E-Ticaret

E-Ticarette Stok Takibi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

E-ticaret yapıyorsanız stok takibi, siparişlerin kargoya verilmesi, sipariş yönetimi, stok yenilenmesi gibi durumlara ekstra önem vermeniz gerekir. Stok yönetimi ve stok yönetimi çalışmaları birbiriyle ilişkili olduğundan verimli çalışma düzeni benimsemenizde yarar vardır. Bu amaçla stoklarınızı düzenli olarak takip edebilir ve böylece stok eksikliği nedeniyle meydana gelebilecek aksaklıkları önleyebilirsiniz.

Tanım olarak baktığınızda ise stok takibi ürünlerin ne kadar süre içinde tedarik edildiği, depoya giren ve çıkan ürünler, ürünlerin depoda ne kadar süreyle kaldığı ile ilgili bilgi verir. Stokların devir hızını belirlemek için yeni ürün tedarik edildiğinde stok takipleri yapılmalıdır.

Neden Stok Takibi Yapılmalı?

Sitenizde satışta olan ürünleri görebilmeniz amacıyla stok takibi yapmanız önemlidir. Eğer bu takibi yapmazsanız depoda olan ürünlerinizi bilemezsiniz ve müşteriler olmayan bir ürün satın aldıklarında ürünün tedarik edemezsiniz. Bu da kullanıcılar arasında e-ticaret sitenizle ilgili güvensizlik sorunu oluşmasına yol açar.

Stok devir hızını belirlediğinizde hangi ürünlerinizin daha az ya da daha fazla satıldığını görebilir, hangi zamanlarda hangi ürünlerin daha çok talep edildiğini belirleyebilirsiniz. Bu gibi verileri elde edebilmeniz adına stok takibini ihmal etmemenizde yarar vardır.

Bkz. **Yoğun Satış Dönemlerinde Stok Yönetimi için İpuçları

E-Ticarette Stok Takibi ve Emniyet Stoku

E-ticarette stok takibi yaparken emniyet stoku kavramını duyabilirsiniz. Emniyet stoku ihtiyatlılık gereği olup e-ticaret sitelerinin faaliyetlerine devam edebilmeleri amacıyla depolarında olması gereken en az ürün miktarını ifade eder. Ayrılacak bu minimum stok limiti her ürün için aynı değildir. Ayrım yapılırken ürünün az ya da çok satılması dikkate alınır. Stok takibi yaparken hangi ürün için ne kadar stok limiti ayrılacağını görmüş olursunuz. Bu sayede emniyet stok adetlerinizi daha doğru belirleyebilirsiniz.

E-Ticarette Stok Takibi Nasıl Yapılır?

Verimliliği artırmak ve kullanıcı deneyimini her zaman üst düzeyde tutmak adına e-ticarette stok takibi yaparken şunlara önem vermelisiniz:

1. İlgili Kişi ya da Ekibi Seçin

Stok takibinizin aksamadan, düzenli ve doğru şekilde olabilmesi adına bu iş ile ilgilenecek kişi ya da grubu belirlemelisiniz. Bu şekilde takipleriniz belirli aralıklarla gerçekleşecektir. Takip için otomasyon sistemler ile satış sonrası takip yapsanız bile bu işi görev edinecek kişi ya da kişilerin olması sorumluluğun daha rahat belirlenmesini sağlar. Böylece herhangi bir aksama halinde karşılaştırılabilirlik düzeyiniz daha da artar.

Bkz. **Stoksuz Satış Nedir, Nasıl Yapılır?

2. Tekrar Sipariş Verme Oranlarını İnceleyin

Eksiksiz olarak yapacağınız stok takibi hangi ürünlerin ne kadar sürede satıldığını gösterecektir. Ürün tedarik aralığınızı buna göre belirleyebilirsiniz. Bu sayede stok yenilemenizi aksatmadan yapabilir ve stoklarınızın düzenli olarak güncel kalmasını sağlayabilirsiniz. Stok devir hızı hesaplaması yapmak size kolaylık sağlayacaktır.

Bkz. **E-Ticarette Bilinmesi Gereken Terimler: SKU (Stok Kodu) Nedir?

3. Ürünleri Kategoriler Halinde Ayırın

Ürünlerinizi kategorilere ayırmak stoklarınızı kolayca kontrol edebilme imkanı sunar. Bu sayede tüm kontrol sizde olur ve herhangi bir aksama yaşamazsınız. Ürün odaklı kategoriler yaptığınızda az satan ve çok satan ürünleri de görebilirsiniz. Özellikle çok satan ürünlerde stok adedi arttığından kontrolü daha sık yapmanız gerekir. Az satılan ürünler için ise durum tam tersidir. Bu şekilde kendinize daha organize bir yapı oluşturabilirsiniz.

Bkz. **Ürün Stok Kartı Açılımı ve İçerik Yönetimi Nedir?

4. Stok Fazlası Ürünleri İzleyin

Stoklarınızda yer alan bazı ürünler beklediğiniz oranda satılmayabilir. Bu da ekstra masrafları beraberinde getirir. Ürünlerin eskimesi, depo maliyeti bunlardan yalnızca birkaçıdır. Olası sorunları önlemek adına ürünlerin ne zaman stoğa girdikleri ve burada ne kadar kaldıklarını takip etmelisiniz. Elde kalan ürünleriniz fazlaysa bunları satmak için farklı stok kampanyaları düzenleyebilir, indirimli ürünlerle müşterilerinizi memnun edebilirsiniz. Bu durum aylık kazancınıza olumlu etki sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X