Pazarlama sürecinde yapılan hatalar algı ve konumlandırma etkileri nedeniyle markanız açısından önemlidir. Uzun soluklu baktığınızda küçük ölçüdeki pazarlama stratejisi hataları büyük çaplı problemler yaratabilir. Aynı zamanda pazarlamaya ayırdığınız bütçenin de boşa gitmesine sebep olan bu durum zamanla ciddi problemlere neden olacaktır. Bunu önlemek ve pazarlama çalışmalarının daha verimli olmasını sağlamak adına olası hatalarla ilgili önceden bilgi edinmelisiniz. Böylece geri dönüşüm oranını artırabilir, markanızı daha bilinir hale getirebilirsiniz. Öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:
Bkz. **Dijital Pazarlama Stratejileri 2021’e Özel Plan ve Projeler
Pazarlama Yerine Satış Taktiklerine Odaklanmak
Pek çok kişi pazarlama taktiği ile stratejisi arasındaki farka hakim değildir. Pazarlama stratejinizi gerçeğe dönüştürmek için yaptığınız çalışmalar pazarlama taktiklerini meydana getirir. Bunlar arasında içerik çalışmaları, adwords reklamları, video üretimi, sosyal medya reklamları gibi kategoriler yer almaktadır.
Pazarlama stratejisi belirlerken ürüne ya da markaya ait yol planı oluşturmanız gerekir. Eğer böyle bir çalışmanız yoksa bu durumda taktiklere odaklanıp yatırım getirilerinizin düşmesine neden olabilirsiniz. Bu nedenle strateji oluştururken dikkatli davranmalı, gerekli hallerde profesyonel destek almalısınız.
Bkz. **E-Posta Pazarlaması Trendleri 2021’de Nasıl Olacak?
Geniş Çaplı Hedeflemeler Yapmak
Dijital platformlarda en çok yapılan hatalardan biri de hedef kitleyi fazla geniş tutmaktır. Hedef kitlenin artması bütçenizi de artırmanızı gerektirecektir. Eğer bunun için yeterli bütçeniz yoksa bu durumda hem geri dönüşleriniz hem de reklamlarınızın erişimi daha az olacaktır. Başarıyı yakalamak adına hem bütçenizi hem de hedef kitlenizi yeterli miktarda belirlemelisiniz. Reklam bütçeniz yüksek olduğunda reklamlarınızda ilgilenecek kişi sayısının yetersiz kalabilme ihtimali de vardır. Bunu göz önünde bulundurmanız web sitenizin gidişatı açısından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle hedef kitleyi daraltmalı ve ona göre reklam kampanyaları hazırlamalısınız.
Hedef Belirlememek
Pazarlama stratejisi oluştururken sıklıkla yapılan yanlışlar arasında amaç belirlememek yer almaktadır. Çalışmanızı hangi amaç için yaptığınızı bilmeniz verimliliğin artmasını sağlayacaktır. Yalnızca pazarlama taktiklerine odaklanmanız küçük dönüşümler almanıza yol açarken, doğru strateji ve amaç belirlemeniz daha büyük oranda geri dönüşleri de beraberinde getirecektir. Belirlediğiniz amaca uygun metrikler seçtiğinizde süreç sizin için daha da başarılı şekilde ilerleyecektir.
Bkz. **E-Ticaret Firmanızı Öne Çıkaracak Marka Pazarlama Taktikleri
Doğru Metrikler Seçmemek
Yanlış metrikler seçmeniz yaptığınız e-ticaret yatırımlarının ne kadar faydalı olduğunu ölçememenize neden olacak pazarlama stratejisi hataları arasındadır. Bu nedenle çalışmalarınızın ardından doğru ölçümler yapmalısınız. Bu aşamada site trafiği, sitede geçirilen süre, geri dönen ve yeni kullanıcılar, mobil site trafiği, trafik kaynakları, e-posta abone sayısı, sosyal medya takipçileri, e-postaların açılma ve tıklanma oranı, abonelikten çıkma oranı, blog trafiği, sosyal medya etkileşimi, linklerin tıklanma durumu gibi ölçütleri dikkate almalısınız. E-ticaret siteniz için doğru metrikler seçmeniz siteniz için son derece yararlı olacaktır.
Bkz. **Dijital Pazarlama ve En Çok Kullanılan Reklam Modelleri
Özensiz Reklam Kampanyaları
E-ticaret siteniz için reklam kampanyaları hazırlarken özensiz ya da eksik ifadeler kullanmanız büyük hata olacaktır. Bu durum yaptığınız reklam kampanyalarından alacağınız sonuçları olumsuz yönde etkileyecektir. Bunu önlemek adına kampanyalarınızda insanları eyleme çağıracak ifadelere (Call to Action), açık ve anlaşılır şekilde yer vermelisiniz. Aynı zamanda kullanıcılarda merak uyandırmalı, etkileşimi tetikleyecek mesajlar vermelisiniz. Eğer reklam kampanyalarınıza yeteri kadar vakit ayırmaz ve pazarlama stratejinize odaklanmazsanız dönüşleriniz de azalacaktır.
Bkz. **İçerik Pazarlaması ve İçerik Üretiminde Çok Bilinmeyen Yönler
İletişim Eksikliği
E-ticaretin olmazsa olmazları arasında müşteri ilişkileri yer almaktadır. Eğer e-ticaret sitesinde iletişim eksikliği yaşıyorsanız bu durum hem ürünleriniz hem de marka bilinirliğiniz açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle dijital pazarlama stratejileri oluştururken müşteriyle yeterli iletişim kurmanızı sağlayacak çalışmalara ağırlık vermelisiniz. Bunu desteklemek adına ziyaretçilerle birebir iletişime geçebilir ya da çevrimiçi bir platform olarak kesintisiz iletişim imkanı sunabilirsiniz. Böylece insanlar merak ettikleri soruların yanıtlarına kolayca ulaşabileceklerdir.