Finansal Yönetim

Bütçe Hazırlama Sürecinde Bilmeniz Gerekenler

E-ticaret dünyasında istediklerinizi ve size yarar sağlayacak stratejileri gerçekleştirmek için belli bir bütçe hazırlama sürecine ihtiyacınız olacaktır. Bu bütçeyi planlarken bazı noktalara dikkat etmeniz halinde tüm yılı rahat geçirebilirsiniz.

Eksiksiz olarak yapacağınız bütçeleme programı dijital projelerinizin hayata geçmesini sağlar. Böylece sitenizi bulunduğu konumdan daha iyi bir konuma getirebilirsiniz. Bunu yaparken gelir ve gider analizi yapmalı, şirketiniz için uygun yatırımların yapılmasını desteklemelisiniz. Böylece yatırımlarınız ve büyüme planlarınız için de adım atmış olacaksınız.

Bütçe hazırlama süreci e-ticaret firmaları için büyük öneme sahiptir. Böylece mevcut durumunuzu daha net görebilir, gelecek dönemler için planlamalar yapabilirsiniz. Bunları gerçekleştirebilmek adına elinizdeki parayı avantajlı yatırımlara dönüştürebilirsiniz. Bunu yaparken şu önerilere dikkat etmelisiniz:

Bkz. **Bütçe ve Stok Yönetimi

1. Gelir Kaynaklarınızı Gözden Geçirin

Finansal durumunuzu kontrol altında tutabilmeniz için öncelikle gelir kaynaklarınızı iyi analiz etmeniz gerekecektir. Bunlarda sabit gelirlerinizin payı geniş bir yere sahiptir. Bunun haricinde ekstra gelir kaynaklarınız varsa onları da bütçe hazırlama planına dahil etmelisiniz. Elde edeceğiniz aylık toplam tutar bütçe hesaplaması yaparken dikkate almanız gereken tutarı göstermektedir. Bu hesaplamada sabit gelirlere daha fazla odaklanmanızda yarar vardır. Geriye kalanlar değişken olacağından bazı dönemlerde nakit akışının az olabileceğini hesaba katmalısınız.

Bkz. **Dijital Pazarlama Stratejileri 2021’e Özel Plan ve Projeler

2. Acil Durumlar için Nakit Ayırın

E-ticaret yaparken her türlü duruma hazırlıklı olmanız gerekecektir. Acil durumları dikkate alırsanız bütçe yönetimindeki olumsuz etkiler minimum seviyede olacak ve kolayca önlenebilecektir. Özellikle ekonomik krizler, doğal afetler ya da tahsilatlar ve ödemelerin aksaması gibi durumlar nakit akışınızı bozacak etkiye sahiptir. Bu nedenle bunlara karşı belli bir bütçe ayırmalısınız. Belirlediğiniz acil durum bütçesini belli bir meblağ ile bankada tutabilirsiniz. Ayırdığınız bu bütçeye her ay katkıda bulunabilir, kenardaki paranızı sürekli artırabilirsiniz. Bunu yapabilmek için acil durum bütçenizi planlamanıza dahil etmenizde yarar vardır.

Bkz. **Pazarlama Stratejisi Hataları | Küçük Ama Önemli Detaylar

3. Gelir Gider Tablosu Hazırlayın

Bütçe planlaması yaparken gelir gider tablosu hazırlamanız yatırımlarınızı ve nakit akışınızı daha rahat görmenizi sağlayacaktır. Bu detaya hakim olmanız şirketinizin sorunsuz şekilde işleyebilmesi için gerekli olan bütçeyi ortaya koyacaktır. Bunu yaparken sabit ve değişken para akışınızı da dikkate almalısınız. Aksi durumda maddi zorluk yaşayabilirsiniz. Tüm harcamalarınızı kontrollü ve işleyişe uygun şekilde yapmanız hazırladığınız bütçeye bağlı kalmanıza yardımcı olacaktır.

Bkz. **Düşük Bütçeyle Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?

4. Sabit Harcamalarınızı Belirleyin

Bütün bütçe hazırlama programlarında dikkat edilen öncelikli nokta genellikle sabit giderler olmaktadır. Bunları dikkate almadan bütçe planlaması yaparsanız ilerleyen dönemlerde maddi açıdan zorluk çekebilirsiniz. Bu nedenle aylık sabit giderlerinizi kategoriler halinde düzenlemeli ve bunlar için nakit ayırmalısınız.

Sabit giderleriniz arasında ilk sırada ürün tedarik masraflarına yer vermelisiniz. Bunun maliyeti satışını yaptığınız ürün ve hizmet türüne göre farklılık gösterecektir. Bunun yanı sıra kira, çalışanların maaş ve sigorta giderleri, vergiler, ofis ve şirket harcamaları, şirket ile ilgili sigorta ödemeleri, zaman geçtikçe değer azalışı yaşayan ürünler ve stoklar da sabit giderleriniz arasında yer almaktadır. Eğer kredi ve borç ödemeniz varsa mutlaka bunları da planlamanıza dahil etmelisiniz.  

Bkz. **Online Mağazanızı Düşük Bütçeler ile Tanıtma Yolları

5. Değişken Giderlerinizi Hesaba Katın

Bütçe hazırlama süreci içerisinde sabit giderler kadar değişken giderler de büyük öneme sahiptir. Bu giderler aylık ya da dönemsel olarak farklılık gösterebilir. Hatta bazen beklemediğiniz anlarda çıkan giderler için her zaman hazırlıklı olmanızda yarar vardır.

Hesap etmeniz gereken değişken giderleriniz arasında ofis giderleri, alınan maaş ve kazançlar, işleyiş için gerekli olan donanımlar ve yazılımlar, mevcut ve eskiyen ekipmanların yenilenmesi, reklam ve pazarlama giderleri, çalışanlara verilecek eğitimler yer almaktadır. Bunların her birini düzenli ve eksiksiz olarak yapabilmeniz için belli bir bütçeye ihtiyacınız olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X