Google Analytics kullanırken zaman zaman farklı terimlerle karşılaşabiliyorsunuz. Bu terimlerin anlamını bilmediğiniz zaman uygulamalarınız veya internet sitelerinizin verilerini tam anlamıyla doğru bir şekilde inceleyemiyorsunuz. Bu yüzden de eğer internet sitelerinizin istatistiklerini düzenli ve doğru bir biçimde kontrol etmek istiyorsanız bazı Google Analytics terimlerinin anlamlarını bilmelisiniz. Öncelikle bilmeyenler için kısaca bir Analytics’ten bahsedelim;
Google Analytics Nedir?
Google Analytics, internet sitesi ve mobil uygulama sahiplerinin günlük, haftalık, aylık veya yıllık ziyaretçi sayılarını, ziyaretçilerin etkileşimlerini ve coğrafi konumlarını inceleyebilmelerine imkan tanıyan bir Google ürünüdür. Ürün sadece bu coğrafi konum ve ziyaretçi sayısı vermiyor. Bunun yanında ziyaretçilerinizin kullandıkları tarayıcılar, sitenizi hangi kaynaktan buldukları gibi istatistiksel anlamda işinize yarayacak pek çok şey Analytics’de bulunuyor. Google tarafından geliştirilen bir proje olduğu için piyasadaki en doğru sayım yapan analiz sistemidir. Bu yüzden internet sitenizle ilgili doğru istatistiksel veriler edinmek istiyorsanız kesinlikle Google Analytics kullanmalısınız.
Bilinmesi Gereken Google Analytics Terimleri
Tekil Ziyaretçi Sayısı (Unique Visitors)
Bu kavram, internet sitenizi veya uygulamanızı kullanan tekil ziyaretçi sayısını verir. Örneğin gün içerisinde Ali isimli bir kişi telefonu üzerinden 20 kez sitenize giriş yapsa da Ali 1 kişi olduğu için Ali’nin yaptığı 20 giriş 1 özgün giriş olarak değerlendirilir. Dolayısıyla tekil ziyaretçi sayısı istatistiği ile sitenize veya uygulamanıza belirli zaman aralığında erişen özgün kişi sayısını öğrenebiliyorsunuz.
Sitede Geçirilen Süre (Duration)
Bu kavram ise sitenize giriş yapan kişilerin sitenizde geçirdiği sürenin ortalamasıdır. Örneğin sitenizin 2 ziyaretçisi var. Bunlardan birisi sitenizde 20 dakika, diğeri ise 2 dakika kaldı. Bu iki sürenin toplamı toplam kişisine bölünür ve sitede geçirilen ortalama süreye ulaşılır. Sitenizde geçirilen ortalama süre ne kadar fazla ise siteniz ziyaretçiler için o kadar işe yarardır.
Sayfa Görüntüleme Sayısı (Pageviews)
Pageviews yani sayfa görüntüleme sayısı, internet sitenizdeki sayfaların kaç kez ziyaret edildiğini gösterir. Örneğin arama motoruyla sitenizin iletişim bölümüne ulaşan bir kişi ardından site içerisindeki ana sayfa bölümüne geçiş yaptı. Ardından da yeniden iletişim bölümüne gitti. Bu kapsamda iletişim bölümünün görüntüleme sayısı 2, ana sayfanızın görüntüleme sayısı 1 olmuştur. Bu özellik, sitenizdeki hangi sayfalarınızın daha popüler olduğunu, hangi sayfalarla daha fazla ilgilenmeniz gerektiğini göstermektedir.
Toplam Ziyaretçi Sayısı (Total Visitors)
Bu özellik kapsamında karşılaştığınız toplam ziyaretçi sayısı, çoğul ziyaretçi sayısını gösterir. Örneğin sitenize gün içerisinde 20 defa siz giriş yaptınız, bu kapsamda tekil ziyaretçi sayısı 1 olurken toplam ziyaretçi sayısı 20 olarak gösterilmektedir.
Organik Arama (Organic Search)
Bu bölümde karşınıza çıkan sayısal veri, sitenize arama motoruyla ulaşan ziyaretçilerinizin sayısını gösterir. Eğer herhangi bir sosyal medya platformundan veya çeşitli platformlardan ziyaret çekemiyor, ziyaretçilerinizin büyük bir kısmını Google, Yandex gibi arama motorlarından ediniyorsanız organik aramalarla sitenize giriş yapan kişi sayısı oldukça önemlidir. Genelde sitenize direkt link ile giriş yapan kişiler siz, arkadaşlarınız veya diğer site yetkilileridir. Dolayısıyla ziyaretçi verilerinizde kendi girişlerinizi görmemek için oldukça önemli bir özelliktir.
Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate)
Sitenize giriş yapan kişiler zaman zaman sitenizdeki farklı içerikleri veya sayfaları da inceler. Zaman zaman da bir sayfadaki içeriği okuduktan sonra sitenizden ayrılırlar. Bounce rate, yani hemen çıkma oranı sitenizdeki bir sayfaya giriş yaptıktan sonra direkt çıkan ziyaretçilerin yüzdesini gösterir. Örneğin 100 ziyaretçiniz var ve bunlardan 20’si sadece bir sayfayı ziyaret ettikten sonra sitenizden ayrıldıysa sitenizin bounce rate’si olarak görülecektir.