E-Ticaret

Blog Yazıları Hakkında, Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

Merhaba sizlere bu yazımızda blog yazıları nasıl oluşturulmalı, ne kadar uzun olmalı ve teknik açıdan içerisinde ne gibi bilgiler içermeli sorunlarını yanıtlayacağız.

Blog yazıları oluşturulurken yapılan en büyük sorunlardan biri de iyi, kaliteli ve hit kazandırabilecek bir blog yazısının ne kadar uzun olması gerektiği konusudur. Bu durum ile ilgili olarak 275 kelime ile 2500 kelime arasında değişkenlik gösteren bir çok farklı tavsiye bulunmaktadır.

İstatistiklerle Blog Yazısı

Kit’s State of Blogging Reports‘a araştırma ve istatistiklerine göre; blogcuların çoğu, yazılarını yayınlamak için WordPress’i kullanıyor. WordPress’i kullanan kişiler genellikle profesyonel bloggerlar ve ayrıca 1000 kelimeden daha uzun yazılar yazarak bloglarında paylaşıyorlar. Farklı bir kaynak daha bu kanıyı doğrular biçimde. 2017 yılı 12 aylık zaman dilimi için yapılan Orbit Media araştırmasına göre, ortalama blog yazılarının kelime sayısı da 1142 olarak değerlendirilmiş. Yani iyi kaliteli bir blog yazısının minimum 1000 kelime olması gerektiği aşikar. Şimdi kafanız karışmış olabilir. Kendinize; ‘’Peki ne kadar uzunlukta olmalı blog yazılarım’’ sorusunu soruyorsunuz.

Blog Yazısı Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?

The Write Practices, blog yazı uzunluğunun neyi hedeflediğinize bağlı olarak değişkenlik göstereceğini söylüyor. Örnek olarak; blog yayınınızda amaç daha fazla yorum gelmesi ise, yazınızın uzunluğu ortalama 275 kelime olmalıdır. Eğer ki sosyal paylaşım amacınız var ise, 600 ile 1500 kelime arasında değişen oranda bir yazı yazmanız gereklidir. Ya da amacınız; içeriğinizin ve blogunuzun, Google aramalarında üst sıralarda yer alması ise yazınızın en az 2500 kelime olması gerekmektedir.

Coschedule, Google üst sıralarında yer alan yayınlarda değişik bir tespitte bulunmuş. Bu yayınlardaki yazılarda bulunan her 200 kelimede bir görsel yer alıyor. Ayrıca aynı değerlendirmede, en iyi blog başlığının en fazla 11 kelimeden oluştuğunu, alt başlık uzunluğunda ise en fazla 8 kelimeden oluştuğunu aktarmakta. Ek olarak, tıklanabilir (link barındıran) bir içerik tablosu içeren ve kelime bazında uzun olan yayınların, okur ve ziyaretçilerin okuma deneyimine fayda sağladığı bilgisi de yer almaktadır.

Blog Yazısı Hangi Aralıklarla Eklenmeli?

Haftalık olarak ekleme yapan blog yazarlarının geneli 500-1000 kelime uzunluğunda yazılar eklemekte. Bir çok kaynağa ve araştırmaya göre uzun içerik yoğunluğu da farklılık gösteriyor. CopyPress’e göre uzun içerik üretenler yaklaşık olarak dilimin %54’ünü oluşturuyor.

Blog.kobisi.com olarak tüm bu araştırma ve değerlendirmeler doğrultusunda iyi bir blog yazısı için olması gerekenleri 3 maddede sizin için özetleyelim:

• Blog yazınızın uzunluğu için belli bir sayıda gitmeyin hedeflerinize bağlı olarak yol alın; ancak iyi bir blog yazısı için 1000 kelime kullanmanız önemli. Eğer hedefiniz okurlardan forum tarzında yorum almak ise; o zaman kelime sayınızı az tutabilir 275-300 kelime civarında yazılar yazabilirsiniz. Ancak sosyal medyada paylaşım almak istiyorsanız minimum 600 kelime olacak şekilde yazılarınızı yazmalısınız. Çoğu bloggerın ilk amacı olan Google’da üst sıralara yer almak, sizin de böyle bir amacınız var ise; o zaman biraz daha çekici yazılar yazmalı ve kelime sayınızı minimum 2500 kelime civarında tutmalısınız. Ayrıca yazılarınızı yazarken 200 kelimede bir konu ile ilgili fotoğraf kullanmak da sıralamada ve trafik kazanmada avantaj sağlayacaktır.

• Bir diğer önemli nokta ise başlık ve meta etiketlerinizdir. Kurallara uygun bir yazının başlığı 11 kelimeden oluşmalıdır; alt başlık bölümünde ise 8 kelime yeterli olacaktır. Bu veriler sizlere biraz uzun gibi gelebilir. Ancak uzmanların söylediklerine ve araştırmalarına kulak vermek gerek. Etiketleriniz ise 200-250 karakter arası içeriyor olmalıdır bunu da unutmayalım.

• Son madde olarak; haftalık ve günlük olarak içerik eklemek özellikle satış ve trafik oranlarında artış sağlamaktadır. İçerik ve yazılarınızı uzun dönemli süreçlerde değil en azından haftalık olarak eklemeye çalışın.

Blog.kobisi.com ailesi olarak bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X