Kampanya Yönetimi

Yoğun Satış Dönemlerinde Stok Yönetimi için İpuçları

E-ticaret firmaları için satışların yoğun olduğu dönemde stok yönetimi daha da önemli bir hal almaktadır. Özellikle yıl sonunda birçok denetim yapmalı, depo ve stok olarak yeni yıla hazırlıklı olmalısınız. Yaşayacağınız dönemsel değişikliklere uyum sağlayabilmeniz için de her zaman uygulanabilir A,B,C planlarınızın bulunmasında yarar vardır.

Kampanya dönemlerinde stok, kargo ve paketleme önerilerini dikkate alarak süreç yönetimini daha kolay hale getirebilirsiniz. Bunun için stok hareketliliği yaşayacağınız kampanya dönemlerinin öncesinde sitenizin sosyal medya performansını ölçmeli, sosyal medya çalışmalarına ağırlık vermelisiniz. Aynı zamanda yeterli miktarda stoğunuz olduğundan emin olmalısınız. Bunu yaparken deponuzdaki ürünlerle satışlarınızın eş zamanlı güncellenip güncellenmediğini kontrol etmelisiniz. Stokta olmayan bir ürünü satmanız müşterilerinizi ve sizi zor durumda bırakacak, müşterilerinizin gözündeki güvenilirliğinizi azaltacaktır.

Bkz. **E-Ticarette Bilinmesi Gereken Terimler: SKU (Stok Kodu) Nedir?

Yoğun Satış Dönemlerinde Stok Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Özellikle tatil ve kampanya dönemlerinde satışların artması sebebiyle stok yönetimi konusunda önerileri dikkate almalısınız. Bu amaçla depo düzeninizi ve yönetiminizi planlalamalısınız. Gelen siparişlerin en hızlı şekilde müşteriye ulaşması için deponuzu kargoya uygun hale getirmelisiniz. Kampanya dönemlerinde insanlar tarafından yoğun talep görecek ürünleri depo içerisinde ön planda tutmalı ve bunların stok sayısını artırmalısınız. Bu sayede hem sipariş hazırlama süreciniz daha hızlı olacak hem de personeliniz daha verimli şekilde çalışabilecek ve zaman kaybı önlenecektir.

Yoğunluğun olacağı dönemlerin öncesinde mutlaka stoklarınızı kontrol edin. Kampanyaya girecek olan ürünlerin stok durumunu bilmeniz gerekli hallerde en hızlı şekilde stok yenilemesi yapmanızı sağlayacaktır.

Bkz. **Ürün Stok Kartı Açılımı ve İçerik Yönetimi Nedir?

Kampanya ve Tatil Dönemlerinde Stok Yönetimi için Tavsiyeler

Yoğunluğun fazla olduğu kampanya ve tatil döneminde stok yönetimi için şunlara dikkat etmelisiniz:

Stoklarınızın Tükenmesini Önleyin

Talebin fazla olduğu zamanlarda stoklarınızın tükenmesine engel olmak adına aktif bir yönetim planı oluşturmalısınız. Kampanyalı ürünler diğer ürünlere kıyasla daha fazla satılacağından bunlar için yeterli stoğunuzun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer bunu göz ardı ederseniz yeni ürün gelene kadar aradaki satışları kaçırabilirsiniz.

Bkz. **Bütçe ve Stok Yönetimi

Stok Tedarik Sürelerinizi Önceden Belirleyin

Stoklarınız bittiğinde ilgili ürün ya da ürünleri ne kadar süre içerisinde tedarik edebildiğinizi iyi planlamalısınız. Bu tarz dönemlerde tedarikçi firmalara olan talep de artacağından önceden planlama yapmanızda yarar vardır. İlerleyen dönemde sorun yaşamamak için tedarikçi ile sürekli iletişim halinde olmalı ve tedarik için ortalama bir süre belirlemelisiniz.

Yıl İçinde Yaşanabilecek Yoğun Dönemler için Planlama Yapın

Stok yönetimi uzun bir çalışma dönemini kapsamakta olup bunu eksiksiz şekilde yapabilmek adına uzun vadeli planlar hazırlamalısınız. Bunun için geçmiş yıl verilerinden yardım alabilirsiniz. Özellikle sene boyunca hangi dönemlerde satışların arttığını inceleyerek o döneme daha hazırlıklı şekilde girebilirsiniz. Bu dönemlerde hangi ürünlerin daha fazla satıldığına bakarak, stoklarınızı en iyi şekilde güncelleyebilir ve yeni stratejiler belirleyebilirsiniz.

Bkz. **Bütçe Hazırlama Sürecinde Bilmeniz Gerekenler

İade İşlemlerine Karşı Hazırlıklı Olun

E-ticaret alışverişlerinde her şey ne kadar yolunda ilerlerse ilerlesin her zaman iade olasılığı vardır. Bu nedenle ilerleyen süreçte sorun yaşamamak adına ne sebeple olursa olsun iade işlemleri için hazırlıklı olmalısınız. Bunun için iade politikalarınızı gözden geçirmeli ve iade yapılan ürünler ile ilgili liste hazırlamalısınız. Yapılan iadelerin sebeplerini araştırmanız daha sonradan yapılacak iadeleri azaltmanızda etkili olacaktır. Bu durum müşteri memnuniyetini artırmanızı ve ürünler ile alakalı yaşanan sorunları en aza indirmenizi sağlayacaktır. Eğer iade politikanızı nasıl hazırlayacağınızı bilmiyorsanız bunun için bu alanda tecrübeli ve bilgili profesyonellerden uzun süreli destek alabilirsiniz. Böylece stok yönetimi süreci sizin için daha verimli hale gelecektir.

Bonus: Stoksuz Satış Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X