Sosyal Medya

Sosyal Medyada Hedef Kitleye Erişmenin Alternatif Yolları

Sosyal medya, günümüzde neredeyse herkesin kullandığı bir mecradır ve içerisinde farklı platformlar barındırır. Sosyal medya ağında yer alan bu platformlar ise size birçok alternatif sunmaktadır. İster eğlence amacıyla kullanın isterseniz de işiniz için kullanın.

Şimdi, iş için açtığınız bir sosyal medya hesabını nasıl daha ayrıcalıklı ve etkili kullanabileceğinizden bahsedebiliriz. Eğer bir e-ticaret sayfanız var ise ve bu sayfanızı hedef kitlenize daha ilgi çekici ve yararlı görünmesini sağlamak istiyorsanız dört temel noktaya değinmelisiniz:

  • Hedefler: Ne istediğinizi; kime neyi tanıtmak-sunmak istediğinizi kararlaştırın.
  • Hedef Kitle: İdeal müşterinizi-kullanıcınızı bulun ve ne istediğini anlayın.
  • Kanallar: İlgilenmek istediğiniz mevcut sosyal medya ağlarından en iyisini ve en idealini kendiniz için belirleyin.
  • Süreç: Hedef kitlenizi belirleyin. Zamanınızı değerlendirin ve kitlenize ulaşabilmek için kendinize zaman tanıyın.

Sosyal Medyada Satış İşlemleri ve Önemi

Sosyal medyada satış işlemleri, ideal müşterinizin ne istediğini bilmekle başlar. Hedef kitleniz hakkında iyi bir içerik oluşturmak zaman alır, ancak hemen başlayabileceğiniz adımlar sizi daha iyi bir pozisyona getirebilecektir. Hedef kitlenizi, demografik ve psikografik verileri araştırmaya veya sizden satın alması muhtemel olan zihinsel bir imajı oluşturmanıza yardımcı olan gözlemlenebilir kalıpları yaratmaya zaman ayırabilirsiniz. Bu alıştırma yalnızca ilk stratejinizi bildirmekle kalmayacak, aynı zamanda markanız için etkili ve fonksiyonel araçlar geliştirmenize yardımcı olacaktır.

İşletmeniz doğal olarak belirli bir nişe odaklanırsa; (örneğin; köpek eğitimi gibi) işiniz, daha genel bir kitleye ( özel şirketler veya markalar gibi) hitap etmeye çalışmaktan daha kolay olacaktır. Hangi konuya ilgi duyduklarını görmek için hedeflediğiniz müşterilerin sıklıkla kullandığı sosyal medya mecralarında, blog yorumlarında bulunabilir ve ne istediklerini belirleyebilirsiniz. Bu sizin için iyi bir stratejidir. Böylece rakiplerinizden her daim bir adım önde olabilirsiniz.

En büyük sosyal ağlardan biri olan Facebook 2,3 milyar kullanıcıya sahiptir. Bu sayede kullanıcı yorumlarını okuyabilmek için ideal bir platform olarak görülmektedir. Hedef kitlenizin kim olduğunu ve neyi sevdiklerini daha iyi anlamak için rakiplerinizin sayfalarına göz atabilir ya da müşterilerinizin profillerini inceleyebilirsiniz.

Biraz araştırma yaptıktan sonra, ideal bir müşteri veya sizden ürün satın alması muhtemel olan kullanıcıları tanıyabilirsiniz. Her özelliği bilmeniz gerekmez ancak; bu kişinin resmini işinizle alakalı olarak tanımlayabilmek için neler yapabileceğinizi açıklamanız gerekir.

Hedef Kitleniz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yer: İdeal müşterileriniz fiziksel olarak nerede yaşıyor? Sadece ülke bilmek bile yardımcı olabilir, ancak yerel bir işletme iseniz veya yalnızca belirli bir bölgeye hizmet etmek istiyorsanız o zaman bu yerleri izole etmeniz gerekir.

Yaş: Müşterinizin yaş aralığı nedir? Hedef müşterinizin yaşamında belirli bir noktada olduğundan emin değilseniz, mümkün olduğu kadar geniş tutun. 

Cinsiyet : Markanıza bağlı olarak önemsiz veya önemli olabilir.

İlgi Alanları: Kullanıcılarınızın ilgi alanları, hobileri, tutkuları nelerdir? Bunlar, potansiyel içerik fikirlerine ve kitle hedeflemeye yardımcı olur. 

Kariyer-Endüstri : Hangi endüstride çalışıyorlar ve hangi iş unvanına sahipler? Markanıza bağlı olarak spesifik değerlendirmeye alınabilir.

Gelir Seviyesi : Bu alıcı şahsın gelir aralığı nedir? Fiyatlara duyarlı mıdırlar veya premium ürünler için daha fazla harcama yapmak istiyorlar mı?

İlişki Durumu : Bekar mı yoksa evli mi? Örneğin düğün endüstrisinde iseniz; bu araştırma alakalı olabilir.

Satın Alma Motivasyonu: Bu kişinin ürününüzü satın almasının nedenleri ne olabilir? Statü, eğitim, ihtiyaç mı yoksa tamamen merak mı?

Satın Almada Endişe Duygusu: “Neden ürününüzü satın almamayı seçtiler? Kaliteden endişeleniyorlar mı?” gibi etmenleri araştırabilirsiniz.

Diğer bilgiler: Eğitim, yaşamdaki aşama (yeni doğmuş çocukları olan ebeveynler), katıldığı etkinlikler, vb. şekilde ki ayriyetten girilen bilgilerdir.

YAZAR: Buket ÇELİKTÜRK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X