Kampanya Yönetimi

Etkili Sosyal Medya Kampanyaları Nasıl Oluşturulur?

Günümüzde sosyal medya kullanımının yaygınlığını açıklamamıza bile gerek yok. Her 3 kişiden 2’sinin aktif sosyal medya kullanıcısı olduğu bir dünyada siz hâlâ sosyal medyada yerinizi almadınız mı yoksa? Eğer cevabınız evet ise üzülmeyin, çokta geç kalmış sayılmazsınız! İşletmenize ait tüm sosyal medya platformlarından hesap açarak işe koyulmalısınız. Sonrası mı? Merak etmeyin, sonrası da bizim elimizde! Yazımızda etkili sosyal medya kampanyaları nasıl oluşturulur, sosyal medya nasıl etkili kullanılır gibi tüm sorulara cevap vereceğiz. O zaman biz başlıyoruz!

Sosyal medya kampanyaları, hedef kitlenizi kazanmaya yönelik attığınız tüm adımları içerir. Paylaşılan görseller, videolar, etkinlikler, çekilişler, yarışmalar, canlı yayınlar ve çok daha fazlası bu kampanyalara dahil. Tabii ki önce hedef kitlenizin daha çok kullandığı sosyal medya platformunu belirlemelisiniz. Ancak bir e-ticaret sahibi her platformunda görünür olmalı. Sadece bir platformda daha aktif olmalı ve orada daha etkili çalışmalar yürütmelidir.

Aşağıdaki yazılarımız ilginizi çekebilir:

1. Adım: Hangi Platformda Daha Aktif Olacağınıza Karar Verin

Aslında yukarıda bu konuya kısaca değindik. Ancak biraz daha detaylandıracak olursak, başarılı sosyal medya kampanyaları oluşturabilmek için tek bir sosyal medya platformunda yoğun çalışmalar yürütmelisiniz. Peki bu platforma nasıl karar vereceksiniz? 

Örneğin; e-ticaret sitenizde giyim ürünleri satıyorsanız, hedef kitleniz genel olarak Instagram’ı aktif kullanıyordur. Bu nedenle de Instagram’da daha yoğun ve başarılı kampanyalar oluşturmalısınız. Eğer orta yaş ve ileri yaş grubuna yönelik hizmetler veriyorsanız, Facebook kampanyalarına yoğunlaşmalısınız. 

Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, Snapchat, Linkedin gibi platformlardan hangisinde etkili olacağınıza kendiniz karar vermelisiniz. Hedef kitle ve rakip analizleri ile bu sorunu çözebilirsiniz. Rakiplerinizin neler yaptığını incelemek ve analiz etmekte ilk adımlarınızdan biri olmalı. Unutmayın, rakiplerinizin yaptıklarını incelemek kopyacılık demek değildir; sadece süreci sizin için daha da kolaylaştıracak bir yöntemdir. 

  • Yeniden vurgulamak istediğimiz bir nokta var. Yukarıdaki sosyal platformlarında mutlaka hesabınız olmalı ve düzenli paylaşımlar yapmalısınız. Çünkü burada hesapları olan ve aktif kullanan müşterileriniz olduğunu da unutmayın. Düzenli ve ilgi çekici paylaşımlar yapmak, tüm platformlardaki kullanıcıların sizi tanımasını sağlayacaktır. Yukarıda anlatmak istediğimiz ise hedef kitlenizin yoğun kullandığı platform için daha özel çalışmalar yapmanız gerektiğidir. Ancak diğer platformlarda da görünür olun!

2. Adım: Deneme-Yanılma Yöntemi ile Kampanya Stratejisi Belirleyin.

Sosyal medya kampanya stratejinizi belirlemenin en garanti yolu, deneme-yanılma yöntemini uygulamaktır. Farklı kampanya seçenekleri oluşturarak, kullanıcıların hangi kampanyalara daha yoğun ilgi gösterdiğini belirleyebilirsiniz. Aynı şekilde hangi paylaşımları beğenmediklerini de anlayabilirsiniz. Bu yöntemi benimseyerek, markanızı yansıtan etkili sosyal medya kampanyaları oluşturabilirsiniz.

3. Adım: Marka İmajınızı Koruyun

Marka imajı oluşturmak ve bu imajı korumanın bazı yolları bulunuyor. Daha önce dediğimiz gibi tüm platformlarda içerikler paylaşılmalıdır. Bu içerikler ise ortak bir mesaj içermeli. Yani her platformda farklı bir mesaj vermeniz, marka imajınızı ve müşterilerin size olan güvenini zedeleyebilir. Bu nedenle de ortak bir dil, mesaj ve kampanya stratejisi belirlemelisiniz.

4. Adım: Hedef Kitlenizi Daraltın

Özellikle küçük işletme sahibiyseniz ve kampanya bütçeniz kısıtlıysa, hedef kitlenizi daha dar tutmanızı öneriyoruz. Yaş, demografik yapı, ilgi alanları gibi kriterlere dikkat ederek hedef kitlenizi daraltmalısınız. Çünkü geniş kitlelere hitap etmek, hem maddi açıdan hem de zaman açısından sizi zorlayabilir. Özetle, geniş kapsamlı hedeflemeler ile istenen dönüşümler elde edilebilir. Örneğin; 21-55 yaş arası, sinema sever kullanıcıları hedefleyerek yüksek dönüşüm beklemek çok zordur. Ancak 21-35 yaş arası sinema sever kullanıcı hedeflemek daha mantıklı bir adım olacaktır. 

5. Adım: Eyleme Çağrı İfadelerini Kullanın

Yapılan pek çok araştırmaya göre, eyleme çağrı ifadeleri kullanıcılar üzerinde oldukça etkili. Paylaşımlarınızda eyleme çağrı ifadelerini kullanarak, kullanıcıların tepkilerini ve geri dönüşlerini değerlendirebilirsiniz. 

Eyleme çağrı örnekleri:

  • Bizi Takip Edin
  • Online Mağazayı Ziyaret Et
  • İndirimlerden Yararlan
  • İndirim Kuponunu Kullan
  • Abone Ol!

6. Adım: İçerik ve SEO Çalışmalarına Yatırım Yapın

İçeriklerin önemini ve değerini açıklamaya bile gerek yok aslında. E-ticaret sitenize organik trafik çekmenize yarayan içerikler ile ziyaretçi sayınızı arttırabilirsiniz. Blog yazıları, görsel ve videolu içerikler marka bilinirliğini ve site i̇çi trafiği doğrudan etkiler. İçerikler ve site i̇çi, site dışı SEO çalışmaları yoluyla da arama motorları tarafından sitenizin değerini ve trafiğini yükseltebilirsiniz.

Müşterilere sunduğunuz ürün veya hizmetlerle alakalı anahtar kelimeleri belirleyerek; bu kelimelere içeriklerinizde, ürün açıklama ve başlıklarında yer vermekte etkili SEO çalışmalarındandır. İçeriklerin değeri artırmak için sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapmayı da unutmayın!

7. Adım: Marka Hastag’i Yaratın

Sosyal medya kampanyalarında kullanacağınız ve markanızın imajını yansıtan Hashtag’ler belirleyin. Özel günler, günlük paylaşımlar, hafta sonu paylaşımları için Hashtag’ler oluşturmalısınız. Çünkü Hashtag’lerden takipçi geldiği ve gönderilerin görüntüleme sayısının arttığı biliyor. Siz de içeriğin konusuna özel Hashtag’ler belirlemeyi unutmamalısınız.

8. Adım: Yarışma ve Çekilişler Düzenleyin

Eğer aktif sosyal medya kullanıcısıysanız, yarışma ve özellikle de çekilişlerden yoğun kullanıcı trafiği elde edildiğini biliyor olmalısınız. Takipçi, beğeni, abone, görüntülenme sayısını artırmak için sıklıkla tercih edilen bu yöntemler ile anlık yükseliş elde edebilirsiniz. Yani bir anda trafiğiniz veya takipçi sayınız yükselse bile yarışma/çekiliş sonlandığında trafik ve takipçi kaybı yaşayabilirsiniz. Takipçi kaybını önlemek ve kullanıcıların hesabınızı takip etmelerine devam etmelerini sağlamak için paylaşımlarınıza çok önem vermelisiniz. Çekiliş ve yarışma sürecinde ilgi ve dikkat çekici paylaşımlar yaparak, kullanıcı kaybını azaltabilirsiniz.

Etkili sosyal medya kampanyaları oluşturmak, küçük veya büyük her işletmenin önem vermesi gereken bir konudur. Günümüzde sosyal medyayı kullanmayan kişi sayısının çok düşük olduğu düşünülürse, bu paylaşımların önemini daha iyi kavrayabilirsiniz. Düzenli paylaşımlar yapmak, sosyal medya içerik takvimi oluşturmak ve kampanya stratejilerine karar vermek, marka bilinirliğinin yanı sıra satışlarınızı da arttıracaktır. Sosyal medyanın gücünden faydalanmaya hemen başlayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X