Dijital Pazarlama E-Ticaret Sosyal Medya

Sosyal Medya Ağlarının Yeni Medya Üzerindeki Kullanıcılar Tarafından Etkisi

Sosyal medyanın günümüzde ne kadar önemli bir yere sahip olduğundan bahsetmeye gerek yok. Zira teknolojiyle hiç arası olmayan kişiler bile artık günlük en kötü ihtimal 15 dakika ile yarım saat arasında çeşitli sosyal medya platformlarında zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla marka sahipleri ve yeni medya kuruluşları, daha geniş kitlelere ulaşmak için sosyal medyayı mutlaka aktif olarak kullanmalılar. Öncelikle sosyal medyanın günümüzdeki yerinden kısaca bir bahsedelim;

Sosyal Medyanın Günümüzdeki Yeri

Sosyal medya platformları, geride bıraktığımız son 5-6 yıl içerisinde mobil uygulamalar ile birlikte cep telefonlarımıza da girmeyi başardı. Daha öncesinde sadece bilgisayarlar üzerinden ziyaret ettiğimiz, telefon tarayıcılarıyla girildiği zaman istenilen performans alınamayan sosyal medya platformları, kişiler sadece bilgisayar başındayken kullanılıyordu. Ancak bilgisayar açıp karşısında durmak her gün her insan için mümkün olmuyor, olsa bile büyük bir kesim bilgisayardaki işini tamamladıktan sonra sosyal medya karşısında da zaman kaybetmek istemediğinden dolayı bilgisayarı kapatıyordu.

Günümüzde herhangi yaş kesiminden birisi; otururken, yemek sonrasında, ders arasında veya herhangi bir zamanda mutlaka 5-10 dakika da olsa boş vakte sahip. İnsanlar da bu küçük boş vakitlerini genellikle Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında geçirmeyi tercih ediyorlar. Bu durum sadece Türkiye için değil, dünyadaki ülkelerin büyük bir kısmı için böyle. Bu yüzden günümüzde daha aktif ve daha potansiyel bir sosyal medya kitlesi var. Eğer ilgi alanınıza giren kitleye erişebilecek reklam ve pazarlama stratejilerine sahipseniz sosyal medya platformları yeni medya ajansları için bulunmaz hint kumaşı.

Dijital Medya Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalı?

Öncelikle eğer marka sahibi veya yetkilisi, dijital reklam ve pazarlama stratejilerine yeterince hakim değilse mutlaka kendini bu alanda kanıtlamış, tecrübeli birisiyle çalışmalı. Çünkü sosyal medya reklamcılığından anlayan birisi ile anlamayan birisinin yapacağı reklam ve pazarlama çalışması arasında hem maliyet olarak, hem de reklam sonrasındaki geri dönüşüm oranı olarak ciddi farklar olacaktır. Bu yüzden daha az maliyetle daha geniş, aynı zamanda da doğru erişim kitlesine ulaşarak yapacağınız reklam çalışmalarından kazançlı çıkabilirsiniz.

Sosyal medya platformlarında sadece reklam ve pazarlama stratejileri ile büyüyemezsiniz. Sayfanızla iletişimde olan kitleler, mutlaka sayfa yöneticilerinden yeni ve özgün içerikler bekleyecektir. Eğer takipçilerinizin bu ihtiyaçlarını karşılayamazsanız yapacağınız reklam ve pazarlama çalışmalarının hiçbir önemi yok. Genellikle yeni kurulan veya dijital medyaya yabancı olan markaların en büyük hatası budur. Eğer ürün odaklı reklam verirseniz belki ürün satışınızdan iyi kazanç elde edersiniz ancak reklam çalışmalarınızı direkt olarak sosyal medya sayfanıza veya internet sitenize odaklı olarak yaparsanız ömür boyu müşteri potansiyeline sahip bir kitleye erişebilirsiniz.

Dijital medya kuruluşlarının yaptıkları en büyük hatalardan birisi sosyal medya platformlarına önem vermemektir. Bu tür kuruluşlar genellikle Adwords odaklı çalışırlar. Ancak Google Adwords maliyetleri Türkiye şartlarına göre oldukça yüksek. Bu yüzden markalar, daha düşük reklam bütçeleri ile müşteri potansiyeline sahip kitlelere ulaşmak için çalışmalıdırlar. Bu da büyük bir sosyal medya sayfasına sahip olmak demektir. Günümüzdeki sosyal medya platformlarının hemen hemen hepsi, kendisine özgü reklam verme sistemine sahip. Bu reklam verme sistemi, reklam verenlerin istedikleri kitlelere erişebilmesi adına özel olarak geliştirilen sistemlerdir. Bu yüzden eğer bu sistemleri doğru ve etkin kullanırsanız binlere, belki de yüzbinlere erişen bir Facebook sayfası oluşturabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda da elinizde hali hazırda müşteri kitlesi bulundurduğunuz için reklam çalışmalarınıza daha düşük bütçeler ayırarak (tercihen ayırmayabilirsiniz de) sosyal medya üzerinden satışlarınızı ve müşterilerinizi arttırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X