E-Ticaret

Site Görselleri Nereden Elde Edilir ve Nasıl Düzenlenir?

Web sitenizi oluştururken kullandığınız teknikler ve materyaller çok önemlidir. Site tasarımından tutun da içerik oluşturmaya kadar hemen her yerde çeşitli yazılar, grafikler ve görseller kullanılır. Peki, bu görsellerin kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ve doğru görselleri nasıl temin edebiliriz?

Site Görselleri Neden Önemlidir?

Site görselleri neden önemlidir, sorusunun ilk ve en önemli cevabı, SEO’dur. Google’da yapılan arama sonuçlarında yükselmek adına; web siteniz için SEO’ya uygun görseller oluşturmanız, günümüzün olmazsa olmazları arasındadır. Sitenizdeki görselleri, ziyaretçiler ve arama botlarına uygun olarak dizayn etmeniz, hem görseller hem de diğer arama sonuçları arasında yükselmenizi sağlar. Sitenizin içeriğini daha zengin hale getirmek için bol miktarda özgün görsel yüklemeniz gerekir. Çünkü etkili bir görsel, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almanız açısından, SEO‘ya uyumlu birçok anahtar kelimeden daha etkin rol oynayabilir.

Site Görselleri Neden Özgün Olmalıdır?

Web sitenizde kullandığınız görsellerin özgün olması, SEO mantığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, arama motorlarında görseller kısmında yer alan herhangi bir görseli seçip sitenize eklemeniz büyük bir hata olabilir. Çünkü bu görsel, daha önce kullanıldığı için arama botları ve dikkatli kullanıcılar tarafından kopya muamelesi görebilir. Özgün görseller dizayn edip sitenize yüklemek ise hem maliyetli hem de zaman alan yorucu bir uğraş olabilir. Şimdi, doğru görsel kullanımı için ne yapmamız gerektiğini inceleyelim.

Özgün Bir Şekilde Etkin Görseller Nasıl Oluşturulur?

Google, Yandex, Bing ve diğer arama motorlarına ait görsel arama sonuçlarından elde ettiğiniz görseller telif hakkı, kopya ve SEO açısından çeşitli problemler oluşturabilir. Bu nedenle stok görseller kullanmanız gerekir. Bu görselleri ise freeimages.com, pexels.com, designerspics.com ve stock.xchng gibi internet sitelerinden temin etmek mümkündür. Bu tarz internet sitelerine ulaşmak için arama motoruna ücretsiz stok görselleri veya free stock images şeklinde yazıp telif hakkı sorunu olmayan görsellere rahatlıkla erişim sağlayabilirsiniz. Diğer yandan temel seviyede photoshop bilginiz varsa, içerikleriniz için özgün görseller tasarlayabilirsiniz. YouTube’da bu konu ile ilgili örnek videolar izleyip hızlı bir şekilde basit grafik tekniklerini öğrenebilir ve sonrasında kendiniz kolayca uygulayabilirsiniz.

Görsel Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Web siteniz için seçtiğiniz görsellerin özgün olmasının yanı sıra; JPEG, GIF ve PNG gibi uzantılar arasından doğru olanı seçmeye de özen göstermelisiniz. Genel özellikte bir resim için JPEG uzantısı iyi bir tercih olabilir. Ancak GIF uzantısı, genel özellikleri bulunan bir resim için tercih edilmemelidir. Çünkü, GIFhareketli resimler-, dekor veya küçük görseller için kullanılır. PNG uzantısı, her iki uzantı için çok iyi bir alternatif olabilir. Diğer önemli bir husus ise görsellere doğru adlar verilmesidir. Görselleri, sitenize ve SEO amacına uygun olacak şekilde isim vererek sitenize yüklemelisiniz.

Sitedeki Görseller Nasıl Düzenlenir?

3000 × 1600 pixel boyutundaki çok büyük resimler, genelde 300 X 300 pixel gibi çok küçük formatlarda kullanılır. Bu hatalı kullanım, sayfanın yavaşlamasına ve görselin düzensiz görüntülenmesine neden olur. Bunun için yararlanabileceğiniz önemli bir site olan WordPress aracılığıyla, herhangi bir görsel yüklediğiniz zaman bu görselleri farklı boyutlarda kullanma imkanı elde edebilirsiniz. Bu özelliğe sahip başka bir site de kullanabilirsiniz.

Diğer yandan, resimlerinizi online veya offline olarak sıkıştırıp düzenleyebilirsiniz. Bu işlem büyük çaplı siteler için önemli miktarda yer tasarrufu sağlar. Görsellerinizi düzenleyebilmeniz amacıyla picmonkey.com, jpegmini.com, imageoptim.com, punypng.com, smushit.com/ysmush.it/, pixlr.com, fotoflexer.com adreslerini kullanabilirsiniz. Ayrıca Linux’ta bulunan Optipng ve Jpegoptim özellikleri sayesinde resimlerinizi çok hızlı olarak sıkıştırmanız mümkündür.

Görsellerin en çok kullanıldığı siteler arasında, sosyal medya siteleri de yer alıyor. Bu nedenle, Twitter ve Facebook paylaşımlarınız içerisinde yer alan görsellerden hangisinin paylaşımda olmasını istiyorsanız Twitter’da Twitter Cards, Facebook’ta ise Open Graph kullanmanız çok uygundur. schema.org kullanmanız halinde ise arama motorları size ait görseller hakkında ayrıntılı bilgi elde edip bu görselleri üst sıralara taşıyabilir.

Son olarak, html ve xml formatına sahip bir site haritası kullanmanız, siteniz ve görsellerinizi için oldukça yararlı ve kullanışlı olacaktır. Arama motorları sonuçları arasında yükselmek ve ziyaretçi sayınızı arttırmak için bu yazıdaki bilgilerden yola çıkarak siz de siteniz için uygun görseller oluşturup etkin bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgilendirme ve destek için Kobisi ile iletişime geçebilirsiniz.

1 Comment

  • Tolga 24 Mart 2019

    benden size bir güzellik.

    pixabay.com
    unsplash.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X