E-Ticaret

Arama Motorlarına Nasıl Kayıt Yapılır

En çok kullanılan arama motorlarında, görünür olmanın yanı sıra kalıcılık sağlamak da, herhangi bir web sitesinin başarısı için oldukça önemli kriterler arasındadır. Bir web sitesinin, Google, Yahoo ya da Bing arama motorlarında yer alabilmesi için, öncelikle bu arama motorları bünyesinde yapılan aramaların sonuçlarında bulunması gerekir. Şimdi sırasıyla; bu 3 büyük arama motoruna, web sitenizi nasıl kayıt ettirebileceğinizi anlatalım.

Google Arama Motoru Kaydı

Kullanıcılar tarafından internet üzerinde yapılan aramaların ortalama üçte ikisi, internet sektöründe lider bir marka olan Google arama motoru üzerinden yapılır. Hemen hemen bütün işlerimizi yaptığımız internette, karşımıza çıkan ilk ekran Google ekranıdır. Yeni çağda, Google, adeta internetin merkezi haline geldi. Öte yandan, profesyonel bir web sitesi kullanan şirket veya şahıslar için, Google üzerinde yapılan arama sonuçlarında bulunmak daha da önemli bir konu halini aldı. Google arama motorunun veri tabanında yer almak isteyenler için, iki yöntem bulunur. Bu yöntemlerden ilki; arama motoru crawler’ının, dışarıdan link verilerek sizin web sitenize girmesini beklemektir. Diğer yöntem ise; web sitenizi bizzat Google’a kaydetmektir. Aşağıdaki adımları takip ederek, ikinci seçenekteki haliyle, Google’a adım adım nasıl kayıt yapabileceğinizi görebilirsiniz.

Öncelikle Bir Google Hesabı Açın

İlk olarak Google ana sayfasında kendiniz için bir hesap oluşturmalısınız. Buradan ‘Kayıt ol’ butonunu tıklayarak ‘Hesap oluştur’u seçmelisiniz. Kayıt işlemlerinin bundan sonraki bölümünde, Google sizi otomatik olarak yönlendirecektir. Eğer kullandığınız güncel bir Google hesabınız varsa bu aşamayı atlayabilirsiniz.

Web Siteniz ile Google’a Giriş Yapın

Daha sonraki aşamada http ya da https ve site URL’nizin sonunda bulunan bölme işareti detaylarını atlamadan, sitenize ait tam adresi, imla kurallarına ve karakter uyumuna dikkat ederek ‘Giriş kutucuğu’ içerisine yazın. Böylece başvurunuzu Google’a gönderebilirsiniz. Google kaydı sırasında başvuru yapan kişilere verilen URL’nin, arama kayıtlarında otomatik olarak kabul edilmeyeceği bildirilir. Google’a kaydedilen adresler, birkaç gün Google arama botları tarafından detaylı olarak incelenir ve bu adreslerin doğruluğu kontrol edilir. Web sitenizin, Google Webmaster Yönetmeliğine uygunluğu belirlenir ise, başvurunuz kabul edilir. URL’nizin Google’a kaydının onaylanıp onaylanmadığını basit bir şekilde tarayıcı üzerinde arama yaparak kontrol edebilirsiniz. İndeksleme ifadesini görüyor olmanıza rağmen, sitenizin istenen sonucu vermemesi durumunda, teknik nedenleri inceleyerek başarısız indeksleme denemelerini gözden geçirebilirsiniz.

Bing ve Yahoo Arama Motorları Kaydı

Bing ve Yahoo arama motorları, internet ortamında Google kadar etkin olmasa da, web sitenizin görünürlüğünü arttırmak adına bu iki arama motorunda da yer almak faydalıdır. Çünkü son birkaç yıl içerisinde Bing ve Yahoo, Google’a alternatif yenilikler ortaya çıkarmaya başladı. Ayrıca, Bing ve Yahoo ortak reklam ağını kullandığı için, web sitenizin bu iki arama motorunda da kayıtlı olmasında fayda vardır. Bu iki arama motorunda görünmek için tek bir kayıt yapmak yeterlidir. Aşağıdaki adımları izleyerek kayıt işleminizi sağlayabilirsiniz.

Microsoft Hesabı Oluşturun

Bing.com’a girdikten sonra, öncelikle bir Microsoft hesabı açmalısınız. Ekranın sağ üst köşesinde bulunan ‘Oturum aç’ butonu, sonrasında ise ‘Microsoft hesabı’ butonuna tıklayın. Ardından kayıt için sizden istenilen bilgileri girebilirsiniz.

Bing Webmaster Yardımıyla Kayıt

Başarılı bir şekilde Microsoft hesabınızı kaydettiğiniz zaman, çeşitli Bing Webmaster Araçlarına ulaşabilirsiniz. Bing kullanıcıları da, Google’da olduğu gibi kayıt yapacakları zaman, web sitelerine ait URL’leri girerek ilgili web sitesinin kendilerine ait olduğunu ispatlamak zorundadırlar.

Web Siteniz ile Giriş Yapın

Site haritanızı Bing ve Yahoo’ya aktarabilmek için ‘Sitemi Yapılandır’ seçeneğini seçmelisiniz. Web sitenizin Bing ve Yahoo arama motorları tarafından kayıt işlemi genelde birkaç gün sürer. Siz de birkaç gün içerisinde kayıt başvurunuzun durumunu arama motorları üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Arama motorlarına kayıt olup web sitenizin görünürlüğünü arttırmak gerçekten çok önemlidir. Siz de arama motorlarına kayıt işlemlerini, yukarıdaki adımları takip ederek kolayca yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X