İçerik Pazarlaması

E-Ticaret Sitesine Blog Yazısı Yazılırken Yapılan Hatalar

E-ticaret sitelerine müşteri trafiği çekmek ve site içeriğini zenginleştirmek adına blog yazısı yazmak oldukça önemlidir. Blog yazıları yazılırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Bu noktalara dikkat ederek oluşturulan blog yazıları, sitenizin değer kazanmasını sağlar ve potansiyel müşterilerin sitenizi ziyaret etmelerine yardımcı olur.

Blog yazıları, son yıllarda oldukça değer kazanan ve sitesini büyütmek isteyen işletmelerin mutlaka sitelerinde yayınlaması gereken yazılardır. Blog yazısı; 

  • Sitenizin değerini artırmaya,
  • Siteye trafik çekmeye, 
  • Arama sonuç sayfasında sitenizin üst sıralara çıkmasına yardımcı olur. 

Blog yazılarına gereken önemi ve hassasiyet göstererek, e-ticaret sitenizi hem bilinir hale getirebilir hem de satışlarınızı büyük oranda artırabilirsiniz.

Sitenize içerik yazarken yapılması gerekenler dışında kesinlikle yapılmaması gereken bazı hatalar da bulunuyor. Bu hataların neler olduğunu bilerek yazı yazmanız hem vakit kazandırır hem de daha kısa sürede sizi başarıya ulaştırır.

Blog Sayfa Tasarımını Önemsememek

Sitenizde yazılarınızı yayınlayacağınız bölüm okuyucuların ilgisini ve dikkatini çekmelidir. Blog tasarımınız okuyanların ilgisini çekmeli ve rahat okuyabilmelerine yardımcı olmalıdır. Yazıların puntosu ise ne çok büyük ne de çok küçük olmalı. Büyük puntolu yazılar kullanıcıların gözünü yorabilir ve bu sebeple de sitenizi terk etmelerine neden olabilir. Aynı şekilde çok küçük puntolu yazıları da kullanıcılar okumakta zorlanabilir ve yine sitenizi terk edebilirler.

Site tasarımınızın mobil uyumlu olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Bilgisayarda güzel bir görünüme sahip olan siteniz, telefonlarda ise tam tersi bir etki yaratabilir. Bu önemli noktalara dikkat etmezseniz hem kullanıcı deneyiminiz olumsuz etkilenir hem de site içi trafiğiniz giderek azalır.

Alakasız Konu Seçimi Yapmak

E-ticaret sitesi için blog yazısı yazıyorsanız mutlaka e-ticaretle ilgili konuları seçmelisiniz. Örneğin, blogunuzda yer alan yazılardan biri e-ticaretle alakalı olurken diğer yazınız ülke gündemiyle alakalı olmamalı. Ayrıca sadece kendi ilgi alanınıza yönelik veya kolay içerik üretebildiğiniz konular kolaya kaçmak olur. Blogunuz, e-ticaretle ilgili tüm konuları içermelidir. Şunu da aklınızdan çıkarmayın; doğru bilgiler vermelisiniz.

Yazılarda Kopya İçeriklere Yer Vermek

Blog bölümünüz için içerik oluştururken diğer sitelerde yer alan yazıları kopyalayıp yapıştırmak veya bir bölümünü kopyalamak, yapılan en büyük hatalardan biridir. İşletmeler sitelerinde kopya içeriklere yer vererek hem bir suç işlemiş olur hem de içeriklerin herhangi bir değeri kalmaz, tam tersine siteye büyük zarar verir. Çünkü yazdığınız her içerik belirli dönemlerde Google tarafından taranır ve sitenizde kopya içerikler bulunursa Google sizi cezalandırır. Yani yapmış olduğunuz tüm çalışmalar tek bir hatayla çöpe gidebilir.

İçerik oluştururken diğer sitelerden tabii ki fikir edinebilirsiniz. Ancak bire bir aynı yazmak yerine cümleleri değiştirerek yazmaya özen göstermelisiniz. Eğer cümleleri değiştiremiyorsanız, yazının içeriğinde mutlaka kaynak olarak göstermelisiniz. Yazınızı özgünlüğünü test etmek için de Small SEO Tools aracını kullanabilirsiniz.

Anahtar Kelimeleri Fazla Kullanmak

E-ticaret siteniz için oluşturduğunuz her yazının anahtar kelimelerini yazıya başlamadan belirlemelisiniz. Belirlemek için de kullanıcıların hangi kelime gruplarını daha çok aradığına bakmalı, arama hacmine göre de anahtar kelimelere karar vermelisiniz.

Anahtar kelimeleri belirledikten sonra, anahtar kelimeleri yazı içerisinde hangi sıklıkla geçireceğinize dikkat etmelisiniz. Bir blog yazısının içeriğine bağlı olarak anahtar kelime oranının yaklaşık %2 oranında olmasına dikkat etmelisiniz. Bu orandan çok daha fazlasını yazıda kullanmak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çünkü Google, anahtar kelime oranlarınıza da dikkat ederek sitenizi ve yazınızı değerlendirir. Yazının içerisinde sık sık aynı kelimelerin tekrarlanması yazınızı okuyanların da sıkılması ve blogunuzu bir daha ziyaret etmemesine yol açabilir. Bu olumsuz sonuçları engellemek için de anahtar kelime oranlarınızı Wordcounter’dan takip edebilirsiniz. Anahtar kelime oranlarını daha detaylı gösteren bir site arayışındaysanız; linke tıklayarak daha güvenilir verilere ulaşabilirsiniz.

Hatalı Başlık Kullanmak

Blog yazısı yazarken yapılan hatalardan biri de hatalı başlık kullanımıdır. E-ticaret siteniz için içerikler oluştururken başlıklar, konunun içeriğiyle alakalı olmalıdır. Aynı zamanda anahtar kelimeler ana başlıkta mutlaka geçmeli ve diğer alt başlıklarda da yazının uzunluğuna bağlı olarak en az 1-2 kez geçmelidir. 

Blog yazısının içerisinde sadece bir tane H1 başlığı yani ana başlık bulunmalıdır. Diğer alt başlıklar ise H2, H3 ve H4 biçiminde olmalıdır. Yazı içi linkleme yaparken de kesinlikle başlığa link eklenmemelidir. Aynı zamanda yazınızda mutlaka alt başlıklar yer almalıdır. Alt başlıkları kullanmanız kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkiler.

Hatalı Link İnşası Kurmak

Blog yazısını yazdıktan sonra sıra linkleme işlemine gelmektedir. Link inşası yazının en önemli noktasıdır. Çünkü link inşaları sayesinde kullanıcılar, yazıda anlatılan konu dışındaki diğer içeriklerinizi de inceleyebilir. Bu sebeple de yazının içerisinde doğru linklemeler yaparak kullanıcıların sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. En sık yapılan link inşası hataları nelerdir?

  • Aynı ürüne veya konuya birden fazla link vermek
  • Yazının başlığının kendisine link eklemek
  • Konunun içeriği ile alakasız linkler eklemek
  • Yazının içerisinde çok fazla link kullanmak
  • Tek kelimeye link vermek

Yukarıda bahsedilen link inşası hatalarına dikkat ederek link inşa ederseniz, hem site içi trafiğinizi artırabilir hem de içeriklerinizin daha fazla okunmasını sağlayabilirsiniz. 

Görsel Kullanmamak

E-ticaret sitenizin blog kısmında yer alan yazıların hepsine mutlaka görsel eklemelisiniz. Görsel eklememiş ve sadece uzun cümlelerden oluşan yazılar, okuyucuların sıkılmasına ve yazınızı okumamasına yol açabilir. Kullanıcılarınızın sıkılmasını engellemek için yazıda özgün görseller kullanmalısınız. Yazının uzunluğuna bağlı olarak 3-4 tane görsel kullanmanız yeterli olacaktır.

Özgün ve farklı tasarımlı görseller kullanmak için Adobe Photoshop kullanılabilir ve görsellerin üzerinde oynamalar yaparak özgün hale getirebilirsiniz. Eğer kendiniz görseller oluşturmak istiyorsanız, ücretsiz özgün görsel hizmeti sunan programlardan yararlanabilirsiniz. Pixabay ve Unsplash kullanarak ücretsiz görsellere ulaşabilirsiniz.

E-ticaret sitesine blog yazısı yazarken, yukarıda açıkladığımız önemli noktalara dikkat ederseniz başarılı bir blog yazısı ortaya koyabilirsiniz. E-ticaret sitelerinin gelişmesine önemli katkılarda bulunan blog yazıları sayesinde, potansiyel müşterilerinizi gerçek müşterilere dönüştürebilir, sitenize organik trafik çekebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X