youtube-videolarinda-seo-calismasi
SEO

Youtube Videolarında SEO Çalışması

YouTube, Google’dan sonra insanların merak ettiği şeyleri arama konusunda kullandıkları sitelerin başında yer alır. Firmanızı ya da markanızı tanıtmak için kullanabileceğiniz en önemli platformlardandır. Çünkü insanlara hem işitsel hem de görsel olarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Google’da olduğu gibi YouTube’ta da SEO söz konusudur.  Peki insanlara YouTube üzerinden ulaşmak için neler yapmalısınız? Nelere dikkat etmeli ve nasıl bir SEO çalışması içerisinde olmalısınız?

YouTube, görsel ve işitsel temelli olduğu için etkileşimi yüksek seviyede tutabiliyor. Bu durum da geniş kitlelere hitap etmenizi sağlıyor. Başlangıçta sadece videolarınızı yükleyip insanlarla paylaşmanızı sağlardı. Fakat şimdi televizyon kanallarının, habercilerin, özel ve resmî kurumların kullandığı bir yer haline geldi. Eğlence, sanat, kişisel içerikler, canlı yayınlar ve aklınıza gelebilecek her şey YouTube içerisinde mevcuttur. İnsanlara ulaşmak için neler yapmalısınız, beraber inceleyelim.

İlgi Çekici Videolar Oluşturun

Videonuz mümkün olduğunca insanların ilgisini çekecek şekilde hazırlanmalı. İnsanlarda sizinle ve yaptığınız işlerle ilgili merak uyandırmalı ve kullanıcılar videonuzu paylaşmak istemeli. Bu sayede istatistik oranlarında başarıyı yakalar ve hedeflediğinizden daha fazla insana, kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Videonuzu YouTube kanalınıza yüklerken dikkat etmeniz gereken bazı konular var. Bunlardan en önemlisi de videonuz kalitesi. Videonuzun görüntü ve ses kalitesi ne kadar yüksek olursa, kullanıcılar da izlerken bir o kadar keyif alırlar. 4K formatında yükleyeceğiniz videolar sadece çözünürlük açısından değil, videonun akışı açısından da büyük fark yaratacaktır.

Video Başlıklarınıza Özen Gösterin (Yükleme Ekranındaki Detaylara Özen Gösterin)

Videolarınızı yüklemeden önce dosya isimlerini hedeflediğiniz anahtar kelimeleri içerecek şekilde oluşturmalısınız. Yükleme işlemi gerçekleştikten sonra karşınıza çıkan boşlukları olabildiğince dikkatli doldurun. Bu sayede video performansında oluşacak yükselişler gözle görülecek seviyede olacaktır.

Video başlığınız otomatik olarak dosyanızın isminden oluşur. Başlığınızı hedef kitlenize yönelik kullanacağınız anahtar kelimeler ile değiştirmeniz ve ilgi çekici tutmanız sizin için daha iyi olacaktır. Videonuzun ismi 50 karakterden fazlaysa YouTube sizi otomatik olarak uyarıyor. Mümkünse video başlığınızı 50 karakterden az tutmaya özen gösterin.

Gireceğiniz açıklamanın da kısa ve öz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. YouTube size 5000 karakter sınır verse de bunun hepsini kullanmanız önerilmez. Uzun bir açıklamayı insanların çoğu okumak istemeyecektir. Bu yüzden açıklamanızı kısa ve anlaşılır cümlelerden oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz açıklamaların spam olarak algılanmaması için anahtar kelimelerinizi art arda kullanmamalısınız.

youtube-seo

Etiket ve Kategori Seçiminde Dikkatli Olun

YouTube’a yüklediğiniz videonun görünürlüğünü sağlamak için doğru etiketleri seçmeniz büyük önem taşıyor. YouTube resmileştirmiş olmasa bile etiket sayısını 10 tanede tutmaktadır. 10’un üzerinde girdiğiniz etiketler spam olarak görülebiliyor. Ayrıca ilgi çekeceğini düşündüğünüz hedefiniz dışındaki etiketleri kullanmanız kullanıcıları yanlış yönlendirir. Bu da istatistiklerinizi olumsuz yönde etkileyeceği için konunuz dışındaki etiketleri girmemeye özen göstermelisiniz.

Kullanıcıların sizi rahatlıkla bulabilmesi için videonuzu doğru kategoriye koyduğunuza dikkat etmelisiniz. Seçtiğiniz kategori yanlışsa kullanıcılara kafa karışıklığı yaşatabilirsiniz. Bu durum da markanıza zarar verebilir.

Videonuz ile Alakalı Video Seçin

Video yükleme işlemi tamamlandıktan sonra “Temel Bilgiler” altında “Video Küçük Resimleri” bölümü vardır. Bu bölümde YouTube’un sizin için video içerisinden seçtiği 3 adet görsel bulunur. Bu görsellerden en ilgi çekici olanını seçmeniz gerekmektedir. YouTube hesabınızı doğruladıysanız özel olarak dosya yükleyerek olmasını istediğiniz görseli kullanabilirsiniz. Önemli olan, yüklediğiniz görselin videonuz ile alakalı ve dikkat çekici olmasıdır.

Notlar ve Kartlar

YouTube üzerinden video izlerken ekranı kaplayacak büyüklükte ya da kenarda duran ufak bilgi verici notları görmüşsünüzdür. Video yöneticisine girerek düzenleme ekranındaki “ek açıklamalar” bölümünden siz de dilediğiniz notları oluşturabilirsiniz. Fazla uzun olmayacak ve ekranı kaplamayacak şekilde, istediğiniz zaman dilimine yerleştireceğiniz notlarınız videonuzu anahtar kelime açısından zenginleştirir. Oluşturduğunuz notlar içerisinde link koyarak kullanıcıları daha önce yüklediğiniz videolara yönlendirebilirsiniz.

İzleyicileri kendi web sitenize, YouTube kanalınıza ya da oynatma listenize yönlendirmek istiyorsanız “Kartlar” bölümünü kullanmalısınız. Bu sayede kendinizi daha çok öne çıkarabilir ve sizle ilgili sahip oldukları bilgiyi arttırabilirsiniz.

Videolarınıza Altyazı Ekleyin

Videonuzun herkes tarafından anlaşılabilmesi için altyazı eklemeyi ihmal etmemeniz gerekiyor. Özellikle işitme engeli olan kullanıcılar için kendi dilinizde de altyazı oluşturmalısınız. Ardından yabancı uyruklu kullanıcılar için yabancı dilde altyazı yüklemeniz istatistikleriniz için faydalı olacaktır. Bu sayede videonuz ve vermek istediğiniz mesaj daha iyi anlaşılacak hem de görsel iletişimi güçlendirmiş olacaksınız.

Video Görünürlüğünü Ayarlayın

Yüklediğiniz videoların görünürlüğünü herkese açık, liste dışı ve özel olarak ayarlayabilirsiniz.

  • Özel: Videonuzu sadece siz izleyebilir ve başka birinin görmesini engellersiniz
  • Liste Dışı: Videonuz aramalarda görünmez ve sadece linkini verdiğiniz kişiler ulaşabilir.
  • Herkese Açık: Videonuz hem aramalarda hem de linkte görünür olur.

Bunun dışında paylaşım ve yerleştirme seçeneklerini de ayarlayabilirsiniz.  Düzenleme sırasında “Dağıtım Seçenekleri” altında yer alan “yerleştirmeye izin ver” seçeneğini işaretleyerek, kullanıcılara videonuzu kendi sitelerine eklemelerine izin vermiş olursunuz.

Yerleştirmelerine izin vermediğiniz durumlarda videolarınız diğer internet sitelerinde izlenemez. Bu durum da videonuzun izlenme sayısında yaşanabilecek artışa engel olmuş olursunuz.

Oynatma Listesi Oluşturun

Video yükleme işleminizi bitirdikten sonra, benzer nitelikteki diğer videoların da olduğu bir oynatma listesi oluşturun. Kullanıcıların sizi kolaylıkla görebilmelerini sağlarsınız. Bulunduğunuz kategorilerdeki içeriklere göz atarken size de rahatlıkla ulaşabilirler.

youtube-seo-25

Youtube Kanal Optimizasyonunuzu Gerçekleştirin

İnsanlar videonuzu izledikten sonra sizi merak edip kanalınızı incelemek isteyecekler. Kanalınıza göz attıklarında onlara işi bildiğinizi hissettirmeniz gerekiyor. Acemice oluşturulmuş kanallar genelde kullanıcının kaçmasına sebep olur. Kaliteli bir kanal görünümüne kavuşmak için neler yapmalısınız?

Profil ve Kanal Görselinizi Oluşturun

Kanalınıza gelen insanlar profil ve kanal resminizi görmediklerinde kanalınızın pasif olduğunu düşünebilirler. Bu durum da kanalınızın ziyaretçi sayısını azaltır. Kanalın size ait olup olmadığı konusunda da şüphe beslemeye başlarlar. Misafirlerinizin bu düşüncelere kapılmalarını istemiyorsanız, onları en doğru şekilde karşılamanız gerekiyor.

Kanal Açıklamanız Doyurucu Olsun

Yapacağınız açıklama kanalınızın içeriğini özetleyecek şekilde oluşturulmalıdır. Kanalınızı ziyaret eden kişiler karşılaşacakları içerikleri bilmeliler. Açıklama bölümünü okuyan misafirlerinizin sıkılmaması için açıklayıcı ve kısa cümleler kullanmaya dikkat etmelisiniz. Kanalınız bu sayede daha şık görünecek.

Sosyal Medya Hesaplarınızı Bağlayın

“Hakkında” içerisinde yer alan “Özel Bağlantılar” bölümüne sosyal medya hesaplarınızı ekleyerek, kullanıcıların sizi sosyal paylaşım sitelerinden de takip etmelerini sağlayın. Sosyal paylaşım platformlarına YouTube’a yüklediğiniz videoların linklerini koyarak videolarınızın izlenme sayılarını arttırabilirsiniz.

İstatistik Verileri ile Kendinize Yol Çizin

Her şeyi tamamladınız. Kanalınızı optimize ettiniz ve insanlar videolarınızı izlemeye başladı. Sıra “Analytics” aracı ile kullanıcıların hangi videoları ne kadar izleyip hangilerini beğendiğini öğrenmeye geldi. Bu veriler üzerinden videolarınızı kullanıcılarınızın isteklerine göre şekillendirebilirsiniz. Daha iyi işler çıkartarak hedefinizdeki kitleye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X