Reklam Yönetimi

Dijital Pazarlama ve En Çok Kullanılan Reklam Modelleri

Dijital pazarlama, e-ticaret sitesinin bilinirliğini artıran ve daha çok müşteriye ulaşmanızı sağlayan tekniktir. Kullanıcıların dikkatini çekecek reklam kampanyaları için farklı reklam modelleri kullanılır ve bu sayede geri dönüşüm artırılır. Pazarlama sektörüne baktığımızda, karşımıza birçok reklam modeli çıkmakla beraber, her reklam aynı kazancı sağlamaz. Bu noktada, e-ticaret sitesi için en uygun reklam türleri belirlenmeli ve özverili bir çalışma yürütülmelidir. Dijital pazarlama ağında en çok kullanılan reklam türleri ve özelliklerini inceledikten sonra web sitenizin hangi reklam modeliyle öne çıkabileceğine karar verebilirsiniz.

**Dijital Marketing mi Televizyon Reklamı mı?

Sık Kullanılan Reklam Türleri

Kolay ulaşılabilir ve anında geri dönüşüm sağlayan reklam modelleri, farklı içerik yapıları ve yayın mecraları ile karşımıza çıkıyor. En çok kullanılan reklam türlerinden başlayarak, tüm modelleri ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaşıyoruz.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya reklamları, günümüzde en sık kullanılan modeller arasında yer alıyor. Gündelik hayatta mobil cihaz kullanımının artması ve internet olan her yerden ulaşılabilirlik sağlanması, en kolay pazarlama ağının da doğmasını sağladı. Tabii bu kolaylıkla birlikte rekabet ortamı da oluştu. Aynı sektörde bulunduğunuz firmalarla rekabet edebilmek için sitenizin portföyüne en uygun sosyal medya platformları ve bunlara ait reklam türlerini seçmelisiniz. 

  • We Are Social 2020 yılı verilerine bakarak Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları sıralaması:
  1. Facebook
  2. Youtube
  3. İnstagram
  4. Twitter
  5. Linkedin

Yukarıda sıraladığımız sosyal medya ağlarının reklam modellerini kullanarak marka bilinirliği oluşturabilir, müşteri sayısını artırabilir ve etkili ürün tanıtımlarıyla daha çok satış yapabilirsiniz. Ayrıca hem sosyal medyadaki takipçi sayısı hem de web sitenizi ziyaret eden kişi sayısında artış sağlayabilirsiniz. 

**E-ticaret Siteleri için Facebook Reklamı Nasıl Verilir?

**İnstagram Reklamı Nedir, Nasıl Yapılmalı?

**Sosyal Medya Ağlarının Yeni Medya Üzerindeki Kullanıcılar Tarafından Etkisi

Son yıllarda hızla büyüyen bir reklam ağı altyapısı sunan sosyal medya platformları, potansiyel müşterilerinize ulaşabileceğiniz reklam mecralarının başında geliyor. Siz de hedef kitlenizin hangi platformlarda yer aldığını ve bu platformların sitenizle olan uyumunu gözeterek sıkı bir çalışma yapın.

Banner (Display) Reklamları

Arama motorlarında her an karşılaşabileceğimiz banner reklamlar, metin ve görsel içeriklerin birlikte kullanıldığı bir reklam modelidir. Call to Action yönlendirmeleri ile kullanıcıyı siteyi ziyaret etmeye ve satın almaya teşvik eder. Kullanıcılara; yaş, cinsiyet, gezdikleri siteler gibi farklı etmenler gözetilerek sunulan banner reklamlar, varış sayfaları ya da ürün sayfalarına direkt olarak ulaşım sağlar. Remarketing çalışması ile birlikte kullanabileceğiniz bu reklam türüyle reklam performansı ve geri dönüşümler artırılabilir. 

SEM Reklamları (Arama Motoru Pazarlama ve Optimizasyonu) 

Dijital ajanslar aracılığıyla daha kaliteli bir yapıya sahip olan SEM yani arama motoru pazarlaması, en etkili reklam türlerinden biridir. Anahtar kelime ve hedef kitle analizi sağlandıktan sonra yeni ürün tanıtımları, özel günler, marka imajı vb. çalışmalar dikkate alınarak hazırlanan SEM reklam kampanyaları, web sitenizin trafiğini artırırken geri dönüşüm de almasını sağlar. 

Google, Türkiye ve birçok ülkede en sık kullanılan arama motorudur. Bu nedenle de Search Engine Marketing çalışmaları çoğunlukla Google Ads kullanılarak yapılır. 

**Google’ın Yeni Reklamları Gallery Ads Nedir?

**Google Merchant Center için XML Feed Nasıl Oluşturulur?| Bölüm 1

SEM reklamlarının daha etkili olması için SEO çalışmalarıyla birlikte yürütülmesi gerekir. Organik trafik almayı sağlayan SEO; blog, kategori veya tanıtım içerikleri aracılığıyla varış sayfalarını ve ürün sayfalarını destekler. Ücretli reklam kampanyaları sayesinde arama sayfalarında öne çıkmanızı sağlayan SEM ve organik trafik çeken SEO çalışmalarıyla, doğru anahtar kelimelere oynayarak, arama motorlarında sitenizin öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.

PPC (Tıklama Başına Maliyet) Reklamlar

PPC yani Pay Per Click (tıklama başına maliyet) reklamlar adından da anlaşılacağı üzere her tıklama için ücret alır. Bu reklam türünü kullanırken anahtar kelime analizi, reklamın hangi kanalda ve ne zaman verileceği, hedef kitle seçimi gibi farklı bileşenleri dikkatle belirlemelisiniz. Bu sayede minimum bütçeyle daha fazla dönüşüm elde edebilirsiniz. Veya maksimum bütçeyle her bir anahtar kelimede etkili bir portföy çizebilirsiniz. 

**Google Ads’de Marka ve Marka Anahtar Kelimelerini Hedefleme

Remarketing

Remarketing, diğer adıyla geri dönüşümleri en çok artıran reklamlar, e-ticaret sitenizi ziyaret eden her bir kullanıcıya yeniden ulaşmanızı sağlar. Sitenize gelen ziyaretçilerin alışveriş yapmış ya da yapmamış olmaları fark etmeksizin, gezindikleri ürün veya sayfalar kapsamında veri akışı elde edilir. Bu veriler kullanılarak sosyal medya platformları, arama motorları veya farklı web siteleri üzerinden kullanıcılara yeniden ulaşılarak alışveriş yapma teşviği kazandırılır. Çeşitli indirim kuponları, kampanyalar veya fırsat içerikleri sunularak müşteri kazanımı sağlanır. 

Influencer Pazarlama

Günümüzün yeni reklam kampanyaları olarak öne çıkan influencer pazarlama, çeşitli sosyal medya ağlarında, tanınan kişiler aracılığı ile gerçekleştirilen dijital pazarlama yönetimidir. Youtube veya Instagram gibi sosyal ağlar üzerinde, fenomen olarak tabir edilen kişilerle yapılan anlaşmalar kapsamında, sunulan video içerikler bu reklam türüne örnek verilebilir. 

**Havalı Bir Pazarlama Influencer Marketing

Video Reklam Pazarlaması

Video reklamlar, görsel algının daha etkili olması ve inandırıcılığı yüksek tutmasıyla son dönemin yaygın pazarlama tekniklerinden biri olmaktadır. Anlaşılır, dikkat çekici görsel içerik ve konu bütünlüğü sağlayan sözel ifadelerle oluşturulan video içerikler, geri dönüşümde önemli bir pay oluşturuyor. Vimeo, Youtube veya Instagram üzerinden paylaşacağınız video reklam çalışmalarıyla marka ve ürün tanıtımında etkili bir profil yaratabilirsiniz.

**5 Adımda E-Ticaret Ürün Videoları Hazırlama

**Yeni Yılda Pazarlama Stratejilerinizi Değiştirin! Video İçerik ve Pazarlama Nedir?

**Youtube Videolarında SEO Çalışması

Native Reklam Pazarlaması

Doğal, reklam olduğu anlaşılmayan dijital pazarlama yöntemlerinden biri de native reklamlardır. Marka, e-ticaret sitesi veya ürün tanıtımının yapılacağı mecrada herhangi bir şekilde yayın akışı bozulmadan sunulur. Çoğunlukla TV veya Youtube yayınlarında sponsor olarak veya yayın akışını sağlayan reklam içerikleri olarak kullanıcıya ulaşır. Ayrıca sosyal kanıt olarak nitelendirilen kullanıcı yorumları veya video içerikler aracılığıyla da native reklam pazarlaması yapılabilir.

Tüm bu reklam türleriyle dijital pazarlama ağını etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. Marka bilinirliği, ürün tanıtımı veya müşteri sayısını arttırmak için en doğru reklam modelini e-ticaret sitenize uyarlamanız önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X