İçerik Pazarlaması

İçerik Pazarlaması ve İçerik Üretiminde Çok Bilinmeyen Yönler

2020 yılına geldiğimizde, içerik pazarlaması ve içerik üretimi alanlarının e-ticaret siteleri için önemli pazarlama yöntemleri olmaya devam ettiklerini görüyoruz. Bu yazımızda içerik pazarlamasında öne çıkan yöntemleri, popüler içerik türlerini ve içeriklerinizi kullanıcılara ulaştırmanın önemini anlatacağız.

Business to Business veya Business to Customer yönetim yapısının olması fark etmeksizin her firma içerik üretimi ve içerik pazarlamasına ihtiyaç duyar. B2C ve B2B olarak ayrılan şirket türlerinde içerik üretimi; marka bilinirliği açısından oldukça önemlidir. Çünkü marka bilinirliğinin kazanılması ile daha fazla müşteriye ulaşma ve süreklilik mümkün kılınır. Tüm bu süreci en iyi içerik üretimi taktiklerine sahip olarak daha verimli hale getirmek istiyorsanız trend’leri takipte kalmanız gerekir.

Bkz:

En Çok Tercih Edilen İçerik Pazarlaması Yöntemleri

İçerik üretimi her geçen gün daha fazla kişi tarafından merak ediliyor. Yeni iş kapıları ve yaklaşımlar ortaya çıkıyor. İçerik üretimi yapan kişilerin sahip olması gereken özellikler ve bunu içeriğe yansıtması da ayrıca önem kazanıyor. Ve doğru üretilen içerikler hem pazarlama sürecini kolaylaştırıyor hem de getiriyi artıyor.

Kullanıcıya Özel İçerik Üretmek

Ürün veya hizmet satışı yapan her e-ticaret sitesi için müşteri memnuniyeti ön plandadır. Kullanıcıların ne istediğini ve ne aradığını bilmek, site sahibi ve müşteri arasında ortak bir nokta yaratır. Sitenize gelen her bir ziyaretçi potansiyel müşteridir. Ve bu potansiyeli gerçek alıcılara dönüştürmek kişiye özel içerik üretimi ile mümkündür. 

Sitenize gelen veya arama motorlarında gezinen kullanıcıların sahip olmak istedikleri şeyleri bilmeniz gerekir. Bunu öğrenmek adına en çok okunan içerikleri gözden geçirebilirsiniz. Ve bu sayede kişiye özel alışveriş deneyimi sunan firmalardan biri olabilir, daha çok dönüşüm elde edebilirsiniz.

Ürün ve Markaya Uygun Konu Seçimi Yapmak

E-ticarette kişiselleştirme adımlarının atılması, içeriklerin daha öznel bir yapıya sahip olmasını sağladı. İçerik oluşturma aşamasının değişmesi ise marka, ürün/hizmete özel konu seçimine dikkat etmeyi gerektirdi. Yani içeriklerinizi üretirken gelişigüzel konulardan bahsetmek yerine hiyerarşi oluşturmalısınız. Amacınız görsel veya metin elde etmekten daha fazlasını içermeli. Hedef kitlenizi analiz etmeli ve kullanıcıların beklentilerini karşılayacak içerikler sunmalısınız.

Bkz:

Popüler İçerik Türleri

İçerik üretmek sadece metinlerden ibaret değildir. Yazısal ifadeler konunun açıklayıcı kısmını oluştururken video ve görseller dikkat çekiciliği artırır. Çağımızda geçerliliğini arttıran görsel ve sesli içeriklerden birkaçına değinelim. 

Video İçerik Oluşturma

Teknolojinin faydalarından biri de farklı öğrenme ve anlama biçimlerine sahip olan insanların, istedikleri yöntemle aradığı şeyi elde edebilmesini sağlamaktır. Okumak çoğu kişinin vazgeçilmesi olsa da video içerik oluşturma da oldukça popüler bir yöntem. Youtube, İnstagram gibi sosyal ağlarda hazırlanan video içeriklerde, ürün ve marka tanıtımı yapma trendi artmaya başladı. Özellikle ünlü isimlerin hazırladığı videolar birçok kişi tarafından takip ediliyor. 

E-ticaret sitesi sahipleri ise ürün sayfalarında video içeriklere yer vermeye başladı. Ürünün nasıl kullanıldığının anlatıldığı videolarda, gerçek deneyimler sunularak ilgi çekicilik ve güven artırıldı.

Bkz:

Gerçek Hikayelere Sahip İçerikler

İnsanlar duygusal ve deneyimlere önem veren canlılardır. Kendinizi düşünün; yeni eşya alırken komşunuza, akrabanıza veya arkadaşına danışmaz mısınız? İçeriklerde hikaye anlatıcılığı kullanmak da aynı şekildedir. Deneyimlerden bahsedilerek ürün/hizmetin alınabilirliği artırılır. Bu içerik türünde unutulmaması gereken nokta; iyi ve kötü deneyimlere yer vermek gerektiğidir. Sadece memnun kaldığınız özelliklere değinmeniz, inandırıcılığı azaltır ve iticilik yaratır.

Sesli Aramalara Cevap Veren İçerikler

Teknolojik gelişmelerin faydalarından biri de sadece sesimizi kullanarak arama motorları aracılığıyla yeni verilere sahip olabilmek. Akıllı telefon, tablet veya bilgisayarlarda yer alan dijital asistan yazılımları işleri bir hayli kolaylaştırdı. Anlam ve ses algılamasında yaşanan bazı zorluklar zamanla aşılacaktır. Ve bu zaman geldiğinde sesli aramalara cevap veren içerikler daha fazla önem kazanacak. 

Yurt dışında daha sık kullanılan sesli arama yöntemi İngilizce içeriklerin bu akıma uygun üretilmesini hızlandırdı. Türkiye e-ticaret siteleri ve yurt dışına ithalat yapan markalar için de giderek önem kazanan sesli aramalara cevap veren içerikler trendi takip edenlerin listelerinde yerini aldı.

Etkili Görsel İçerikler

2020 e-ticaret yılı görsel içeriklerin metinlerden daha tercih olacağının sinyallerini veriyor. Anahtar kelimelerle oluşturulan anlamlı metinler ve görsel içerik üretimi birleştiğini ortaya muazzam bir içerik pazarlaması çıkıyor. Bu sayede kullanıcı beklentileri daha iyi bir şekilde karşılanıyor. Karşılıklı memnuniyet yaratılarak kâr oranları artırılıyor. 

Bkz:

İçerikleri Kullanıcılara Ulaştırma

Görsel, video, hikaye veya metin içeriklerini etkili bir biçimde oluşturmanız tek başına yeterli değildir. Ürettiklerinizi her türlü mecrada sergilemeniz gerekiyor. Bu aşamada da devreye içerik pazarlaması sürecini etkin bir şekilde yönetmek gerekiyor. Özellikle yeni kurulan e-ticaret sitelerinin adını duyurması tüm sosyal medya ağlarını kullanmasıyla doğru orantılıdır. Facebook, İnstagram, Twitter, Youtube gibi en bilinen ağların yanı sıra Linkedin, MySpace, Tumblr ve daha birçok uygulamayı kullanarak milyonlarca kişiye ulaşma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X