İçerik Pazarlaması

Blog Yazma | Bilmeniz Gereken 20 Blog Yazma İpucu

E-ticaret dünyasında yer almak, geniş kitlelere ulaşmak ve farkındalık yaratmak istiyorsanız blog yazma konusunda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar sayesinde ziyaretçilerinizi satışa yönlendirebilir, sosyal ve organik trafik elde edebilirsiniz. Güncel ve özgün içeriklere sahip olmanız her zaman sizi bir adım ileriye götürecektir. Aynı zamanda arama motoru sonuçlarında daha da ön plana çıkacak, daha fazla kullanıcının ekranına düşme ihtimaliniz artacaktır. Bu gibi avantajları elde edebilmek adına blog yazarken şunlara dikkat etmelisiniz:

1. Anahtar Kelime Araştırması

Bildiğiniz üzere e-ticarette anahtar kelimeler büyük öneme sahiptir. Bu kelimeleri seçerken marka, sektör, hizmet gibi unsurları dikkate almalı ve rakip analizi yapmalısınız. Böylece size en uygun kelimeleri bulmanız daha kolay olacaktır.

Bkz. **E-Ticaret Sitesi için Anahtar Kelime Araştırması | Bölüm 2

2. Video ve Görsel İçerikler Kullanın

Blog yazma denildiğinde genellikle akla ilk olarak metinler gelse de içeriklerinizi daha etkili hale getirmeniz mümkün. Bunun için gerekli hallerde videolardan ve görsel içeriklerden destek alabilirsiniz. Kullanacağınız görseller yazınızın daha detaylı olmasını sağlayacaktır. Böylece bir fotoğrafla birkaç satırlık bir yazının yarattığı etkiyi verebilirsiniz. Benzer durum video içerikler için de geçerlidir.

3. Long Tail Anahtar Kelimelere Önem Verin

Long tail anahtar kelimelerin aranma hacmi düşük olarak bilinse de bu tür kelimeler satın alma fikrine sahip olan kişiler tarafından daha fazla ilgi görmektedir. Bu nedenle trafik amaçlı olan kelimeler içerisinde bunlara da yer verebilirsiniz.

4. Gramer Kurallarına Önem Verin

Yazılarınızda bulunan yazım ve gramer yanlışları akışı bozacak ve kullanıcıların sitenizi terk etmesine sebep olacaktır. Yazınızı daha özenli ve ilgi çekici hale getirmek adına düzenli olarak içerik kontrolü yapabilirsiniz.

5. Başlıklarda Odak Anahtar Kelimeler Kullanın

Yazınızın SEO çalışmalarına uyması ve arama sonuçlarında üst sıralarda görünmesi adına başlıklarınızda odak anahtar kelimelere yer verebilirsiniz. Bu sayede yazınız daha da ilgili çekici olacaktır.

Bkz. **Yeni İşletme Sahipleri ve Girişimciler için 8 Ücretsiz Basit SEO Aracı

6. Dilin Anlaşılır Olmasına Önem Verin

Anlaşılır bir dil kullanmanız okuyucuların sizi daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Karmaşık ve yorucu bir anlatım hedef kitlenizi sitenizden uzaklaştırabilir.

7. Başlıklarınız İlgi Çekici Olsun

Başlıklar hedef kitlenizin ilgisini çekme konusunda her zaman doğrudan etkiye sahiptir. Bu nedenle başlıklarınızın anahtar kelime odaklı olmasının yanı sıra çarpıcı, anlaşılır ve okunabilir olmasına önem verebilirsiniz.

8. Kısa Paragraflar Tercih Edin

İnternette okuyucuların dikkatini canlı tutmak standart kitaplara göre daha zordur. Bu nedenle yazılarınızda paragrafların kısa olmasına özen göstermelisiniz. Böylece okuyucularda yazı çok uzun düşüncesi oluşturmazsınız ve yazınızın okunma olasılığını artırırsınız.  

9. Doğru Başlıklar Kullanın

Hem ana hem de alt başlığınızın etiketlere uygun olmasını sağlayın. Buna göre ana sayfa başlığınız H1, diğer alt başlıklar ise H2, H3, H4 gibi sıralamaları takip ederek belirli bir düzende olmalıdır.

Bkz. **Rekabet Analizi Nedir? | 7 Adımda Rakiplerinizi Tanıyın

10. Rakip Analizi Yapın

Blog yazma çalışmalarında sizinle aynı alanda faaliyet gösteren rakiplerinizin çalışmalarına önem vermeniz sizi başarıya götürecektir. Böylece yaptığınız doğruları ve yanlışları daha rahat görebilirsiniz.

11. Yazılarınızda Kategorilere Yer Verin

İçeriklerinizi kategorilere göre sınıflandırmanız okuyucuların aradıkları içeriklere daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır. Böylece hedef kitlenizin ilgisini çekmeyi de başarabilirsiniz.

12. Sürekli Olun

Blog yazılarında süreklilik okuyucuların beklentileri arasında yer almaktadır. İçerikleriniz için belli bir plan oluşturmalı ve ona göre paylaşım yapmalısınız. Bu durum içerik pazarlamanızı daha etkin hale getirecektir.

Bkz. **Blog Resmi Seçerken Kullanabileceğiniz İpuçları

13. Blog Planı Oluşturun

Etkili bir blog çalışması için plan yapın ve hangi konuda içerik paylaşacağınıza dair çalışmalar hazırlayın. Böylece haftalık ve aylık programınız net olacak ve aksamalar yaşanmayacaktır.

14. Listeleme Yapın

Blog yazılarınızı daha okunur hale getirmek adına yazılarınızda listelemelere ve maddelere yer verin. Böylece vermek istediğiniz mesajı daha net şekilde ortaya çıkarabilirsiniz.

15. Meta Açıklamasını Atlamayın

Kullanacağınız meta açıklamaları okuyucuların ilgisini çekmektedir. Bu sayede sayfanız doğru şekilde indekslenecektir.

Bkz. **Her Marka Neden Blog Kurmalı? | Blog Kullanımının Önemi

16. Meta Açıklamalarınızda Anahtar Kelime Kullanın

Meta açıklamasını daha da verimli ve etkili hale getirmek adına içerisinde anahtar kelimelere yer verebilirsiniz. Böylece arama motorlarına da içeriğiniz ile ilgili bilgi vermiş olacaksınız.

17. Anahtar Kelimeleri Yazının İçine Dağıtın

Blog yazılarında anahtar kelime kullanımı önemli olup bunların hepsini bir arada kullanmayın. Bu kelimeleri anlamlı cümlelerde kullanmaya dikkat edin ve yazının doğal akışını bozmayın. Aksi durumda yazınız kara liste içerisinde yer alabilir. Fazla kelime öbeği kullanmanız sayfanızın değerinin azalmasına sebep olacaktır.

18. Sayfa İçi Linkleme Yapın

Yazınızı daha da zengin hale getirmek adına sayfa içi yönlendirme yapabilirsiniz. Böylece ihtiyaç halinde kullanıcıların satın alma sayfalarına ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Bkz. **E-Ticaret Sitesine Blog Yazısı Yazılırken Yapılan Hatalar

19. Görsellerinizde de Anahtar Kelimelere Yer Verin

Blog yazılarında görsel kullanımı önemli olup bunları isimlendirirken anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Bu sayede kullandığınız görseller daha doğru indekslenecek, alt etiketleriniz daha etkili olacaktır.

20. Sayfa Dışı Linklemeleri İhmal Etmeyin

Blog yazma ipuçları içerisinde genellikle sayfa dışı linklemelere de er verilmektedir. Bunlar sayesinde yazınızda referans noktaları belirtebilir, kaynak göstererek yazınızı destekleyebilirsiniz. Bu amaçla kullanacağınız sitenini kaliteli ve blog içeriklerinizi destekleyecek nitelikte olmasına dikkat etmelisiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X