kurduğunu, bağlantıların izlenip izlenmediği ve tek görünümde kullandıkları bağlantı metnini söyler. Alternatif olarak Moz Açık Site Keşfedici aracıyla URL backlink profilini kontrol edebilirsiniz.

Google Arama Konsolu

Sıralamanızı ve daha fazlasını kontrol edin.

Google’ın kendi Arama Konsolundan bahsetmeden ücretsiz SEO araçları listesini tamamlamak olmaz. Bu araç sayesinde Google’ın internet sitenizi nasıl gördüğünü kontrol edebilir ve izleyebilirsiniz. Kullanıcı arama desenlerini anlamak adına Google’dan gelen trafiği arttıran aramaları analiz edebilirsiniz. Aynı zamanda bu aracı internet sitenizde hataları bulmak ve arama sonuçlarında görülmesini istemediğiniz sayfaları hariç tutmak için kullanabilirsiniz.

Arama Konsolunu nasıl kuracağınızı öğrenmek ve bu araçla neler yapabileceğini keşfetmek için bu kılavuza bakın. Eğer internet siteniz varsa bu aracı öğrenmeniz zorunludur.

Hangi Ücretsiz SEO Araçlarını Öneriyorsunuz?

Anahtar kelime aramasından backlink analizine kadar SEO ihtiyaçlarının çoğunu sağlayacak, dayanıklı özellikle sahip ücretli yazılımlar da var. Ama yukarıdaki araçlar fiyat açısından (ücretsiz oldukları için) oldukça kullanışlıdırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X