Dijital Pazarlama

Dijital Marketing mi Televizyon Reklamı mı?

Günümüzde pek çok kullanıcının sosyal medya ve internet kullanımı için ayırdığı vakti artırması reklam için dijital marketingi daha fazla tercih edilir hale getirmiştir. Amerika’da yapılan araştırmaya göre insanların televizyona ilgisini azalmasından dolayı televizyon satışları son on yılda ilk defa gerilemiştir.

Televizyon reklamları 2016 yılında en yüksek seviyesine ulaşırken o yıldan itibaren bu oranda düşüş görülmüştür. Bu durum dijital marketing için ise tam tersidir. Buna göre dijital reklam harcamaları için 2016 yılında 72.20 milyar dolar satış geliri elde edilmiştir. 2017 yılına gelindiğinde ise bu oran %35 oranında artış göstermiştir. Bu durum televizyon reklamları yerine dijital marketing için verilen önemin artmasına vesile olmuştur.

Televizyon Reklamlarının Durumu 

Gerileme dönemine giren televizyon reklamları yerini dijital mecralara bırakmıştır. Özellikle genç nüfus televizyon izlemeye vakit ayırmak yerine tercihini Youtube ya da Netflix gibi platformlardan yana yapmaktadır. Yeni çıkan dizileri izleme olanağı sunan Netflix özellikle 18 ile 34 yaş arasındaki kesim tarafından yoğun ilgi görmektedir. Bu da televizyon izleme süresini azaltmakta olup özellikle bu yaş grubunun haftalık seyir süresi 2016 yılından 2017 yılına geçildiğinde ortalama 3 saat 17 dakika azalmıştır.

Genellikle televizyon izleme süreleri yaşın ilerlemesiyle birlikte farklılık göstermektedir. Buna göre 50 ile 64 yaş arasındaki grupta TV izleme süresinin bir yıllık farkı 14 dakika azalma gösterirken, 65 yaşın üzerindeki kişilerin TV izleme süreleri 1 yıl içerisinde ortalama 3 dakika artmıştır. Genel olarak bakıldığında elde edilen verilen televizyon izleme süresinin giderek daha da azalacağını işaret etmektedir. Bu da dijital reklamlara olan ilginin daha fazla artmasını sağlayacaktır.

Dijital Marketing Kanalları

E-mail pazarlaması, içerik pazarlaması, arama motoru optimizasyonu (SEO), arama motoru pazarlaması (SEM), sosyal medya pazarlaması, viral pazarlama ve online PR şeklinde yapılan dijital marketing giderek gelişme göstermektedir. Firmanızın bilinirliğini ve itibarını artırmak için bu kanallar arasından en doğru olanı seçmeniz gerekir. Aynı zamanda kanal seçiminiz insanlardan alacağınız geri dönüşlerin de artmasını sağlayacaktır.

Sayılan kanallar arasında yer alan sosyal medya pazarlaması Facebook, İnstagram, Pinterest, Twitter ve Youtube gibi platformları kapsar. Bu alanlara verdiğini paralı reklamlar ile firmanızın reklamını en etkili şekilde yapabilirsiniz. Hedef kitleye kısa yoldan ulaşmanızı sağlayacak sosyal medya pazarlaması sosyal medya kullanımının giderek yaygın hale gelmesiyle daha fazla ilgi görmektedir. Dolayısıyla reklam yapmak istediğinizde bunu sosyal medyadan bağımsız bir şekilde yapmanız sizin için uygun olmayacaktır. Sosyal medyanın gücünü firmanız için avantaja dönüştürerek sektörde daha kalıcı bir yer edinebilirsiniz. 

Televizyon Reklamı ve Dijital Marketing

Televizyon reklamları geleneksel reklam türleri arasında yer almaktadır. Dijital reklamlarla kıyaslama yapıldığında bu reklam türü insanlara hedefe odaklı olacak şekilde ve onlara çeşitli deneyimler yaşatarak reklam yapar. Oysa televizyon reklamlarında bunlar daha da zordur. Tüketiciyi pazarlama sürecinin bir parçası haline getiren dijital marketing kullanıcılar tarafından oluşturulan görseller ya da oyunlarla insanları bu sürece dahil etmektedir. Bu sayede tüketicilerle markanız arasında bir bağ oluşmaktadır ve bu da reklamdan elde edilen verimin artmasını sağlamaktadır.Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre dijital marketing için ayrılan bütçe giderek artarken televizyon reklamı bütçelerinde düşüş meydana gelmektedir. Siz de firmanızla ilgili bilinirliği artırmak, sektörde meydana gelen dijital reklam eğilimini yakalamak, hizmet ya da ürününüzün satışlarını artırmak istiyorsanız dijital marketing alanına dahil olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X