İçerik Pazarlaması

Yaratıcı İçerik Uzmanlarının 5 Temel Özelliği

İçerik oluşturan birinin ünvanı nedir? Ne iş yapar ve hangi özelliklere sahip olması gerekir? Çok yönlü içerikler üretebilmek ve bu üretime süreklilik kazandırmak için hangi perspektiflere sahip olmalıdır? İçerik uzmanları birçok temel yeteneğe sahiptir. En başta da yaratıcılık gelir. Bu nedenle başlığımızı yaratıcı içerik uzmanları olarak attık ve 5 temel yetenek üzerinden incelemeye başladık. 

Kendi web sitenizi oluşturmak, halihazırdaki sitenize içerik eklemek, bu alanda iş sahibi olmak istiyor ya da içerik uzmanlarının ne iş yaptığını merak ediyorsanız bu yazıyı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. İlk önce içerik nedir ve içerik uzmanı ne iş yapar konularına değinelim.

İçerik Nedir?

Haber, görsel, müzik, hikaye, roman ve aklınıza gelebilecek hemen her şey bir içeriktir. Bir konu, olay, nesne vb. hakkında sözlü, görsel veya yazılı dille anlatabilecek şeylerin tümünü kapsar. Sözlü, yazılı veya görsel anlatımla vermek istenilen düşünce, duygu, bilgi, imge veya olguların tamamı için içerik hazırlayabilirsiniz. Fizikî veya ruhsal konuları tanımlayabilirsiniz.  

bkz:

İçerik Oluşturmaya Başlarken…

Bir içeriğe başladığınızda ilk olarak içerik türünü ve hitap edeceği kitleyi belirleyin. Firma veya kurumlar için mi yoksa sadece kendiniz için mi içerik oluşturacaksınız? Hedef kitleniz kim ve neleri seviyor? Daha sonra hangi kuralları mutlak suretle kullanmanız gerektiğine, hangi kuralları esnetebileceğinize ve içeriğin vermesi gereken asıl olgunun ne olduğuna karar verin. Şu ana kadar herhangi bir içerik oluşturma aşamasında kullanılması gereken giriş bölümüne değindik aslında. Asıl konu ise gelişme ve sonuç bölümleridir. Çünkü gelişme bölümünde atacağınız adımlar, sonuca giderken sahip olmanız gereken temel niteliklerden oluşuyor. Şimdi bu süreçleri 5 başlıkta ele alalım…

1. Yaratıcılık ve Yine Yaratıcılık

İçerik stratejisindeki en önemli beceri, kendini iyi ifade edebilmektir. Kelimeler içerik üreticilerinin can damarıdır. İçeriğin sunulacağı kitlenin dikkatini çekmek ve onları içerikte tutmak için kullanılan araçlardır. İyi bir içerik strateji oluşturmak için sadece metin yazarı olmak yeterli değildir. Atanan görevleri yerine getirmenin yanı sıra yeni fikirler de bulmanız gerekir. 

Mükemmel veya mükemmele yakın bir içerik üreticisi olmak istiyorsanız yaratıcı fikirler bulmak, içeriği yeniden oluşturmak ve eksik yerlerini tamamlayıcı düşünceler katmak, sizin için rutin bir süreç haline dönüşmelidir. Ve bu olguları kullanarak anlatmak istediğiniz şeyi hedef kitlenize tane tane (tam anlamıyla) sunabilmelisiniz. 

Sektörde farklı içerik kulvarları bulunmasının yanında hepsi ortak bir paydada buluşur. SEO, SEM, e-ticaret içerik üreticileri sözlü, görsel ve yazılı kavramların tamamından faydalanarak hedef kitlenin dikkatini çekmeye ve onları daimi müşteri olmaya ikna etmeye çalışır. İkna sürecinde rakiplerinden önde olmak isteyen içerik üreticileri yaratıcı yönleriyle bunu başarır.

bkz:

2. Hazırlanan İçerikleri Pazarlama

Dijital pazarlama sektöründe önde gelen pazarlama tekniklerine aşina olmak önemlidir. Bu; arama motoru optimizasyonu, iş blogu, sosyal medya, dijital reklamcılık popüler pazarlama araçları kullanımı ve mevcut endüstri trendleri hakkında bilgi sahibi olmak anlamına gelir.

Öğrenilmesi gereken birçok dijital pazarlama tekniği bulunuyor. Sabırlı ve pratik bir çalışma süreciyle tüm konuları elden geçirebilir ve bilgi haznenize yerleştirebilirsiniz. 

Öğrenilmesi zor olan asıl şey ise yeni fikirler sunmayı sağlayan dijital pazarlama becerisidir. İçerik uzmanlarının bir pazarlamacı olarak düşünebilmesi gerekir. Hedef kitlesinin ilgisini çekebilmeli ve markasını seçme konusunda onu ikna edebilmelidir. Böylece sunduğu ürün/hizmetin satışını yapabilir.

bkz:

3. Cesaretli ve Girişken Olmak

İnternet için içerik oluşturmak, haber veya düz bir makale yazmaktan çok uzaktır. Ancak kullanılan teknikler benzerdir. İçerik stratejistleri, neredeyse her zaman araştırma modunda olmalıdır. Yaşam tarzlarını ve çalışma biçimlerini etkileyecek ilginç makaleleri keşfetmeli ve bunların üzerine düşünmelidirler. 

Bir web sitesindeki bloga eklenen içeriklerin çoğu; güncel haberleri, trendleri ve dünyanın gidişatını gözler önüne sermelidir. Bir gazeteci veya araştırmacı gibi yazdığınız her parça için benzersiz bir bakış açısı bulmanız gerekir. Ve bu açıyı elde ederken sunacağınız içerikler için inisiyatif almalı, onları sizi yansıtan değerlerle birleştirmelisiniz. Zengin içerikli bir konuyla karşılaştığınızda; temel noktaları belirlemeli, asıl düşünceyi bulmalı ve bu düşünceyi hedef kitlenize de vermelisiniz. Gerçeklik ve net olmak içerik üretiminde kilit noktadır. 

bkz:

4. Analiz Becerisi

İçerik uzmanlarının; yazma, stratejik olma ve baskı altında çalışabilme kabiliyetleri yanı sıra çalışmalarını analiz etme yeteneğine de sahip olması gerekir. Hazırladığı içeriklerin takibini yapamalı, getirilerini gözden geçirmeli ve doğru yolda ilerlediğinden emin olmalıdır.  

Etkili bir içerik stratejisti olmak için çalışmalarınızı sürekli olarak test etmeniz gerekir. Blog yayınlarınızın istatistiklerini kontrol edebilir, e-postalarınızın A/B testlerini yapabilir ve dijital reklamlarınızın hedeflemesini günlük olarak düzenleyebilirsiniz. Ve herhangi bir analistten duyabileceğiniz üzere ayrıntılar önemlidir. Resimlerinizin boyutundan harekete geçirici mesajlarınızın yerleşimine kadar yaptığınız her seçim bilinçli ve etkili olmalıdır.

5. Takım Üyesi Olabilmek

Son ama aynı derecede önemli olan 5. maddemiz; bir içerik uzmanı olmak istiyorsanız, takım üyesi olabilmeniz gerekir. Dijital pazarlama sektöründe işbirliği ve süreklilik önemlidir. Bazen bireysel işlere odaklanmanız gerekse de çoğu zaman ortak işler konusunda fikir alışverişi ve iş paylaşımı yapmanız gerekecektir. Odaklanmamız gereken nokta “En iyisi benim, daha iyisini yaparım, daha çok iş yaptım” çabası değildir. Asıl olay “Birlikte ne yapabiliriz, daha iyisini nasıl yapabiliriz, iş sayısını verimli şekilde artırmanın yolları nelerdir?” olmalıdır. 

Karşılıklı fikir alışverişinde bulunmalı, takım olmayı öğrenmelisiniz. Gerektiğinde ekibin tüm üyelerinden destek alabilmeli ve onlara destek olabilmelisiniz. Proje yöneticiniz varsa iş planı ve ilerleyiş konusunda destek alabilir, kendisinden iş yükünüzü yönetmesini isteyebilirsiniz.

İletişim kurmak, sadece ekibinizle iyi geçinmek için değil, aynı zamanda kaliteli içerik stratejisti oluşturmak için gereklidir. Eğer çok çekingen (veya çok otoriter) iseniz bu süreci yönetmeniz daha zor olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X