Sosyal Medya

2019’da Bilmeniz Gereken 21 Sosyal Medya Pazarlama İstatistiği

Sosyal medya, günümüzde iletişimin en etkili hali olan kullanıcıların anlık olarak diledikleri paylaşımı yapmalarına olanak sağlayan bir medya biçimidir. Günümüzde sosyal medya hesapları sadece kişilerce değil kurumlar tarafından da aktif olarak kullanılmaktadır.

Sosyal medya kullanıcıları, diledikleri makale, yazı, paylaşım, resim, günlük durum güncellemelerine anlık olarak ulaşabilmekte ve bu olaylara ait duygu ve düşüncelerini yorum olarak yansıtabilmektedir. Sosyal medyanın en büyük avantajı, paylaşımların kısa sürede birçok kişiye ulaşılmasıdır. Son yıllarda birçok kurumsal firma sosyal ağları kullanarak hedef kitleye minimum maliyetle ulaşıp reklamını yapmakta ve doğrudan iletişim kurabilmektedir. 

Dünya İstatistikleri

  • 2019 Yılı Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri:

2019 yılı verilerine göre dünya nüfusunun % 56’sı internet kullanmakta, % 45’i sosyal medyayı kullanmakta, %67’si mobil kullanıcı, % 42’si ise mobil sosyal medya kullanıcısıdır. Bu rakamlar 2018 verileri ile karşılaştırıldığında en büyük artış internet kullanıcısı istatistiğinde meydana gelmektedir. 2018 yılı verilerine göre 4,02 milyar insan internet kullanıcısı iken; 2019 yılında 4,38 milyar insan internet kullanıcısı haline gelmiştir.

  • 2019 Yılı Yaşa göre Dünya İnternet Kullanıcıları:

2019 yılı verilerine göre, dünya üzerinde internet kullanan insanların yaş aralığı 25-44 olup toplam kullanıcı sayısının yaklaşık olarak yüzde 29’una tekâmül etmektedir. 65 yaş ve üzeri yaşa sahip kişilerde kullanım oranı oldukça düşmekte olup toplam ayısının ancak %9,2’sidir.

  • 2019 Dünya İnternet İstatistikleri Yıllık Büyüme Oranları:

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, dünyamızda internet kullanıcıları oranı gün geçtikçe artmaktadır. 2019 da internet kullanıcıları arasına 367 milyon kişi eklenirken, mobil cihaz üzerinden sosyal medya kullanımı yapanların sayısı 297 milyon kişi bulunmaktadır. Artış yapan popülasyon miktarı sadece 84 milyon ile en alt sırada yer alırken, diğer araştırma parametrelerindeki artış oranları internet ve sosyal medyanın giderek hayatımızda ne kadar ön plana çıktığını vurgulamaktadır. Verilere göre, 100 milyon kişi sadece mobil telefon kullanırken, 288 milyon kişi de aktif sosyal medya kullanıcısı olarak artış göstermektedir.

Sosyal Medya Platformları

Dünyada En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları

Yıllardır birincilik bayrağını bırakmayan Facebook 2019 yılında da birinciliğini korumakta ve onu hemen arkasından Youtube takip etmektedir. Son yılların gözdesi haline gelen Instagram ise 3. sırada bulunmaktadır.

Her yıl düzenlenen Fortune 500 listesi üzerinde yapılan araştırmaya göre, bu sıralamaya girmeyi kazanan firmaların sadece % 20’sinin resmi Facebook hesabı bulunurken, %83’ünün Twitter hesabı bulunmaktadır.

Facebook İstatistikleri

Facebook kullanıcıları arasında yapılan cinsiyet değerlendirmesine göre erkek kullanıcıların oranı kadın kullanıcılara göre daha fazladır.

1. Facebook Kullanıcıları Yaş Dağılımı:

  • Facebook kullanıcılarının büyük bir kısmını 18-34 yaş arası genç nüfus oluşturmaktadır. Genç nüfusta erkeklerin kullanımı fazla iken yas ortalaması arttıkça erkek kullanıcı popülasyonu azalmakta ve kadın kullanıcı popülasyonu artmaktadır

2. Facebook Kullanım Araçları:

  • 50 milyondan fazla işletme Facebook’u aktif olarak kullanmakta ve müşterilerine direkt olarak buradan ulaşmaktadır.
  • Facebook kullanıcılarının, reklamlardan etkilenerek satın alma oranını arttırdıkları gözlemlenmektedir. 2014 yılı verileri % 36 iken 2015 yılında bu rakamın % 52 olmaktadır.
  • Son yıllarda, iş sektöründeki alternatif satış kanallarına yapılan yönelelim; farklı kanallarda reklam yapma ve hedef kitleye ulaşmak için yeni yollar bulma ihtiyacını doğurmuştur. Hedef kitleye ulaşmak için uygulanan yeni pazarlama tekniği de işletmelerin, sosyal medya üzerinden firmalarına ait videolar yüklemesidir. 
  • Facebook, kurumsal şirketlerin reklamlarını yayınlamak için en çok tercih ettikleri sosyal medya türü olup özellikle fitness sektörü, % 14’lük geri dönüşümle birinci sırada bulunmaktadır. Son sırada ise % 2’lik payı ile teknoloji sektörü yer almaktadır.

E-Ticaret İstatistikleri

1. Kategorilere göre E-Ticaret İstatistikleri

İstatistik sonuçlarına göre, moda ve güzellik kategorisinde yapılan harcamalar diğerlerine oranla oldukça fazladır.

Küresel E-ticaret sektörlerindeki büyüme oranlarına bakacak olursak en az büyüme, müzik sektöründe gerçekleşmiş olup en fazla büyüme, en fazla harcamanın da bulunduğu moda ve güzellik sektöründe gerçekleşmiştir.

Twitter İstatistikleri

  • Twitter üzerinden kullanıcıların linke tıkla mesajların toplam etkileşimlerin % 92’sini oluşturmaktadır. İzlenme oranını arttırmak adına en etkili yöntemlerden biri olarak görülen bağlantı paylaşımı hem içeriğinize göz gezdirmeyi sağlamakta hem de daha çok takipçi kazandırmaktadır.
  • Twitter üzerinden herhangi bir marka ile ilgili yapılan şikayetlerin %8’i neredeyse bir saat içerisinde geri dönüş alarak sonuç sağlamaktadır.
  • Twitter üzerinde 1,3 milyar kayıtlı kullanıcı bulunurken sadece 336 milyonu aktif olarak kullanım sağlamaktadırlar.  

İnstagram İstatistikleri 

  • Büyük markaların İnstagram üzerindeki takipçi sayısı ve etkileşimi, Facebook ile kıyaslandığında 58, Twitter ile kıyaslandığında ise 120 kat daha fazla olmaktadır.
  • İnstagram’ı en aktif olarak kullanan mecra, medya markalarıdır. Hızlı tüketim malları ve finans sektörü, en az aktif olan sektörlerdir. Pazarlama uzmanları artık daha fazla İnstagram videolarını kullanıp alternatif pazarlama stratejileri geliştirmektedir.
  • İnstagram kullanıcı yaş profili 25 yaştan düşük olup bu rakam İnstagram kullanıcılarının %90’ına tekâmül etmektedir.
  • İnstagram üzerinde daha fazla etkileşim alabilmek için yer ve kişi gibi etiketlemelerin olması çok daha iyi sonuçlar almakta ve takip oranını artırmaktadır. Yer etiketlemeleri %79, kişi etiketlemeleri %56 oranında artış sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X