blog-nasil-yazilir
E-Ticaret

Blog Nasıl Kurulur?

Burada bu siteyi tipik bir blogdan yaratıcı işletme yönetimiyle ilgilenenler için bir yayın haline dönüştürerek nasıl yeniden tasarladığımızı görebilirsiniz.

Hedeflerinizi Anlayın

Bir şey tasarlamadan önce kendimize bloğumuzdan neye ulaşmak istediğimizi sorduk. Kimin içindi? Okurlarımıza daha iyi nasıl hizmet edebilirdi?

Bir blogdan daha fazlasını istediğimizi biliyorduk. Bütün yaratıcı şeylerin kaynağı olmasını istedik. Yapımcılarla röportaj yaptık, sahne arkasından sanatçı stüdyolarına baktık, yaratıcı işletme yönetmek için tüyolar aldık.

Ayrıca okurların siteyi nasıl kullanmalarını istediklerini de düşündük. Kolay ve okunabilir olan makaleler tasarlamanın yanında ilgili içerikleri görmelerine erişim sağlamaktan, makaleleri sosyal medyada paylaşmaya kadar her şey.

Makale tavsiyeleri

Neye ulaşmaya çalıştığımızı temelden anlamamız daha hızlı iletişim ve tasarlama için kılavuz sağladı. Belirsiz fikirlere daha az zaman harcadık, daha çok belirli şeyleri tekrarlamaya zaman harcadık. Tasarımları düzeltmek için daha az toplandık çünkü hepimiz aynı fikirdeydik.

blog-nasil-kurulur

Kendinize Kısıtlamalar Getirin

Ekip bir takım gereksinimlerle başladı. Bloğun işlevsel, görsel ve teknik açıdan yapması gerektiğini bildiğimiz şeyler için kısıtlı bir geliştirici zamanımızın olacağını biliyorduk. Bu da bizim için büyük bir takım kısıtlamalara dönüştü. Kararları çabuk aldık, çeşitli seçenekleri tekrarladık ve kurulum için güzel ve işlevsel bir ürün aldık.

Navigasyonu olabilecek en basit şekilde tutarak ve birden fazla kullanılabilecek şekiller ve stiller tasarlayarak içeriğe yoğunlaştık.

Navigasyon için açıklamalar

Tasarım ve prototipleme çalışması için zaman kazanmak amacıyla, ilham olması için birçok değişik site inceledik. Medium gibi kolay gezilen sitelerden, VSCO gibi daha karışık, serbest formdaki sitelere kadar. Ortada bir yerde durduk. Sevdiğimiz şeyleri aldık, sevmediklerimizi bıraktık birleştirdik ve Big Cartel’e özgü bir şey oluşturduk.

Hedeflerimizi belirleyerek ekip, ne yapmaya çalıştığımızı, hedefe ulaşmaya yönelik planlarımızı ve başarılı olup olmadığımızı anlama yöntemlerini iyi anlayarak projeye başladı. Bu bizi birçok yanlış anlaşılmadan kurtardı ve takım olarak daha yakın çalışmamızı sağladı.

İçerik Tasarımı

Taslaklardan wireframe’lere, daha düzgün tasarımlara oldukça hızlı geçtik. Ancak en büyük yardım asıl içeriği tasarlamaktı. Şansımıza, tasarlamak için var olan bloğumuzda yüzlerce gönderi vardı. İlk taslaklar;

blog-taslağı

Tasarlama yaparken birçok zaman temsili resimler ve kopyalar kullanırsınız. Bazen bu kaçınılmazdır. Bunu yaparken, içerik eklemeye başladığınızda tasarımı yaparken kullanacağınız parmaklarınızı çaprazlarsınız. Sıklıkla, gerçek içerik geldiğinde tasarımınız kırılır ve önceden tahmin edemediğiniz bir takım sorunları ortaya çıkarır.

Makale Detayı Wireframe

Gerçek işi tasarlarken, çok fazla çıkarım yapmak yerine bilinçli kararlar alabilirsiniz. İçerik tasarımı belirlendiğinde ve tam tersi olmadığında, tasarlama kararı daha belirgin olur. Oluşan ürün de daha güvenilir ve çekici olur.

Bir Tutumunuz Olsun

Big Cartel’de, sanatçı olmamızla gurur duyarız ve yaptığımız her şeyde bunun yansımasını isteriz. Bu bloğun özel hissettirmesini istemiştik ve umarız ki bunun kanıtlarını görebilirsiniz. Kalın başlıklardan ve büyük resimlerden asimetrik makale düzenlemesine kadar.

Makaleler kalın başlıklar ve büyük resimler taşır. Kişiliğinizin ve özgünlüğünüzün kendini belli etmesini sağlamak sizi kalabalıktan ayırır ve ne üstünde çalışırsanız çalışın otantiklik hissi verir. Çok fazla ilham almayın. Özünü alın ve kendi ilhamınızı yaratın.

blog-nasil-yazilir

Gelecek İçin Plan

Bloğa gereken her özelliği blok kurulmadan önce tasarlayıp, kodlayıp düzenleyemeyeceğimizi biliyorduk. En sonunda sitenin yapmasını isteyeceğimiz şeyleri başlangıçta detaylı bir şekilde konuştuk. Daha sonradan değişmek zorunda kalacak şeyleri yapmamaya veya kendimizi hapsetmemeye çalıştık.

Geliştirdikçe, cevabını bilmediğimiz alanları araştırmaya başladık. Test edilecek ve bilgi toplanılacak şeyler. İleride izleyeceğimizi ve üzerine gideceğimizi bilmemiz, hedeflerimize soyunmamızı ve daha hızlı ve zekice çalışmamızı sağladı.

Bu blog zamanla gelişmeye devam edecektir. Yaşayan bir blogdur, dolayısıyla zaman zaman güncelleme yapacağız. Yeni işlevsellikler ekleyeceğiz. Ama en önemlisi blog üstündeki deneyimlerinizden öğrenmektir. Keyif almanızı umuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X