pazarlama-bütcesinden-en-iyi-sekilde-yararlanmanin-6-yolu
E-Ticaret

Pazarlama Bütçesinden En İyi Şekilde Yararlanmanın 6 Yolu

İşletmelerin yaptığı yaygın hatalardan biri pazarlama aktivitelerini masraf olarak görmeleridir. Ancak pazarlama bütçenizi markanızın gelecekteki büyüme stratejisine bir yatırım olarak görmek oldukça önemlidir.

E-ticaret işletmeniz için bir pazarlama bütçesi ayırmak önemli bir ilk adımken daha da önemli olan etkili planlama, pazardaki yerinizi saptamak ve ideal müşteri profilinizi belirleyerek yüksek oranda yatırıma geri dönüş elde etmektir. Şimdi akıllı şirketlerin pazarlama bütçelerinden nasıl en iyi şekilde yararlandıklarını anlatan 6 farklı metoda göz atalım.

Uyum Sağlayabileceğiniz İyi Planlanmış bir Pazarlama Stratejisi Oluşturmak

Başlamak için en doğru yer piyasadaki yerini anlamak ve demografik olarak hedefe ulaşmanın yollarını öğrenmektir.

Rekabetçi piyasalarda olanlar, anahtar demografik özelliklere odaklanacak şekilde kendilerini ayırt etmelerine yardımcı pazarlama materyalleri yaratmaya daha fazla yatırım yapabilmektedir. Genel bir kural olarak, çoğu köklü şirket, gelirlerinin% 1 ila% 10’unu pazarlama bütçesine ayırmaktadır.

Örneğin, benzersiz bir ürünü çevrimiçi satıyorsanız, pazarlama bütçesine ayıracağınız harcamaları, tüketicileri onlara yabancı olabilecek bu konseptte eğitmek için ayırmanız gerekmektedir. Rekabetçi piyasalarda olanlar, anahtar demografik özelliklerden yararlanacak şekilde kendilerini ayırt etmelerine yardımcı olan pazarlama materyalleri yaratmaya daha fazla yatırım yapabilir. Kural olarak, çoğu köklü şirket gelirlerinin% 1 ila% 10’unu herhangi bir yere pazarlamaktadır.

Demografik bilgileri anlamanız gerektiği gibi, verileri anlamada ve analiz edebilmede iyi olmanız gerekmektedir. Çoğu modern pazarlama otomasyonu veya CRM yazılımı, site analizi ile entegredir ve bazıları, sitenizi ziyaret edenlerin kim olduğunu ve kimlerin alışveriş yaptığının ayrıntılarını göstermek için bazı araçlar sunar. Bu bilgiyi kullanarak, ideal müşteri segmentiniz hakkında oldukça net bir öngörü elde edebilir ve onlara hitap edecek şekilde pazarlama aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.

personel-ihtiyacinin-gözden-gecirilmesi

Personel İhtiyaçlarınızı Gözden Geçirin ve Ona Göre Plan Yapın

Stratejinize uygun genel bir bütçe belirledikten sonra planınızı hayata geçirdiğiniz takdirde oluşacak masrafları belirlemeleri ve onları teknoloji, üretim vb. masraflar gibi kategorilere ayırmalısınız.

Bunun bir parçası olarak, işletmenizin kurum içinde pazarlama personelini çalıştırmak için yeterli büyüklükte olup olmadığına karar vermeniz gerekmektedir. Yeni çalışanları seçme, onları eğitme ve sigorta ödemesi maliyetlerini düşündüğünüzde, daha makul fiyatlı pazarlama stratejileri olduğunu göreceksiniz.

Örneğin, birçok şirket, ihtiyaç duydukları pazarlama faaliyetlerini büyük ölçüde pazarlama ajanslarına veya serbest çalışanlara dış kaynaklı kılarken genel organizasyon ve özel görevlere odaklanan birkaç şirket içi pazarlama lideri bulundurdukları karma bir yaklaşım tercih etmektedir. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun stratejiyi belirlemek için ekibinizin en iyi neyi yaptığını ve onlara neyin uygun olacağını dikkatlice düşünün.

Gömülü Pazarlama Araçlarına Sahip E-Ticaret Platformlarına Yatırım Yapın

Herhangi bir e-ticaret şirketinin vermesi gereken en büyük kararlardan biri, çevrimiçi mağazaları için ölçeklenebilir bir hosting (yer sağlayıcı) partneri seçmektir. Hatta bazı platformlar, uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayacak gömülü pazarlama araçları da sunarak sizi bir adım öne taşıyabilir.

SEO ve sosyal medya pazarlaması, modern tüketicilerin alışveriş yaptığı yerler nedeniyle son derece önem kazanmıştır. Pek çok müşteri alışverişine bir Google aramasıyla veya Facebook’ta gezinirken başlar; bu nedenle potansiyel müşterilerin dikkatini çok yönlü dijitalliğe odaklı olduğu yerlere çekmeniz önemlidir.

seo-social-media

Pazarlama Materyalleri ile Markanızın Sesini Duyurun

E-ticaret şirketi sahipleri, pazarlamanın internetin de ötesine geçtiğini bilir. Profesyonel logolarınız ile profesyonel pazarlama materyalleri hazırlamak ve onları dağıtmak, müşterilerde kalıcı bir iz bırakmayı sağlayabilir.

Etkili stratejilerden biri de baskılı pazarlama materyalleri yaratıp onları konferans ve etkinliklerde dağıtarak potansiyel müşterilerinizi ömür boyu müşterilere dönüştürmek için promosyonlar ve yüz yüze etkileşim ile önemli bir aşama kaydedebilirsiniz.

Değer Yaratan İlgi Çekici İçeriklere Yatırım Yapın

Her ne kadar kısa dönemde biraz daha maliyetli olsa da içerik oluşturmak için personel veya serbest çalışanları kullanmak – blog içerikleri paylaşmak, bilgi verici video oluşturmak gibi- ,  gerekebilir.

İçerik pazarlamasının bu kadar popüler hala gelmesinin bir sebebi bunun gerçekten işe yaramasıdır. Aslında tüketicilerin neredeyse %70’i içerikleri okuyarak markalar hakkında bilgi edinmeyi tercih etmektedir.

Modern tüketiciler yüz yüze olan pazarlama stillerinden gitgide çekinmektedirler. Bu durumu fırsata çevirip markanız hakkında içerikler oluşturup okuyucuları hem bilgilendirip hem eğlendirerek pazarlama mesajlarınızı karşıya iletebilir ve reklamınızı yapabilirsiniz.

İçerik pazarlamacılığı kullanan şirketlerin potansiyel müşterilerini mevcut müşterilere dönüştürme oranları diğer şirketlerden neredeyse 6 kat daha fazla. Müşteriler aynı zamanda değerli buldukları içeriklerle daha fazla zaman harcama eğilimindedir; bu da içerik oluşturma işlemini müşteri ilişkileri oluşturmak için etkili bir strateji haline getirir.

müsteri-sadakati

Sadakat Programları ile Size Bağlı Müşterilerinizi Ödüllendirin

Her ne kadar tüm firmalar yeni müşteriler kazanmak istese de, yeni müşteri kazanmak mevcut müşterileri elimizde tutmaktan çok daha maliyetlidir. Yeni bir müşteri kazanmak mevcut müşteriyi elde tutmaktan 5 katı maliyete sahiptir; yani bir pazarlama stratejisi belirlerken devamlı müşterileri teşvik etmeyi aklınızda bulundurun.

Mevcut müşterilerinizi mutlu etmenin en iyi yollarından biri onları sadakat programları ile onları ödüllendirmektedir. Müşteri sadakatini nasıl oluşturacağınızı bilmiyorsanız E-Ticaret Sitesinde Müşteri Sadakati Nasıl Kazanılır? içerikli yazımızı okuyabilirsiniz.

Pazarlama Stratejinizin İlerlemesi & Daha Çok Satışa Dönüşmesi

Pazarlama her türlü iş alanı için kesinlikle gerekli bir yatırımdır ve bu e-ticaret için de geçerlidir. Bu rekabetçi endüstride 2020 yılına kadar çevrimiçi perakendede 4 trilyon dolarlık satış beklenmektedir. Bu, çevrimiçi perakendecilerin pastanın daha büyük bir parçasını elde edebilmek için kendilerini sektörde ayırt edici kılmalarını son derece önemli hale getirmektedir.

Bu mutlaka daha fazla pazarlama üzerine harcama yapmak anlamına gelmez. Bütçenizi planlaması konusunda akıllı davranmak, paranızın artarak size dönmesini sağlayabilir. Örneğin, şirketiniz mevcutta bir şirket kredi kartı kullanmıyorsa, bütçenizden daha iyi yararlanmak için en iyi şirket kredi kartlarından birine kaydolmayı düşünebilirsiniz.

Ana gösterge olarak demografik bilgilerinizi baz alan akıllı bir pazarlama planı hazırlayarak en sağlıklı şekilde Yatırıma Dönüş elde etmeyi amaçlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X