E-Ticaret

E-ticaret Pazarlama Stratejileri

Günümüzde teknolojinin gitgide ilerlemesi nedeniyle e-ticaret sitelerinin rekabet piyasasında yer alabilmeleri için yeni oluşumlara ayak uydurmaları gerekir. Bu nedenle özellikle dijital pazarlama stratejileri, e-ticaret sitelerinin başarı grafiklerini yakalayabilmeleri adına oldukça önemlidir. Tüm bu bağlamlarda e-ticaret siteleri için dijital pazarlama stratejileri nelerdir diye merak eden e-ticaret sitesi sahiplerine, en bilinen dijital pazarlama stratejileri üzerinden örneklendirmeler yapılabilir.

Güvenilirlik Sağlama

E-ticaretin temelinde potansiyel müşterilere güven duygusu aşılama yer alır. Bu nedenle e-ticaret sektöründe başarı elde etmek isteyen küçük işletmelerin de en az büyük işletmeler kadar müşteri güvenine ve müşteri gizliliğine önem vermeleri gerekir. Bu aşamada yasalarla belirtilen tüketici haklarının korunduğuna ilişkin sözleşmelerin e-ticaret sitelerinde yer almasının büyük önem arz ettiği dile getirilebilir. Bunun için de e-ticaret sitelerine hukuki metinler yerleştirilebilir ve böylelikle siteye gelen müşterilerin güvenleri kazanılabilir.

İçerik Pazarlaması

E-ticaret web sitelerine müşteri çekebilmek amacıyla içerik pazarlaması yapılması çok önemlidir. Bunun için de videolar, fotoğraflar, blog yazıları, bilgilendirici metinler ve infografik tasarımlara ağırlık verilmelidir.

E-ticaret web sitelerinin müşteri kitlelerini hedef alan herhangi bir içerik üretimi yapmaları, müşterilerin ilgisini çekebileceği için e-ticarette oldukça kritik unsurlar arasında gelir. Ancak bu aşamada içerik hazırlamadan önce doğru içerik stratejisine sahip olunmalı ve bunun için de uzman bir içerik üreticisi firmadan destek alınmalıdır. Bu bağlamda Kobisi gibi firmalardan temin edilebilecek olan içerik hizmetleri ile e-ticaret sitelerinin hedef kitlelerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek içerikler üretmeleri mümkün hale gelmektedir. Zira Kobisi gibi alanında uzman firmalar, e-ticaret web sitelerinin kullanıcılarının demografik özelliklerini analiz eder. Ve buna göre hangi içeriklerin oluşturulması gerektiğine de kolayca karar verebilir.

E-mail Listesi Oluşturma

Dijital pazarlama stratejileri arasında en önemlilerinden başka bir tanesi de e-mail listesi oluşturmadır. Etkili şekilde kullanılması halinde e-mail listeleri, e-ticaret sitelerindeki satışları olumlu anlamda etkilemeleri ile bilinir. Bu nedenle e-ticaret pazarlama stratejileri konusunda iyi bir öneriye ihtiyaç duyanlara e-mail listeleri oluşturulmaları gerektiği söylenilir. Bunun için de site müşterilerine e-posta adresi karşılığında promosyon sunulmalı ve kayıt formu oluşturmaları sağlanarak e-posta adreslerine erişim sağlanmalıdır. Böylelikle siteye gelen potansiyel müşterilerin e-mail adresleri toplanarak daha sonra bu e-maillerin içerik pazarlaması konusunda kullanılması mümkün olabilir.

Sosyal Medya Pazarlaması

E-ticaret sitesi pazarlama stratejileri arasında sosyal medya da yer alır. Zira kullanıcıların marka yüzü haline gelebilen ve tarafsız yorum yapılabilmesini mümkün kılan sosyal medya, bu özelliği ile her geçen gün daha fazla sayıda e-ticaret sitesi tarafından pazarlama amacı ile tercih edilir. Bu tür bir pazarlama tekniğinde öncelikli olarak ise hangi sosyal medya kanalı üzerinden pazarlama yapılacağının belirlenmesi gereklidir. Yüksek görsel algıya ihtiyaç duyan e-ticaret siteleri için Pinterest ve Instagram en iyi medya kanalları olarak kullanılabilir. Metin ağırlıklı sosyal medya kampanyaları için Twitter ve Facebook en ideal seçenekler arasında yer alır.

PR Çalışmaları

E-ticaret sitesi PR çalışmaları, en popüler pazarlama stratejilerine örnek olarak verilebilir. Bloglar, dergiler, TV kanalları ve gazeteler aracılığı ile yapılabilecek olan PR çalışmaları ayrıca internet gazeteleri üzerinden de sık sık gerçekleştirilir. PR çalışmaları, e-ticaret sitelerinin hikayelerinin kitlelerin ilgisini çekebilecek düzeye getirilmesi halinde başarıya ulaşır. Kobisi gibi bu alanda uzman firmalardan temin edilmeleri halinde e-ticaret sitesi sahiplerine arzu ettikleri başarı grafiklerini sağlar.

Google Adwords Hizmetleri

Arama motorlarının sonuçlarında ve sosyal medya mecralarında görüntülenen reklamlara sahip olmak, dijital pazarlama stratejileri arasında ilk sıralarda yer alır. Zira bu tarz bir reklam modeli sayesinde e-ticaret sitelerinin kısa sürede oldukça geniş bir müşteri kitlesine hitap etmeleri mümkün hale gelir. Bu nedenle sektöründe başarı elde etmek isteyen ve bunu yaparken de reklam için ayırdığı bütçesini en etkili şekilde kullanmayı arzu eden e-ticaret sitesi sahiplerine, Kobisi gibi firmalardan alabilecekleri Google Adwords hizmetlerinin önemi vurgulanır. Google Adwords sayesinde her e-ticaret sitesinin hem kısa hem de uzun vadede, satış grafiklerini arttırması ve kâr oranlarını çoğaltması mümkün olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X