Rakiplerinizi analiz ederek ve onları sürekli olarak izleyerek, davranışlarını öğrenebilirsiniz, bu da onların hareketlerini tahmin etmenizi ve bir adım önde olmanızı sağlar. Bu rakip analizi olarak bilinir. Alışveriş yapanların sizi başkaları yerine seçmesinin bir nedeni olduğundan emin olmak istersiniz. Rekabet analizi yapmak çok zor bir iş olmasına rağmen, rakiplerinizi tanımlamak ve kategorize etmek için ihtiyaç duyulan çalışma, birkaç basit Google aramasının ötesine geçer. Bu bölümde, her bir rakibinizin web sitesini nasıl analiz edeceğinizi ve genel yaklaşımlarını saptamayı öğreneceksiniz. Böylece rekabet avantajı geliştirebilir ve sürdürebilirsiniz.
Rakipleri Araştırmak Neden Önemlidir?
Rakipleriniz hakkında topladığınız bilgiler genellikle “Rakip Analizi” olarak adlandırılır. Bu tür bir araştırma, bir işletme olarak başarınız için çok önemlidir çünkü sektörel eğilimleri hızlı bir şekilde tanımlayabilmek, bir temeli sürdürmek ya da tamamen rekabet edebilmek için rakip kampanyalara ya da stratejilere uyum sağlama becerisiyle sizi desteklemektedir.
Rakip Analizi Nasıl Gerçekleştirilir?
Rakiplerinizi Kategorilere Ayırın
İster itiraf edin ister etmeyin rakipleriniz dışarıdalar ve muhtemelen onlar da sizin kadar başarıya açlar. Bu bölüm, alanınızdaki diğer perakendecileri keşfedip not alarak bir rakip analizi yapmanıza yardımcı olacak basit ve kullanımı kolay bir süreci açıklamaktadır.
- İşletmenize yardımcı olmak için rakiplerinizin zayıflıklarından ve güçlü yönlerinden yararlanın.
- Sahneyi daha iyi anlayın ve işinizi başarı için en iyi şekilde nasıl konumlandıracağınızı öğrenin.
- Rekabetinizdeki basamakları tanımlayın, anlayın ve hafızanızda tutun. Böylece aklınızda sizi endişelendirecek konu kalmayacaktır.
Sektörünüzdeki önemli rakipleri tanımlamanın birçok yolu vardır, ancak Google ve Amazon, muhtemelen işinizi görmede yeterli olacaktır. İşletme adınız, ürün fikirleriniz ve kapsayıcı iş fikriniz için basit bir arama yapın. Oradan, farklı sosyal medya kanallarını, organizasyonları ve çevrimiçi toplulukları kontrol edin. Rakipleriniz hakkında bilgi toplamak için kullanabileceğiniz diğer kaynaklar arasında Alexa, Keyword Spy, Hoovers, Ahrefs bulunmaktadır. Bu aşamadaki nihai hedefiniz, geniş bir ağ oluşturmak ve rekabet ortamının kapsamlı bir görünümünü elde etmek olmalıdır. Rakipleri bulduğunuzda, onları doğrudan rakipleriniz ve şu anda sizinle rekabet etmeyen işletmeler gibi çeşitli seviyelerde sınıflandırmak istersiniz, çünkü böylece kolaylıkla pivot tablolar hazırlayabilirsiniz.
Sektörünüzdeki satıcıları kategorize etmenin kolay bir yolu şöyledir:
- Birincil Rakip: Bunlar doğrudan rakiplerinizdir, yani aynı kitleyi hedefledikleri ya da benzer bir ürüne sahip oldukları anlamına gelir ya da her ikisi de geçerli olabilir.
- İkincil Rakip: Bu rakipler, ürününüzün yüksek veya düşük son versiyonunu sunabilir ya da tamamen farklı bir kitleye benzer bir şey satabilirler. Timex saatlerini satıyorsanız, ikincil rakip bir Rolex satıcısı olabilir.
- Üçüncül Rekabet: Bu kategori, sizinki ile teğet olarak ilişkili olan işletmeleri içerir ve ürün kataloğunu genişletmek istediğinizde işinize yarayabilir. Bunlar, trend olan ilgili ürün ve hizmetlerin yanı sıra, hatta daha ileride ortak olmak için faydalı olabilecek işletmeler olabilir. Örneğin mücevher satıyorsanız, üçüncü bir rakip mücevher taşı satabilir.
Araştırmanızı yaparken, bir elektronik tablo veya veritabanında bilgilerinizi organize ederek saklayın. Başlamak için temel öğeleri takip edin; mağazanın adı, yeri, misyonu (eğer varsa), ürün teklifi, işlerinin güçlü – zayıf yönleri ve rekabet kategorisi.
Rakibinizin Web Sitesini ve Müşteri Deneyimini İnceleyin
Rakiplerinizi tanımladıktan sonra, web sitelerini analiz etmek istersiniz. Başlangıç olarak aşağıdaki öğelere yakından bakın:
- Ürün fotoğrafçılığı ne kadar başarılı? Ürünlerini nasıl sergiliyorlar ve ayrıntıları nasıl iletiyorlar?
- Ürün açıklamaları ne kadar ayrıntılı? Hangi bilgileri içeriyor? Hangi bilgiler eksik?
- Çevrimiçi alışveriş deneyimi boyunca harekete geçirici mesajlar nerede? Kötü bir renk düzeni ya da konumlandırma nedeniyle kayboluyor mu yoksa oldukça net mi?
- Bir bülten kayıt talebi ile bir e-posta listesi oluşturmaya çalışıyorlar mı? Bu ne kadar belirgin?
- Sosyal medya simgeleri nerede konumlandırılıyor?
- Blogları var mı? Ne sıklıkla gönderi paylaşıyorlar? Ne tür bir bilgi ile uğraşıyorlar?
- Siteleri mobil cihazlar için optimize edilmiş mi?
- İletişim için hangi yöntemleri sunuyorlar? Telefon desteği için sınırlı saatleri var mı?
- E-posta, canlı sohbet ve iletişim formu gönderimlerine yanıt vermeleri ne kadar sürer?
- Terk edilmiş alışveriş sepetlerini koruyucu özellikleri var mı? Eğer öyleyse, hangi tempoda hatırlatma e-postaları gönderiyorlar ve nasıl bir mesaj dahil ediyorlar?
- Pazarlama afişlerinde ve açıklamalarında hangi bilgiler bulunuyor? Bu, pazardaki rekabetçi konumlarını ortaya çıkarmaya başlamanıza yardımcı olabilir.
- Ne sıklıkla promosyon yapıyorlar? Bu promosyonlar müşterilere ve potansiyel alışveriş yapanlara ne gibi avantajlar sağlıyor?
Her web sitesi, ulaşmaya çalıştıkları pazara, sattıkları ürünlere veya hizmetlere bağlı olarak farklılık gösterecektir. Buradaki amaç, sadece güçlü ve zayıf yönlerini (bir SWOT analizi ile de yapılabilir) ele almak değil, dinamik bir işletme sahibi olarak düşünmeye başlamanıza yardımcı olmaktır. Böylece, pazardaki rekabet avantajınızı tanımlayabilirsiniz.
Rakibinizin Pazardaki Konumlanmasını Öğrenin
Rakibinizin konumlandırma stratejisini tanımlayarak, piyasanın talepleri ve beklentileri için bir fikir edinmeye başlayabilirsiniz. Web sitelerine ve pazarlama mesajlarına bir göz atın ve aşağıdakileri soruları sorun:
- Müşteriler gerçekten onlardan ne satın alıyor? Fiyat için mi gidiyorlar? Deneyim için mi?
- Ürünlerini rakiplerinden nasıl ayrı kılıyorlar? Pazarlama aktivitelerinde en çok hangi özellikleri ve avantajları öne çıkarıyorlar?
- Ürün veya hizmetlerini benzersiz kılan nedir? (onlara göre)
Bu sorular, rakiplerinizin kimlerle konuştuğunu ve kendilerini piyasanın içinde nasıl konumlandırdıklarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Olabildiğince çok bilgi edinin ve aşağıdakilere ulaştığınızdan emin olun:
- Bültenleri için kaydolun: Rekabet ortamı size çok şey anlatacak olan işlerini ve iletişim örneklerini anlayın.
- Bloglarına abone olun ve takip edin: Hangi tür içeriği oluşturduklarını ve hangi sıklıkta paylaşım yaptıklarını görün.
- Onları sosyal medyada takip edin: Müşterilere nasıl hitap ettikleri ve onlara nasıl hizmet ettikleri hakkında bir fikir edin.
- Bir ürün satın alın: Ürünü kendiniz inceleyin, ancak aynı zamanda kargo sürecine ve ambalajlarının nasıl göründüğüne de dikkat edin.
- Alışveriş Sepetinize bir öge koyun ve ödeme işlemini iptal edin: Terk edilmiş ürünler için bir e-posta serisini gönderip göndermediklerini izleyin ve e-postaları için hangi dili ve yapıyı kullandığını not edin.
Fiyatlandırmalarına Göz Atın
Fiyatlandırma stratejiniz, çevrimiçi işinizin en önemli yönlerinden biri ve muhtemel olarak da potansiyel rekabet avantajınız olacaktır. Ürünleriniz için fiyat belirlerken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Başlamak için en iyi yer, rakiplerinizin ürünlerini nasıl fiyatlandırdıklarına bakmaktır. Hedef pazarınızın, işletmeniz için hangi fiyatların iyi işleyeceğine dair bir anlayış geliştirmiş olacaksınız. Fiyatları, başta Google olmak üzere çeşitli kanallarda, Gittigidiyor ve Hepsiburada’da (B2B sektörü için) incelemeye dikkat edin. Fiyatlarınız rakiplerinizden daha az olmak zorunda değildir.
Pazar konumlandırmasında topladığınız bilgilere bakın ve müşterilerinize gerçekten ne sunduğunuzu öğrenin. Hedef pazarınız belki sadece rahat erişim ya da hızlandırılmış nakliye veya sadece genel web sitesi deneyimi için daha fazla ödeme yapmaya istekli olabilir. Genel başlangıç ve işletme maliyetleriyle ilgili tamamladığınız tüm araştırmaları dikkate almayı unutmayın. İşletmenizi yönetmek için kar marjlarını korumalısınız. Bu alanda taviz veremezsiniz.
Nakliye Sürecine Çözüm Bulma
Fiyatlandırmada olduğu gibi, bu noktada da, rakiplerinizin nakliye işlemlerini nasıl ele aldıklarını ve beklentileri nasıl karşıladıklarını anlamanız gerekmektedir. Gönderim, alışveriş sepetinin terk edilmesinin en önemli nedeni olduğundan, çevrimiçi mağazanızın başarısı için makul, rekabetçi gönderim maliyetlerine sahip olmak çok önemlidir.
Başlangıçta, kişiselleştirme, hediye kartları, vb. küçük şeyler sunabilir veya farklı şeyler yapabilirsiniz. Her iş için ücretsiz gönderim/nakliye hizmeti sunmak geçerli değildir. Ancak bu, daha fazla dönüşüm elde etmek için gönderim teklifleriyle rekabet edemeyeceğiniz anlamına gelmez.
Müşteri Yorumlarını İnceleyin
Web sitenizdeki ürün incelemelerinden sosyal medyadaki iş incelemelerine, bloglarına bırakılan yorumlara kadar rakiplerinizin olabildiğince fazla miktarda yorumunu bulmak için zaman ayırın. İzleyicileri aracılığıyla işlerinin ne kadar sağlıklı ve müşteri odaklı olduğunu kontrol edin ve bunun sizin kullanabileceğiniz bir güç veya zayıflık olup olmadığına karar verin. Müşteri hizmetinizin rekabet ortamınızdaki diğer oyuncuların üzerinde üstün gelmesine izin verme fırsatını görebilirsiniz.
Sattığınız ürüne benzer bir ürünle ilgili çok sayıda inceleme bulursanız, bu kullanıcıların bu ürünle ilgilendiklerini gösteren iyi bir işarettir. Eğer yorumlar ve incelemeler, sunulan hizmetten memnun olmayan müşterilerden, ürünün geldiği koşullardan veya ürün kalitesinden bahsediyorsa, bunlar işletmenizi ayırt etmenize yardımcı olacak yollar olabilir.
Sosyal Medyayı Gözden Geçirin
Rakiplerinizin sosyal medya hesaplarına bakmak size çok sayıda avantaj sunar. Rakiplerinizin çok sayıda takipçisi varsa ve özellikle aktif olarak iletişime geçen takipçiler ise, ürünleriniz için bir pazar olduğuna dair iyi bir işarettir. Ayrıca, müşterilerin ürünlerle veya hizmetlerle ilgili nasıl hissettikleri hakkında iyi bir fikre sahip olacaksınız ve neyin iyi çalıştığını, kendi müşteri tabanınızla etkileşim kurmada neyin işe yaramadığını baştan öğrenmiş olacaksınız.
Elbette, bir rakibiniz sosyal medyada iyi bir şey yapıyorsa, aynı zamanda oyununuzu hızlandırmanız, pazarınıza yeni bir şeyler katmanız veya farklı müşterileri bir araya getirmeniz gerekir.
Rakiplerinizin iyi bir takipçi potansiyelinin olmaması, piyasanın zayıf olduğunu, hedef pazarınızın sosyal medyayı kullanmadığını ya da işiniz için müşterilerin ilgisini çekmenize elverişli bir boşluk olduğunu gösterir.
Düşünebileceğiniz tüm sosyal medya kanallarına bir göz atın – Pinterest, Facebook, Instagram, Snapchat, Reddit ve Twitter gibi – ve şunları sorun:
- Genel olarak sosyal medya varlığı ne durumda?
- En çok hangi sosyal medya kanallarını kullanıyorlar?
- Müşteri tabanları ile nasıl konuşurlar?
- Takipçileri ile ne sıklıkla etkileşime giriyorlar?
- Ne sıklıkta yeni bir şeyler paylaşıyorlar?
- Hangi sosyal medya kanalları eksik? Orada sizin için bir fırsat var mı?
- Ne gibi paylaşımlar yapıyorlar?
- Yayınların yüzde kaçı işleriyle ilgili?
- Hangi yüzdede yalnızca katılımı arttırmak veya takipçi kazanmak amacıyla paylaşım yapıyorlar?
Son olarak, bazı alternatif sosyal kanallarına da göz atın. Bunlar forumlar, buluşma grupları, bloglar gibi şeyler olabilir. Ayrıca rakiplerinizin aldığı organik trafik miktarını ölçmek için Ahrefs gibi araçlar kullanın. Sitenizi, şu anda hedeflemediğiniz anahtar kelimeler için optimize etme fırsatlarını gözler önüne serebilir.
Rekabet Analizi için Aşağıda Belirttiğimiz Bonus Öğeleri ve Araçları Kullanın
- Önemli ayrıntıları bilin: Rakiplerinizin ne kadar süredir iş yaptığını bilmek ister misiniz? Alan adlarını, iletişim bilgilerini, sunucu istatistiklerini ve daha fazlasını kaydettirdikleri tarihi öğrenmeye ne dersiniz? Bunun için WHOis.net’e göz atın.
- İş alımı yapıp yapmadıklarını görün: Varsa hangi pozisyonları işe aldıklarını öğrenin. Bu, işin sağlığını gösterebilir ve şirket kültürü için bir fikir verir.
- Finansman hakkında bilgi edinin: Ek finansman mı istiyorlar? Bu, size ne kadar iyi olduklarını söyleyebilir ve kendinizi nasıl konumlandırabileceğiniz konusunda fikir verebilir.
- Güncelliğinizi Kontrol Edin: Google Alerts, anahtar kelimelere dayalı olarak size e-posta güncellemeleri gönderecektir. Kendi işinize ek olarak rakipleriniz için uyarılar ayarlamak, bilmeniz gereken herhangi bir habere ayak uydurmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, işinizi etkileyebilecek yeni pazar gelişmelerini izlemek için endüstri terimleri hakkında da uyarılar organize edebilirsiniz.
Unutmayın, düzenli olarak rakip analiz yapmak, rakiplerinizi bir şahin gibi izlemeniz ya da sizi geceleri uyutmamalarına izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez, ancak işletmelerin nasıl değiştiğine dair notlar tutmanızı ve alanınızdaki yeni meydan okuyucuları bir yandan izlemeye devam etmenizi öneririz.