Dijital Pazarlama

Yüksek Rekabetli Bir Pazarda Nasıl Öne Çıkabilirsiniz?

 

Serbest piyasada rekabet satıcılar için zorlayıcı olabilir, özellikle ürünleriniz başka firmalar tarafından satılıyorsa. Onlarca oluşum arasından müşterilerin sizin ürününüze yönelmesi için öne çıkmak zorundasınız. Sattığı ürünü ya da hizmeti ön plana çıkaramayanlar internet deryasında çok kolay arkalarda kalabilir. Böyle durumlarda atılması gereken adımlar muhakkak rakiplerin incelenmesi sonrasında olmalıdır. Farklılıklarınızı rakiplerinizin başarılarını göz önünde bulundurarak belli etmelisiniz. İşte yüksek rekabetli bir pazarda nasıl öne çıkabilirsiniz, bazı öneriler:

Site tasarımı ve kullanıcı kolaylığı

İnternet alışverişlerinde müşteriyi memnun etmek bir mağaza satışından daha kolaydır. İnternet müşterisinin alışverişten sıkılıp sepete eklediği ürünleri ödeme sayfasına gelmeden terk etmesi sık rastlanan bir durumdur ve bunun nedenlerinden biri özellikle sitenin kullanımının basit ve rahat olmamasıdır. Kullanım kolaylıkları arasında sayılabilecek belli unsurlar var. Bunların en başında ödeme sayfasının kolaylığı geliyor. Bu sayfa müşterinin ödeme bilgilerini en hızlı şekilde girebileceği şekilde hazırlanmalıdır. Aynı zamanda alışveriş için üye olma şartının olmaması çok büyük bir artıdır. Üye olma adımı yüzünden alışverişten vazgeçen müşterileri diğer sitelerden sizinkine yönlendirir. Eğer üye olma işlemini şart koşmanız gerekiyorsa “beni hatırla” özelliği kolaylık sağlayacaktır. Bütün bunların yanında ürün sayfalarına da gereken özen gösterilmelidir. Renk ve varsa beden seçimleri görünür şekilde olmalı, aynı ürünün her rengi için ayrı bir sayfa olması müşteriyi yorabilecek bir seçim olabilir.

Fark yaratmak

Böylesi yüksek rekabette rakiplerin arasında parlamak için elbette ilk önce farklı olmak gerekir. Şimdi neleri kullanarak farkı yaratabilirsiniz buna bakalım.

Fiyatları düşürmek en bariz çözümdür. Piyasadaki düşük fiyat konusunda lider olursanız en çok tercih edilenlerden biri olmanız kolay olur. Tabii bu her bütçeye göre bir öneri değil, ama eğer durum uygunsa kesinlikle göz önünde bulundurmanız gereken ilk tercih bu olmalı.

Rakiplerinizin site tasarımlarını inceleyin. Ürünlerin açıklamaları ve fotoğrafları konusunda bonkör davranırsanız bu sizi birkaç adım öne çıkaracaktır piyasada. Başka sitelerin kullandıklarıyla aynı fotoğraf ve açıklamaları yayınlamak sizi müşterilerin gözünde özensiz kılacaktır. Taksit seçenekleri, ücretsiz kargo, kasada yapılan indirimler yine sizin rakiplerinizin arasında çok daha tercih edilebilir hale getirecektir.

Reklamlar

Reklam vermek rakiplerin önüne geçmek için akla gelebilecek en bariz çözümlerden biridir. Reklamların faydası mutlaka görülse de iyi bir strateji izlenirse etkisi sandığınızdan çok daha fazla olacaktır. Reklam verilecek siteleri dikkatli seçmek, bu konularda uzmanlardan yardım almak reklamlar için verdiğiniz paranın karşılığını fazlasıyla almanızı sağlar. Site trafiğinizi iyi incelemek, detayları dikkate almak, bunları analiz etmek için profesyonellerin görüşlerine danışmak pahalı ve gereksiz gibi gözükse de faydasını göreceğinize emin olabilirsiniz.

Araştırma yapmak

Diğer yüksek rekabetli pazarları tespit edip bu alanları araştırmak, başkalarının tecrübelerinden yararlanmaya denk gelecektir. Diğer pazarların liderlerini ve geride duranlarını analiz edin. Pazarın lideri olan sitelerde diğerlerinde olmayan neler var, ne gibi özellikler onları piyasanın lideri haline getirmiş anlamaya çalışın. Ürünleriniz bambaşka olsa dahi sizin de işinize yarayacak şeyler bulmakta zorlanmayacaksınız.

Üründe değişim yapmak

En bilinen yöntemlerden biridir. Fakat her ürüne ya da satıcının durumuna uygun olmayabilir. Ürünün ya da hizmetin üzerinde değişim yapabilme fırsatınız varsa ufak değişimler ve geliştirmelerle ürününüz için yeni bir pazar oluşturmanızı böylece bütün rakiplerinizden bir anda sıyrılmanızı sağlar. Kesinlikle risksiz bir yöntem değildir ve yaptığınız değişim ya da eklenme ürününüzün fiyatına etki edecektir. Bu işe girişmeden önce etraflıca düşünmenizi tavsiye ederiz.

İyi servis

Rakiplerin önüne geçmenin en basit yolu ise onlardan daha iyi olmaktır. Bu mutlaka onların teknolojilerine ve maddi imkanlarına sahip olmalısınız anlamına gelmiyor. İyi bir müşteri hizmetleri servisi müşterinizi önemsediğinizi gösteren en önemli unsurlardan biridir. Koşulsuz iade hakkı, alışverişten sonra haftanın her günü destek alabilecekleri telefon ya da internet sohbet kanalı fısıltı gazetesiyle kulaktan kulağa yayılır.

Diğer firmalar tarafından tercih edilmeyen bir kargo şirketini kullanmak, sağlam ve şık ambalajlara yatırım yapmak, hediye paketleme gibi ekstra hizmetleri ücretsiz sunmak, sorun yaşayan alıcıya telafi sağlamak, indirim kuponları ve hediye çekleri teklif etmek sizin piyasadaki yerinizi vereceğiniz her reklamdan daha fazla sağlamlaştıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X