Dijital Pazarlama

E-Ticarette Gerilla Pazarlama Nasıl Yapılır?

E-ticarette pazarlama yöntemleri arasında yer alan gerilla pazarlama klasik ve geleneksel pazarlama yöntemlere alternatif olarak kullanılmaktadır. Bu pazarlama türünde alışılmadık ve dikkat çeken, yaratıcı tekniklerin kullanılması esastır. Farklı bir yaklaşım ile oluşturulan pazarlama teknikleri bazen kullanıcılar arasında popüler hale gelmektedir. Bu etkiyi yaratmak istediğinizde gerilla pazarlamanın detaylarına hakim olmanız gerekmektedir. Doğru şekilde yaptığınız pazarlama ile insanların aklında kalıcı bir yer edinebilir, marka algısı yaratabilir ve oldukça geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.

Kendi içerisinde pek çok çeşide ayrılan gerilla pazarlama tüketicilere farklı yollar kullanarak ulaşmanızı sağlayacaktır. Kelime olarak baktığınızda gerilla ilk etapta olumlu bir izlenim yaratmasa da içeriğine baktığınızda bu kavramın son derece etkili olduğunu görebilirsiniz. Bu sayede kullanıcıların karşısına ürününüzü ya da markanızı beklenmedik bir şekilde çıkarabilirsiniz.

Bkz. **Pazarlama Stratejisi Hataları | Küçük Ama Önemli Detaylar

Gerilla Pazarlamanın Amaçları Nelerdir?

Gerilla pazarlamanın amaçları birden fazladır. Bunlar arasından kendinize en uygun olanı ya da olanları seçerek ona göre bir strateji belirleyebilirsiniz. Genellikle en çok tercih edilen amaç ürüne ve markaya dikkatleri çekmektir. Bunun için ürün veya marka en ilgi çekici şekilde gösterilir. Bunu yaparken kendinize bir hedef kitle belirlemeli ve ona göre ilerlemelisiniz.

Amacınıza ulaşmak için marka bilinirliğinizi artırmalı ve yapacağınız viral çalışmalar ile daha geniş kitlelere ulaşmalısınız. Bunu yaparken toplumun dikkatini belli bir konuya çekebilirsiniz. Örneğin sosyal sorumluluk kampanyaları bu noktada en çok tercih edilen konulardan biri olmaktadır. Bunun yanı sıra reklam çalışmalarınızın hem akılda kalıcı hem de düşük maliyetli olmasına özen göstermelisiniz. Aksi durumda çalışmalarınız ilerleyen dönemde olumsuz etkilenebilir.

Bkz. **Dijital Pazarlama Stratejileri 2021’e Özel Plan ve Projeler

Gerilla Pazarlama Çeşitleri

Gerilla pazarlama kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunlar şu şekildedir:

  • İç mekanlarda yapılan çalışmalar: İnsanların yoğun olduğu iç mekanlarda yapılan pazarlama çalışmalarını ifade etmektedir. Bu amaçla genellikle tren ya da metro istasyonları tercih edilmektedir.
  • Dış mekanlarda yapılan çalışmalar: İnsan kalabalığının yoğunlaştığı dış alanlarda gerçekleştirilen yaratıcı reklam çalışmalarını kapsar. Yaratıcı sanatsal çalışmalar, heykele elbise giydirmek, geçici olarak bir bölgeyi renklendirmek bunlar arasında yer almaktadır.
  • Etkinliklerde yapılan çalışmalar: Toplantı, organizasyon, konser ve buna benzer alanlarda insanların da dahil olacağı şekilde çalışmalar yapmaktır. Bunlardan genellikle etkinliği düzenleyenler ya da etkinliğin sponsorları haberdar olmamaktadır.  
  • Deneysel çalışmalar: Diğer pazarlama türlerini içeren ya da özgün bir konsepte sahip olan pazarlama çalışmalarıdır. Bu pazarlama ile o ortamda bulunan insanlar da çalışmaya dahil edilir.

Bkz. **E-Ticaret Firmanızı Öne Çıkaracak Marka Pazarlama Taktikleri

Gerilla Pazarlama Nasıl Olmalıdır?

Gerilla pazarlama yaparken bazı özellikleri içerip içermediğine dikkat etmelisiniz. Öncelikle yaptığınız çalışmalar akılda kalıcı nitelikte olmalıdır. Aksine sıradan çalışmalar istediğiniz sonuçlara ulaşmanızı önleyecektir. Bunu yaparken çalışmanın dinamik olup olmadığına da dikkat etmelisiniz.  Pazarlamanızla insanlar kendilerini istemsiz şekilde bu reklamın içinde bulmalıdır. Böylece insanlar reklamlarınızla etkileşime girmiş olacaktır.

Tüm pazarlama çalışmalarınızda hedef kitlenize odaklanmalısınız. Bu amaçla küçük grupları kendinize hedef olarak alabilirsiniz. Çünkü kitlenizin büyümesi pazarlama çalışmanızın kontrolünü daha zor hale getirecektir.

Bkz. **Dijital Pazarlama ve En Çok Kullanılan Reklam Modelleri

Pazarlama yaparken insanları eğlendirmeye ve şaşırtmaya önem vermelisiniz. Bu tarz fikirler sizi daha akılda kalıcı yapacaktır. Ancak bu aşamada taklit etmekten kaçınmanız gerekecektir. Çünkü gerilla pazarlama çalışmaları ne kadar orijinalse o kadar etkili olacaktır. Aksi durumda insanların tepkisini çekebilir ve reklamlarınızı olumsuz etkileyebilirsiniz.

Pazarlama stratejileri belirlerken interaktif çalışmalar yapmaya özen göstermelisiniz. Bu sayede kullanıcılarınız istemli ya da istemsiz şekilde reklam kampanyanıza dahil olacaktır. İnsanların kampanyanız ile etkileşimde olmasını sağlamak için beklentileri ve tercihleri önceden analiz edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X