E-Ticaret

Rekabet Analizi Nedir? | 7 Adımda Rakiplerinizi Tanıyın

Rekabet neredeyse bütün iş alanlarında önemli bir yer kaplıyor. Rakiplerinizden biri sonunuzu getirebilir ya da onları tanıyarak firmanızı büyütmeye devam edebilirsiniz. Bu aşamada rakipleriniz hakkında kapsamlı bilgi edinmek rekabet analizinin temelini oluşturur. Edindiğiniz bu bilgilerle, şirketlerin eksik yönlerinden yararlanmak için bir plan oluşturabilirsiniz. Çünkü çoğu şirket rakiplerine çok fazla ilgi göstermez ve bu durum, düzenli olarak rekabetçi analizler yapan firmalar için bir fırsattır.

** Bkz. E-Ticarette Etkili Rekabet Stratejileri

Rekabet Analizini Nasıl Yaparsınız?

1. En İyi Rakiplerinizi Seçin

Düzenli olarak karşılaştığınız rakiplerle rekabetçi analizi yapmalısınız. Başka bir deyişle, operasyonlarını evden yürüttüğünüz küçük bir e-ticaret sitesine sahipseniz ve doğrudan rekabet etmiyorsanız e-ticaret rekabet analizi yaptığınız şirketler Amazon ya da Trendyol olmayabilir. Müşteri tabanınız esas olarak yerel veya bölgesel ise rakiplerinizi ona göre belirleyin. Ayrıca bu rakiplerinizi düzenli olarak kontrol edin ve güncelleyin.

2. Anahtar Kelime Araştırması yapın

Herhangi bir rekabet analizi, bir anahtar kelime araştırması ile başlar. Hedeflemek istediğiniz anahtar kelimeleri bilmiyorsanız muhtemelen gerçek SEO kelime rekabetinizi de bilemezsiniz. Örneğin, tişört satan bir e-ticaret sitesi olduğunuzu varsayalım. Bütçenize bağlı olarak, çok yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri veya daha düşük arama hacmine sahip anahtar kelimeleri hedefleyerek SEO stratejileri belirlemeye başlayabiliriz.

** Bkz. E-Ticaret Sitesi için Anahtar Kelime Araştırması | Bölüm 2

3. SEO Rekabet Analizi

SEO rekabet analizi, rekabet analizinin en önemli adımıdır. Hepimiz satın alma sürecimize online bir arama ile başlıyoruz. Rakiplerinize karşı SEO ve SEM araçlarını doğru kullanmanız sitenizin görünürlüğünü arttıracaktır. Ayrıca basit bir Google aramasında rakibinizin üstünde yer almanız ürün fark etmeksizin tercih edilmenizi sağlayacaktır. Sitenizde farklı içerikler ya da ürünler sergileniyor olabilir. Bu nedenle birbirinden farklı ürünler için rakipleriniz ve SEO stratejileriniz bilinçli adımlarla şekillenmelidir.   

4. Rakiplerinizin Sizden İyi Olan Yönlerini Keşfedin

Artık rakibinizin işletme özellikleri ve online varlığı hakkında iyi bir fikriniz olduğuna göre, güçlü yönlerinin bir listesini oluşturabilirsiniz. Diğer firmaların, şirketinize kıyasla, güçlü yönlerinin listesini derlerken kendinize karşı dürüst olun. 

Sahip oldukları güçlü yönleri; yüksek web sitesi trafiği, kritik anahtar kelime aramalarında yüksek sıralama, geniş içerik kitaplığı, birden çok etkileşim yöntemi, iş yapma kolaylığı, bir pazarlama otomasyon aracının kullanımı gibi birçok özelliği dikkate alarak listelediğinizden emin olun.

** Bkz. Yüksek Rekabetli Bir Pazarda Nasıl Öne Çıkabilirsiniz?

5. Rakibin Zayıflıklarına Yönelin

Zayıf yönler, rekabet ettiğiniz pazara göre değerlendirilmelidir. Eğer büyümekte olan bir şirketseniz fiyat rekabet analizinde belirli dezavantajlarınızın olması doğal olacaktır. Fakat zayıf web sitesi yapısı, karmaşık veya kafa karıştırıcı kullanıcı arayüzü, yararlı içerik eksikliği, yavaş sayfa yükleme süresi, ücretli reklam stratejisinin olmaması, kritik anahtar kelimelerde farkındalık eksikliği gibi rakibinizin online olarak sahip olduğu sıkıntılar sizi ön plana çıkarabilir.

** Bkz. Başarılı Bir Sosyal Medya Stratejisi Oluşturmak için Neler Yapılmalı?

6. Fırsatları Yakalayın

Fırsatlar, önceki adımda derlediğiniz zayıf yönler listesine göre ortaya çıkacaktır. Bazı fırsatlar çok fazla kaynak gerektirir bazı fırsatlar yalnızca zaman gerektirir. Bir e-ticaret sitesi için sık karşılaşılan bir fırsat, genellikle rakiplerin herhangi bir içerik çalışması yapmamasıdır. Bu durumda sizin ürününüz ile alakalı yazılı ve görsel içerikler geliştirmeniz avantaj elde etmenizi sağlayabilir. Takip edilebilecek kaliteli içerikleri web sitenizde yayınlayarak; sizin için daha fazla, rakibiniz için daha az iş sağlayan arama sonuçları yaratabilir ve kitle katılımında fayda sağlayabilirsiniz.

** Bkz. E-Ticaret Firmanızı Öne Çıkaracak Marka Pazarlama Taktikleri

7. Riskleri Belirleyin

Firmanız için tehdit oluşturan güçlü bazı rakipler olabilir. Mevcut veya potansiyel rakiplerinizin size yaratacağı problemler hakkında stratejiler hazırlayabilirsiniz. Bazı senaryolarda, kritik bir anahtar kelime grubunu optimize etme veya ücretli bir anahtar kelime için en üst konumu devralma gibi bir tehdide kolayca karşı koyabilirsiniz. Diğer durumlarda, rakibinize bir güç verebilir ve akabinde kendi güçlü yönlerinize odaklanabilirsiniz. 

Unutmayın; her tehdit bir yanıt vermeyi gerektirmez, ancak mümkün olduğunca çok tehdidin farkında olmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X