E-Ticaret

Havalı Bir Pazarlama Influencer Marketing

Birçok insan Influencer Marketing hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Influencer Marketing, sosyal ya da doğrudan pazarlamacılığın büyük bir rakibi olarak şu anda pazarlama konusunda çoktan popüler hale gelmiş durumdadır. Influencer Marketing konusunda tam olarak bilgi sahibi olmak ve nasıl yapıldığını öğrenmek adına bu pazarlama yolunun tüm noktalarına değineceğiz.

Influencer Marketing Nedir?

Influencer Marketing, günümüzün içerik odaklı bir pazarlama kampanyası şeklinde iş yürütüyor. Yani Youtube, Twitter, Facebook, Periscope, Instagram gibi farklı sosyal medya platformlarında yüksek takipçi sayısı olan popüler kişiler bir ürün ya da marka hakkında yaşadığı ve gözlemlediği deneyimleri içerik oluşturarak insanlara tanıtıyor. Bilindiği üzere sosyal medyaya olan ilgi gün geçtikçe hızla arttığı için birçok sosyal medya fenomeni bu işi oldukça etkili bir şekilde başarıyor.

Geleneksel pazarlama yönteminde bir ürünü satın almadan daha önce ürünü alıp deneyimlemiş kişilerin yorumları satın alma kararında çok etkili olur. Tüketiciler her zaman o ürünü alan birinci kişinin ağzından duyup karar verme yolunu seçmişlerdir. Bu yüzden Influencer Marketing çığ gibi büyümeye devam eden bir pazarlama tekniği olma yolunda hızla ilerlemektedir.

İnsanları etkileyen kişiler sadece ünlü kişiler değildir. Abonesi çok olan kişiler elbette ki daha fazla insanı etkiler, ancak popüler bir moda fotoğrafçısı ya da Linkedin’de görüş bildiren saygın bir pazarlama yöneticisi insanları tek bir cümlesi ile etkileyebilir. Burada önemli olan stratejik hamle hedef kitleyi doğru seçmektir. İnsanlar 30 saniyelik reklam izlemek yerine 10 dakikalık bir videoda yer alan ürünün özelliklerini satın alan kişinin kendi ağzından dinlemeyi tercih edebilir.

Influencer Marketing Nasıl Yapılır?

Kozmetik ürünleri ile alakalı içerik paylaşan bir blog takip ettiğinizi ya da bu ürünler hakkında tanıtım yapan bir kişinin videosunu izlediğinizi düşünelim. Bu blokta ya da videoda; o kozmetik markasının ürünlerinin özellikleri, ürün hakkında deneyimler ve benzeri içerikler paylaşılır. Bu örnek Influencer Marketing pazarlamasını anlatan ve tüketicileri karar vermede etkileyen bir örnektir.

Influencer Marketing Yaklaşımı Doğru Mudur?

Her gün televizyon ekranlarında sayısız reklam izliyorsunuz. Kullandığınız ya da yeni çıkan markalar ile ilgili birçok öğe aslında tarafsız ve çok da açıklayıcı olmadan size gösteriliyor. Reklamların esasında tek sundukları kaynak ünlü anket sitelerinde sorulara cevap veren kişilerin yorumları ve reklamda yer alan kişilerdir. Ancak Influencer Marketing kişinin ürünü birebir tanıtması yoluyla gerçekleştirildiği için açık uçlu algının aksine doğrudan bir düşünce yaratıyor. İnsanlara doğal bir reklam havası verilmiş oluyor. Şimdi de etkili bir Influencer olmak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine bakalım:

1)Uzman olunan alan ile ilgili daha çok bilgi veren içerikler üretmek

Daha çok bilgi sahibi olmak için alan ile alakalı düzenli içerikler oluşturmak gerekir. Bunun için de bol bol okumak ve araştırma yapmak lazımdır.

2)Takipçilerin en çok ne istediğini tespit etmek

Bunun için takipçilerin yaptığı yorumlardan ve mesajlardan çıkarım yapılabilir.

3)Hep doğal olmak

İyi bir Influencer olmak için takipçilere karşı her zaman samimi ve dürüst davranılması gerekir. Aksi takdirde yapay olmak iyi bir geri dönüş sağlamaz.

4)Uzmanı olunan sektör ile alakalı etkinliklere katılmak

Takipçilerle yüz yüze görüşülen etkinlikler güven ortamı kazandırır. Bilgi ve deneyimleri sosyal medya dışında farklı yerlerde de paylaşmak takipçi kitleyi arttırmaya yardımcı olur.

5)İçeriklerde içi dolu ve dikkat çeken anahtar kelimeler kullanmak

Sektörel anahtar kelimeler daha tanınan bir Influencer olmayı sağlar aynı zamanda etkileşimi de arttırır. Şayet aranan anahtar kelimeleri doğru kullanırsanız daha çok kişi tarafından bilinirlik sağlanır.

6)Diğer Influencer’lar ile iletişim halinde olmak

Bir Influencer’ın diğer bir Influencer’ı takip etmesi sosyal medya takipçileri tarafından oldukça dikkat çeker. Bu durumda yeni fırsatlar yakalamaya ve daha çok tanınmaya yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X