E-Ticaret

HTTP 404 Hatası Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Tespit Edilir? Alınacak Önlemler ve Çözümleri Nelerdir? (301 – 302 Yönlendirmeleri)

Bu yazımızda birçok sitede sık sık karşılaştığımız HTTP 404 hatasını ele alacağız ve bu hatanın neden meydana geldiği, nasıl tespit edilebileceği ve çözümleri üzerinde duracağız.

İnternette gezinirken hemen hemen hepimizin birçok sitede karşılaşmış olduğu 404 not found hatası, basit ifadeyle o sayfanın bağlantısının var olmadığı veya e-ticaret siteleri için ürünlerin yanlış linklere yöneldiği anlamlarına gelir. Başka bir deyişle kullanıcının sunucuya erişim sağladığı ancak ulaşmak istediği içeriğin web sunucularında bulunmaması dolayısıyla kullanıcının bu içeriğe ulaşamadığı durumdur.

404 hataları hem ziyaretçiler hem de sitenin yöneticileri tarafından hoşlanılmayan bir sorundur. Site sahipleri tarafında SEO performansında bir düşüklük anlamına gelirken ziyaretçiler açısından ise kötü bir deneyim yaşanması sonucu siteye olan güvenin kırılmasıyla sonuçlanmaktadır. Tüm bunların yanı sıra 404 not found hatalarının sık rastlandığı e-ticaret sitelerinin sahipleri için bu durum aynı zamanda bir gelir kaybı yaratmaktadır. Bu nedenle kullanıcıların siteye sorunsuzca yönlendirilebilmeleri için bu hataların sık sık kontrol edilerek çözülmesi ve oluşmamaları için önlemler alınması gerekmektedir.

404 Hatası Nedenleri

404 hatasının meydana gelmesinin birden fazla nedeni bulunmaktadır. En çok karşılaşılan nedenler arasında;

  • URL bağlantısının değişimi,
  • O sayfadaki içerik veya ürünün kaldırılmış olması (genellikle e-ticaret sitelerinde artık o ürünün satışının yapılmıyor olması),
  • Sunucu üzerindeki aktarımın eksik veya hatalı yapılmış olması,
  • Eğer siteye ait link manuel olarak girilirse yazım hatası veya SEO’ya uygun olmayan yazış biçimi (Türkçe karakter kullanımı gibi),
  • Sitenin bakım modunda olması,
  • Site içinde çalışmayan bağlantıların olması,
  • Ürüne ait slug alanının otomatik tanımlanması durumunda ürünün isminin değiştirilmesi sonucunda ürün linkinin değişmiş olması ancak güncellenmemesi gibi birçok etmen bulunabilir.

404 Hatası Nasıl Tespit Edilir?

Bir sitenin 404 not found hatası olup olmadığı sık sık kontrol edilmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. Bu hataların tespiti için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en kullanışlı ve yaygın olanı Google Search Console üzerinden hizmet vermektedir. Burda sitenizi doğrulamanız gerekmektedir. daha sonra Tarama başlığı altında bulunan Tarama Hataları kısmında, Google tarafından sitenizde tespit edilen 404 not found ve diğer URL hatalarınızı takip edebilirsiniz. Bu hatalar direkt olarak Google arama motoru tarafından tespit edilip size sunulduğu için SEO çalışmalarına yardımcı olacak ve performansınızı arttırmanıza katkı sağlayacaktır.

404 Hatası Çözümü ve Alınacak Önlemler

404 hataları hem site yöneticileri açısından hem de kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına kesinlikle önlem alınması gereken bir durumdur. 404 not found hatasının kaynağına göre çözüm yönteminiz de değişecektir.

Eğer aldığınız hata başka sitelerden verilen yanlış uzantılardan kaynaklı ise bu tür 404 hatalarını var olan sayfayı kullanışlı hale getirerek çözebilirsiniz. Veya alınan hata bir yazım yanlışından kaynaklanıyorsa gerekli düzenleme ve güncellemelerle sorunu çözebilirsiniz.

404 not found hatasının kaynağına ve bundan sonraki stratejilerinize göre hata aldığınız sayfaya 301 ve 302 yönlendirmeleri yapmalısınız. Bu noktada hata alınan sayfanın kalıcı olarak mı yoksa geçici olarak mı yönlendirileceğine karar vermelisiniz. Bu kararı verdikten sonra hata alınan sayfanın linkini kalıcı olarak başka sayfaya yönlendirmek istiyorsanız kalıcı 301 yönlendirmesi, eğer linki geçici olarak yönlendirmek istiyorsanız yani sayfanın daha sonra kullanıma devam edeceğini planlıyorsanız geçici 302 yönlendirmesi yapmalısınız. Böylece 404 not found hatası veren sayfayı tekrar kullanıma açmak istediğinizde yapmış olduğunuz geçici 302 yönlendirmesini kaldırmanız yeterli olacaktır. 301 ve 302 yönlendirmeleri yapılırken SEO performansını korumak adına link değerlerinin düşürülmemesine dikkat edilmelidir.

E-ticaret sitelerinin hangi durumlarda kalıcı 301 hangi durumlarda geçici 302 yönlendirmesi yapması gerektiğini bir sonraki yazımızda ele alacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X