sosyal-medya-icerik-takvimi-olusturma
Sosyal Medya

Sosyal Medya İçerik Takvimi Oluşturma

E-ticaret siteleri için sosyal medyanın yadsınamaz bir gücü olduğunu sanıyoruz bilmeyen kalmadı. Bu konuda eğer soru işaretleriniz varsa e-ticaret siteleri için sosyal medyanın önemi nedir yazımızı okumanızı öneririz. Sosyal medyanın önemi içeriğimizi okuduk öğrendik peki nasıl bir sosyal medya içerik takvimi oluşturmalıyız ki sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanılım. Gelin birlikte göz atalım.

Sosyal Medya Takvimi Oluştururken Kitlenizi Düşünün

İyi içerik her zaman kitle düşünülerek hazırlanmalıdır. Kitlenizi her açıdan anlamalısınız ve onlara uygun, dikkatlerini çekecek içerikler hazırlamalısınız. Kitlenizi anlamanın ve belirli bir içerik türü ile ilgilenip ilgilenmeyeceğini kolayca değerlendirebilmenin en iyi yolu izleyici kimliğini yaratmaktır. Bu arketipler, tipik izleyici üyelerinin neye benzediğini, bunlarla ilgili demografik detayların yanı sıra onların istediği, ihtiyaçları, mutlulukları ve acı noktaları gibi şeyleri gösteren bir pencere sağlar.

Mevcut kitle üyelerinizi haritalamak ve hangi içeriği görmek istediklerini analiz etmekle birlikte içeriğinizin kime hitap edeceğini de keşfedebilirsiniz. 

Hangi İçeriğin Daha Fazla Etkileşim Aldığını Araştırın

Başarılı bir içerik planlamak ve oluşturmak için, başarıyı neyle yakalayacağınızı öğrenmek zorundasınız. Geçmişte ürettiğiniz içeriğe bakarak başlayın ve hangilerinin etkileşiminin yüksek olduğuna bakın. Kendinize bazı sorular sorun.

  • En çok hangi tarz içerikler var?
  • Takipçilerin paylaştığı içerikler hangileri?
  • En fazla beğeniyi hangi içerikle yakaladınız?

sosyal-medya-icerik-takvimi-olusturma

Mevcut İçeriği Denetleyin

Sahip olduğunuz içerikleri gözden geçirin ve işe yarayıp yaramayacaklarını inceleyin. Mevcut kitaplığınızı inceleyin. Türleri ve kategorileri belirleyin. Örneğin; içerik türleri açısından, işletmenizin blog yazıları, tanıtım videoları ve web seminerleri şeklinde kategoriler oluşturun. İçerik üretimlerinize nasıl devam edeceğinize dair bir yol belirlemek için kendinize tekrar tekrar sorular sorun.

  • Hala etkileşim alan içerik hangisi?
  • Neler güncelleştirilebilir?
  • Hangi içerik türleri tekrardan kullanılabilir?
  • Hangi içerik türleri tekrar kullanılmamalı?

İlk üç kategoriye giren tüm öğeler, içerik takviminizin temelini oluşturacak ve her zaman olumlu dönütler alabileceğiniz potansiyele sahip olacaklar.

sosyal-medya-icerik-takvimi-olusturma

Takviminize Özel Tarihleri Ekleyin

Bir takvim oluşturun. Bu, bir doküman, e-tablo veya gerçek bir takvim şeklinde olabilir. İçerisine, özellikle içerik yaratmak istediğiniz önemli günleri haritalayın. Ürün lansmanları, kampanyalar, tatiller ve yıllık etkinlikleri eklemeyi unutmayın.

Markanız mevsimlerden etkileniyorsa, bunu takviminize eklediğinizden emin olun. Bu sayede, yayınlanan içeriğin miktarını azaltarak daha yüksek trafik alacağınız zamanı bekleyebilir ve gelecek günlere özel daha kaliteli içerikler üretebilirsiniz.

Takvim Süreçlerini Belirleyin

Öncelikle içeriklerinizi her bir sosyal ağda ne sıklıkta yayınlayacağınıza karar verin. Ardından, içerik karışımınızı, diğer bir deyişle, yayınlayacağınız her bir tür ve kategori için ne kadar çok  içerik paylaşmayı planladığınızı belirleyin. Bunu 80 – 20 kuralı üzerinden oluşturun. Ürününüzü satmaya çalıştığınız her yüzde 20 içerik için yüzde 80’lik yararlı ve ilginç içerik paylaşın.

Buna ek olarak, yeni içerikleri nasıl üreteceğinizi ve gerçekleşmesi için ne gibi bir süreç yaşayacağınızı belirleyin. Aylık beyin fırtınaları düzenleyin ve dahili içerik ekibinize fikirler aktarın. Bu fikirleri de editör takviminize koyun.

Bu takvim içerisinden, kalite odaklı içeriği tanımlamak ve paylaşmak için bir süreç belirleyin. Ekibinizde takvimi güncellemekten sorumlu olacak kişileri ve sosyal paylaşım ağlarında yayınlanacak içeriği planlamaktan sorumlu olacak kişileri belirleyin.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X